- HEM -
      - Epost: radioarkiv@gmail.com -

-music the way you like it-
   
Universums vibrationer...
 
Söndagen den 12 augusti 1979 genomförde Föreningen Ljudmixarna sin spektakulära premiär
under namnet Radio SBC. Den startade kl. 14 med direktsändning till kl. 17 över Stockholms
närradio på FM 88
MHz.
 
..hänger samman med SBCs livsrytm!
 
 

Lasse Lundeberg
  X Före närradions tillkomst i Stockholm hade det pyrt av ett 20 år gammalt missnöje med radioutbudet. Sveriges Radios monopolställning hade hotats i det tidiga 60-talet när pirater som Radio Nord sände populära program, och denna konkurrens ledde till att SR tvingades till ett kraftigt lyft i programutbudet med fler populära program som lockade ungdomar att lyssna. När sedan konkurrensen inte längre fanns hade man steg för steg vänt tillbaka till sitt tidigare musikklimat, och detta förvärrades ytterligare på 70-talet när program för ungdomar kom att fullständigt domineras av personer med ideal från proggmusikens vänsterpolitiska värld. Det populära Tio i topp lades ner 29 juni 1974 och Kvällstoppen upphörde 19 augusti 1975. Ungdomsprogrammen fylldes med propaganda för den politiska vänstern av sådana som hade uppvisat rätt politisk hemvist, Eva Blomquist, Tommy Rander, Håkan Sandblad, Tomas Tengby, Mia Gerdin m.fl. Andra klarade inte alls av anpassningen. En som tidigare älskat sitt jobb att producera kul popradio tog livet av sig i sin kreativitetskonflikt att tvingas göra politiska propagandaprogram istället för de kul popradioprogram som stod hans personlighet närmast..
X När närradion infördes i slutet av 70-talet lockade den till sig programmakare som ville göra en annan ungdomsradio än den som SR hade stått för i så många år. Allt fler föreningar började sända musikprogram som lockade en jättepublik av i första hand ungdomar. Att sända musik i radio var då något så oväntat och ifrågasatt att det gjorde närradion kontroversiell, omskriven och omdebatterad: "är detta verkligen lagligt - att sända popmusik i radion?"
X En personlighet som blev dominerande i den tidiga närradion var Lasse Lundeberg (1955-0316 - 2016-0523). Han var ljudintresserad och hade fångats av radions möjligheter i tidig ålder, och med kompisar i Saltsjöbaden, där Lasse växte upp, började han prova att göra popradio och jingelproduktion inspirerad från Radio Luxemburg, BBC, och från det lilla han dittills hört av amerikansk radio. Hans kompis Åke Holmberg var den som lyckades få kunskaper även när det gällde att bygga den viktiga komponenten, radiosändaren. Med tiden tillkom fler i detta lokala radio-gäng.
X SBC lät flott, tyckte han och kompisen Åke när de började i slutet av 1960-talet. Det var Åke som kom på namnet. Åke fick med tiden allt större sändartekniska kunskaper och lyckades bygga sändare så att de kunde köra radio på riktigt, som pirater. Då var 88MHz den frekvens som alla andra pirater sände på, och så blev det också för SBC, och här är ett exempel på en testsändning 1971 där Åkes röst hörs mest. Men SBC hamnade ändå inte bland de pirater som skaffade någon uppmärksamhet i Stockholmsområdet; Lasse ville inte bryta mot lagar, och sändarteknik var inte det viktiga, det var programmen, körstilar, jinglar, mixningar, som betydde något.

Som tolvåring fick Lasse chans att gå som prao på Radiohuset och hängde med ljudtekniker där. Det gav honom inspiration att testa med radioljud hemma i Salktsjöbaden. På bilden ser vi hur det kunde se ut i Lasses hemmastudio. Rattnixer, självklart!

+ SBC-förhistoria från 1966 cirka. Jingle: Åååå nu - It's Lundeberg time again!

Nåja, ett tidigt försök. Han behövde öva sig lite till:

+ SBC-förhistoria från cirka 1972 Lasse kallar denna inspelning: Överambitiös dj promotar SR "Bandet går"

+ SBC-förhistoria 1972 (2-kanal) 225kbps - Lasse och Gurra om SBC-skapande och hur man gör när man sätter ihop olika bitar.

+ SBC-förhistoria 8 november 1975. 1 tim 13 min med Lasse Lundeberg

Hösten 1974 efter yrkesskolan blev Lasse anställd vid AV-Elektroniks ljudstudior vid Sveavägen 34 i Stockholm, där han fick möjligheter att utveckla sig på en mer professionell nivå än tidigare. På fritiden fick han använda företagets utrustningar till att utveckla sig med den här typen av radio- och ljud-experiment:

+ SBC-förhistoria hösten 1976 Cyril Hines från originalbandet. Cyril var irländare, ägde skivaffären Woolfies Record Shop på Gamla Brogatan, och den var specialinriktad på direktimport av skivor från USA. Inspelningen gjordes i en tid när SR ännu inte börjat sända stereo reguljärt - även i detta avseende var Sverige ett "radions U-land" jämfört med övriga Europa. I inspelningen hörs mycket effektljud i Cyrils talinslag, flanger- och ekoeffekter (det senare från plåt-eko), och detta ljud-ploj dominerar så mycket att det bitvis är svårt att uppfatta vad han säger.

Ett par år senare fick Lasse en anställning som ljudtekniker på Sveriges Radio och möjligheter att på fritiden låna ledig studio och leka med ljud:

+ SBC-förhistoria 28 februari 1978 Lasse Lundeberg 1tim36 min.

+ SBC-förhistoria 5 mars 1978 Lasse Lundeberg 2tim2min

 + SBC-förhistoria 13 mars 1978 Lasse Lundeberg 3tim

+ SBC-förhistoria 9 augusti 1978 Lasse 3tim 5min.

+ SBC-förhistoria i oktober 1978 Lasse 1tim 30min.

+ SBC-förhistoria, test 1978 inspelad på Banergatan. Lasse 20min.


Här ett tidigt SBC-gäng. Lokal Åke Holmbergs sovrum. Han sitter i mitten. Krister B till vänster, och Lasse L längst till höger.
Utrustning, bandspelare Uher Report, Philips EL3541, Tandberg 12. Ett maffigt rörslutsteg, Lasse fångad framför rattmixern.


Sven Hallberg och Hans Christopher
 

Jag själv kom in i närradion som f.d. radiopirat tillsammans med mina kumpaner Sven Hallberg och Hans Christopher. Under året 1978 hade vi kallat våra sändningar Radio 98, och du kan läsa mer om våra äventyr här.

DISCOGNISTOR

I TRANSISTOR
Hasse var en påhittig idéspruta, och det var han som hade stått för det mesta bakom Radio 98. Sven var vår disc jockey och programmakare. Jag var trions tekniska figur med signaturen professor Alex Nordström som gjorde sändarbyggen, jinglar m.m. Utöver oss tre fanns några medhjälpare till, vars namn var topphemliga då och har förblivit så.
Hasse, liksom vi andra, läste i tidningarna om hur den nya närradion presenterades inför starten. Ständigt återkom benämningen "eterns stencilapparat", och det stod att "byalag" och föreningar skulle få tillstånd att sända. Det var en tydlig markering att avsikten var att öppna radion som verktyg för föreningslivet, men självklart bara för amatörmässigt utformade sändningar - därför metaforen stencilapparat som ständigt fördes fram i alla sammanhang. Någon professionell popradio av det slag vi längtat efter var den inte tänkt att bli, bara namnet "byalag" var en tydlig fingengervisning om något typiskt svenskt skendemokratiskt politikerpåhitt. Denna förändring i det svenska radiomonopolet skulle bli såsom en pippifågel vars vingar klippts av för att den aldrig ska kunna nå upp till någon frihet.
Något byalag var vi inte, men om det var absolut tvunget för att få sändningstillstånd kunde vi kalla oss vad som helst, och även byalag.

Hasse fick kontakter hos Universitetets studentkår (SUS), och de gav OK sedan de hört på en kassett hur Sven och Radio 98 hade låtit. Expressen nappade och tyckte att vårt piratradioförflutna var en kul grej att hänga upp artikeln på. Vi hade ju varit i tidningarna en hel del bara ett halvår tidigare när polisen och Televerket jagade oss för brott mot radiolagen.

+ Expressen tisdag 12 juni 1979 Idag drar piratradion igång igen - Piratradion kommer tillbaka. Men nu lagligt i närradion. Ett par före detta radiopirater tänker skaka om oss lyssnare varje tisdag mellan fem och halv sex. -Vi ska köra pop och show. Och så ska vi ha intervjuer med kända och okända människor, säger Hase Eriksson som är en av idémakarna. Den andre heter Sven Hallberg. Förra året sprang Hasse och Sven på hustak och bergknallar i Stockholms-trakten och placerade ut radiosändare. Piratradion var i farten. Televerket fick jobba med att lokalisera sändarna. Sen skickades poliser ut för att beslagta dem. -Vi var sponsrade av ett par skivaffärer så vi fick gratis anläggning och skivor, säger Hasse. Det kostade i alla fall en hel del pengar. Den 17 december beslagtogs den sista sändaren. Men i eftermiddag dyker de alltså upp igen. Programmet heter Starport och har fått första halvtimmen av universitetets sändningstid. Hasse hoppas att de ska få oss att lyssna även på universitetets lite tyngre programinnehåll. -Vi har ju övat ett år, så vi har fått in lite snits. Annars är det ju mest halleluja i närradion, tycker Hasse. Jag har pratat med en massa folk och det är ingen som lyssnar. Universitetet eller Stockholms universitets studentkår (SUS) kommer alltså att sända från fem till halv sju på tisdagar. Ställ in radion på 88 MHz och lyssna på premiären idag.

+ SUS 88 MHz med Starport tisdag 12 juni 1979 Premiären för Starport kl. 16.30

Ett par veckor före närradiopremiären genomförde Televerket testsändningar på närradions frekvens 88MHz, och dagen före premiären fick de då första inkopplade studiorna möjligheten att sända testprogram för att kontrollera om allt det tekniska höll måttet, och dessa tester hörs här i en inspelning:

+ Testsändningar 88 MHz måndag 28 maj 1979

 
Premiärdagens sändning, den 29 maj, inleddes klockan 12, och ur den sändningen hörs här en inspelning som täcker de första 40 minuterna.

+ Närradiopremiär 88 MHz tisdag 29 maj 1979

 
Studion - se bilden till höger - fanns på Hornsgatan 54 och kallades Studio Svea, som då ingick i det som var "Nordens största reklambyrå", ägd av Kooperativa Förbundet. På bilden ses hur det hela såg ut just i det spännande startögonblicket för sändningen. Bakom glasruten kan vi se programledaren Anders Bjurström beredd att inledningstala framför mikrofonen.
En poäng är att Anders hade en bakgrund som ledare för FM-piraten Radio 88
Även TV fanns där och filmade spektaklet:

Rapport TV2 29 maj 1979 inslag om premiären

 
Och tidningarna berättade:

+ DN 29 maj 1979 Premiär - närradion sänder fem timmar idag.

+ SvD 29 maj 1979 Idag startar Stockholms närradio.

+ SvD 29 maj 1979 Närradio - Offentlig hearing

+ DN 30 maj 1979 Närradion igång. Med vågskvalp och musik


Åter till historien om SBC, och i fortsättningen handlar den här sidan bara om Lasse Lundeberg och SBC. Övriga föreningar inom stockholms-närradion har fått en separat sida här >
För att få in en fot inom närradion bildade Lasse med hjälp av ljudteknikerkollegor på "Riksradiobolaget - RR" (som SR hette då enligt politiskt beslut) en för närradion avpassad förening med namnet "RTF - Riksradiobolagets ideella ljudteknikerförening".
Expressen - igen - tyckte att det gick att göra en bra story, och även en bra löpsedel. För om till och med personalen på RR är missnöjda, då måtte det väl vara sjutton. Det hela skapade ett rabalder, inte minst bland de utpekade "tröga" cheferna.

+ Expressen 19 juni 1979 Radiorevolt - teknikerna gör egna program - har tröttnat på alla dåliga - 55 ljudtekniker gör revolt mot tröga chefer på Radion. Ljudteknikernas revolt är resultatet av ett sedan länge undertryckt missnöje.

+ Expressen 19 juni 1979 Radiorevolt - teknikerna gör egna program - har tröttnat på alla dåliga - 55 ljudtekniker gör revolt mot tröga chefer på Radion. Ljudteknikernas revolt är resultatet av ett sedan länge undertryckt missnöje.

 
Första gången jag råkade Lasse var när jag besökte den studion som RTF använde vid deras sändningar. Kontrollrummet som Lasse sitter i på bilden till höger - fanns på Jungfrugatan och ägdes av Anders Hanser, som var välkänd för sitt samband med ABBA som fotograf. Lasse gjorde många ljudjobb där, och det var därför han hade möjlighet att använda studion som i detta fallet.
Lasse blev ganska tidigt också tekniker vid inspelning av Radio Starport-programmen, och dessa spelades också in i Hansers studio, och här bredvid syns Lasse i helskärpa på en oskarp bild som jag tog just under den här inspelningen:

+ SUS 88 MHz med Starport, tisdag 31 juli 1979 Sven Hallberg, Hans Christopher och Ulf Bengtsson spexar. Lasse Lundeberg är ljudtekniker tekniker. Komplett inspelning, 34 minuter.

+ SUS 88 MHz med Starport, tisdag 31 juli 1979 Sven Hallberg, Hans Christopher och Ulf Bengtsson spexar. Lasse Lundeberg är ljudtekniker tekniker. Komplett inspelning, 34 minuter.

 
Trots Lasses stora förträfflighet som tekniker i popradio, och trots professionella resurser som gjorde att Starport rent tekniskt steg i kvalitet, så tror jag ändå att Sven gjorde roligare och mer personliga program när de tillkom just så som de gjorde på Radio 98s tid.
 
 
Ljudmixarna - SBC 1979                     FM 88.00 MHz                          
            Quartz lock            
Mono
     
Signal strength
             
   
Tuned
 
 
Här bredvid en kalender över samtliga 1979 års sändningar från SBC. Inspelningarna som finns här på Radioarkivet kan av olika orsaker vara ofullständiga, alltså kortare än vad den respektive sändningen var. I kalendern har därför använts färgmarkeringar för att grafiskt ange hur fullständiga eller ofullständiga de olika inspelningarna är.
Här nedan ses förklaringar till hur de valda färgmarkeringarna ska tolkas.Observera också att i kalendern finns dessutom klicklänkar så att man direkt därifrån kan få uppspelning av programmen.
 

Veckodag

 
- Lördag 120 minuter sändning -
- Söndag 180 minuter sändning -

       
Inspelning finns och täcker 1-20% av sändningen  
= < 24 minuter
= < 36 min
Inspelning finns och täcker 20-80 % av sändningen  
24-96
36-144
Inspelning finns och täcker 80-99 % av sändningen  
> 48
> 144
Komplett inspelning 100% på Radioarkivets webb  

120 minuter

180 minuter

 

SBC går vidare utan vidare:
När vi, ett dussin likasinnade radioentusiaster drogs samman och ansökte om sändningstillstånd skedde det med det av Lasse påhittade namnet Föreningen Ljudmixarna. Inför detta hade vi träffats i Peter Casselryds hem i en villa i Tullinge. Det var kort om tid, och som jag minns det mindre än en vecka kvar innan det skulle utmynna i vår sändningspremiär, som kom den 12 augusti. Det här är gänget som var med från början: Lasse Lundeberg, Åke Holmberg, Susanne Dahlberg, Per Olsson, Sven Hallberg, Peter Casselryd, Micke Ewerts, Bosse Nyberg, Rikard Walter, Maud Wikander, Hasse Eriksson och jag, Ingemar Lindqvist.
Det här blev premiärsändningen:

+ SBC 88 MHz premiär söndag 12 augusti 1979 Lasse Lundeberg och Per Olsson. Komplett inspelning från den tre timmar långa sändningen 14.00-17.00. Vid telefonen, Åke Holmberg. Reportagebil Bosse Nyberg och OB-tekniker Mikael Ewertz. Intervjuer; Peter Casselryd.

När premiären gick igång vällde fantasin och friheten fram och ökade ständigt farten. Nu tog vi chansen att visa hur kul radio kan vara. Här några bilder från premiärsändningen:
 


Per och Lasse apar sig inför fotografen vid premiären från studion på AV-Elektronik

I talstudion bredvid kontrollrummet satt Åke Holmberg lugnt och pratade i telefon med uppringande. Med miken framför sig kunde han själv delta i sändningen.
Rullskridskor hörde till tiden, och Sven i direktsändning intervjuar Helena Jansson som hyr ut rullskridskor ute vid Djurgårdsbrunn.

De första SBC-sändningarna gick med hjälp från de mycket professionella resurser som fanns hos AV-elektronik på Sveavägen, där Lasse fortfarande ibland hoppade in som extra ljudtekniker. Lasse ville dock göra det möjligt att använda sin egen studio i hans tvåa på 65 kvadrat, 5 trappor upp på Banérgatan 48. Fredagen den 31 augusti kl 09, ringde folk från Televerket på dörren, och de kopplade in en så kallad ULO (utläggningsomkastare) och ledning till närradiosändaren 88MHz. I Kaknästornets numrering fick den namnet "studio 16". Att få ULOn inkopplad kostade 2000 och utöver detta tog Televerket 8000 per år som hyra och för tillgång till sändaren, som fanns uppe på taket till första höghuset vid Hötorget. Enligt vad Lasse berättat var nog inte Televerket ännu klara med programmeringen till den nästkommande söndagen, den 2 september, så då sände vi ännu från Sveavägen.


SBC-s röster Sven Hallberg, Per Olsson, Gudmundur Bragason och Lasse Lundeberg

Innan vårt inhopp i programtablån rådde tomheten där. Efter vår tillkomst skulle tiderna före och efter vår sändning bli attraktiva för andra. SBC blev publikmagneten, och genom oss fick andra draghjälp att nå ut till en större publik än de kunde nå med egen dragkraft.

När vi kom med något nytt hakade andra på med samma jargong, musikstil, programstil, eller enklare fraser som "just för dig" eller "musik-megahertz". Hade det hörts på SBC var det "rätt" och togs genast upp hos de andra.

+ SBC 88 MHz söndag 19 augusti 1979 2:a sändningen. Programledare; Lasse Lundeberg och Per Olsson, vid telefonen Åke Holmberg. Reporter på stan Bosse Nyberg. OB-tekniker; Mikael Ewertz. Intervju; Lasse. Även i detta fall inleds inspelningen med närradiopip - inget program före vårt. Komplett 3 t 2 m.


Per Olsson
Per Olsson var kanske den mest specielle av våra fyra disc jockeys. Jag hade själv lite svårt att uppskatta honom - då. Efter dessa år när jag hör hans kör gillar jag oerhört mycket mer att höra hans insatser. Han var verkligen viktig för att göra SBC till det där extra, och t.ex. genom honom blev SBC först i Svensk radio med att introducera BPM-mixningar, detta gjorde vi redan i vår premiär. Ett mycket lyckat kör med Per finns med i ovanstående sändning, den 19 augusti. Om du hoppar framåt till 58:39 så hör du det - visserligen invävt i en Topp-9-lista som Per satt ihop.



Lasse och Per vid premiären
 

+ SvD 21 augusti 1979 Discostation à la USA i närradion - Sverige har fått sin första discostation efter amerikanskt mönster. Den kan höras söndagar kl 14-17 över Stockholms närradio, FM 88, och bakom SBC står ett tjugotal radioentusiaster som kallar sig Ljudmixarna. Ljudmixarna började för några år sedan med att tekniskt intresserade ungdomar träffades, snackade radioteknik och byggde sändare. Så småningom kom flera av dem in på radioteknik på heltid. När sedan närradion startade fanns det alltså inom Ljudmixarna både folk med tekniskt kunnande och apparater. Två söndagar har Ljudmixarna gått ut i etern från en studio på Sveavägen. Man sänder direkt och har även en buss på stan för att göra intervjuer från. -Vi tyckte att Sveriges Radio spelar för lite av den musik ungdomen idag tycker om.

+ SBC 88 MHz odaterat i sept 1979 Politikerna om närradio inför riksdagsvalet 1979. Inslag som även sändes av andra föreningar.

+ SBC 88 MHz söndagen den 26 augusti 1979 Inspelning saknas
+ SBC 88 MHz söndagen den 2 september 1979 Inspelning saknas
Var DU en av dem som brukade spela in närradion, alltså SBC och de andra stationerna, 1979 och senare under 1980-talet? Hör av dig!
Jag hjälper dig gratis att föra över dina inspelningar så att ljudet blir optimalt. Hör av dig till mig på radioarkiv@gmail.com

Den 9 september när vi firade SBCs första månad i närradion var det också den första sändningen från egen studio. Inför denna övergång hade Per Olsson byggt en telefonbox för att vi skulle kunna ta in telefonsamtal i sändningen. Lasse hade även i övrigt utmärkt utrustning hemma för att möjliggöra sändningarna, två Technincs skivpelare modell SP10, två Technics kassettdäck RS-676, enkel mik. En passiv rattmixer var det man märkte mest av - 8 kanaler in och två ut. Lasse berättade att "Jag var så trött på att inga radiomixrar fanns. Jag hade då en Unamco, men jag byggde en själv". Detta hemmabygge fanns dock redan året innan närradion gick igång, utan att något specifikt syfte fanns att sända närradio med den.

Förutom att vi firade vår första månad så närmade sig också riksdagsvalet. Mikael Ewertz, Åke Holmberg, Lasse Lundeberg och även undertecknad åkte ut och sände reportage i direktsändning från valstugorna. Vi frågade politiker och "vanligt folk"vad de tyckte om närradio och fri radio. Komplett inspelning, men SBCs sändningstid var denna gång beskuren till 14-16.30 - Hyresgästföreningen hade lånat en halvtimme 16.30-17 av SBC. Även en del av Hyresgästföreningens program hörs i slutet av inspelningen.

Ibland hade vi Carro Norén som reporter, men här är det hon
som intertvjuas av en annan av våra reportrar, Anders Hallberg

+ SBC 88 MHz söndagen den 9 september 1979 L asse Lundeberg - i början - Per Olsson senare. Övriga medverkande: Bosse Nyberg och i studion off mike finns även Maud Wikander och Torkel "Bagarn" Odéen. Denna sändning är komplett inspelad (2tim 30 min) - SBCs normalt tre timmars sändningstid var nedkortad med en halvtimme som denna söndag liksom två söndagar före denna lånats av Hyresgästföreningen.

Den 15 september hände en stor sak. Då tilldelades SBC ytterligare sändningstid.
Utöver de tre timmarna på söndagarna kunde vi nu också sända två timmar på lördagarna klockan 19:30 - 21:30. Denna lördagspremiär hade vi också en ny medarbetare som skulle få stor betydelse i SBC: Gudmundur Bragason. Han hade gjort ett halvtimmeslångt programinslag om Radio Mercurs Nils-Erik Svensson och Radio Syds Britt Wadner.

Här är alltså vår lördagspremiär med kvällens höjdpunkt "Radions guldålder" - och den var förstås lite extra angelägen att sända just den kvällen, i samband med riksdagsvalet, som inträffade dagen efter denna:

+ SBC 88 MHz lördag 15 sept 1979 första lördagssändningen. Inledande 3 minuter fattas i denna inspelning. Det är Torkel "Bagarn" Odéen, Sven Hallberg och Per Olsson som kör. Observera att i detta program anges Per Olssons dåvarande Saltsjöbadenadress som SBCs adress. Bosse Nyberg m.fl. försöker göra utereportage, men hörbarheten blev denna gång usel.
Highlight i detta program är inslaget "Radions guldålder" av Gudmundur Bragason om Skånes Radio Mercur / Radio Syd.

+ SBC trailer till Radions.guldålder
+ SBC - inslaget "Radions guldålder" från originalbandet - originalbandet - program av Gudmundur Bragason
Inslaget var väldigt genomarbetat och bra, och det kom totalt överraskande för mig, för dittills hade jag kunnat se mig själv som den mest kunniga när det gällde sådana programinslag. Här dök nu plötsligt upp två experter som verkade kunna mycket mer än jag, och vi skulle i fortsättningen få väldigt mycket samarbete.
Gudmundur har efteråt berättat om detta program, att "dagen efter att det blev sänt åkte jag själv till USA. Vid hemkomsten därifrån gjorde jag ett program baserat på en del av de nya skivor jag hade köpt i Amerika. Något skulle programmet heta och det fick bli "Hit Action". Detta från början tillfälliga program blev en serie som varade hela min närradiotid. Hit Action spelade "Hits från igår, idag och imorgon". Det spelades ren pop, ingen disco. För det första var jag hjärtligt trött på discomusiken och för det andra märkte jag att den var på väg ut. Hit Action spelade mest amerikansk och engelsk pop som sällan hördes i andra program. Jag var aldrig riktigt nöjd med programnamnet Hit Action, men kunde inte hitta på något bättre. Skivorna beställde jag ofta i butiker som hade egen import från England och USA. Många amerikanska singlar gavs aldrig ut här. Visserligen kanske låtarna jag sökte fanns på LP, men jag ville vara säker på att få singelversionerna eftersom dessa ofta var tänkta för radio. Ofta hade jag aldrig hört skivorna när jag köpte dem. Exempel på vanligt förekommande artister: Hall & Oates, Sheena Easton, The Police, Dan Fogelberg, Elton John, Fleetwood Mac, ABBA, Madness, Little River Band, Cliff Richard, ELO, Human League med flera. Förutom aktuella låtar spelades enstaka äldre poplåtar som sällan hördes i svensk radio."
Så berättade alltså Gudmundur, och hans Hit Action finns det många inspelningar av på denna sida, det första blev sänt 7 oktober, och det kommer vi till senare på denna sida.


Lasse i sin studio som var uppbyggd i vardagsrummet i hans tvåa, fem trappor upp på Banergatan 48. Ingen akustikanpassning fanns här, inte ens mattor på golvet, men det stora antalet lagerhyllor som omger deejay-båset mildrade riskerna för oönskat rums-eko, och mikrofonljudet lät OK. Mikrofonen är fasttejpad på en f.d. lamp-armatur - en vanlig lösning hos de flesta närradiostudior. Vid Lasses vänsterhand syns uppsättningen av jingelkassetter i sina hållare, vanliga kompaktkassetter där varje kassett bara innehöll en enda jingel som startade ögonblickligen, och två Technics kassettdäck står på hyllplanet under kassetterna. Med högerhanden håller han i en av rattarna på den hembyggda rattmixern.

På hyllplanet ovanför skymtar de två UREI LA-4-kompressorerna, en för vardera kanal - höger och vänster för att möjliggöra stereoljud, även om närradion då var påtvingad endast monoljud. Här nedanför en närmre titt på Urei LA-4:

+ SBC 88 MHz söndag 16 sept 1979 om det just denna dag pågående riksdagsvalet och om fri radio. Programledare; Per Olsson och i början Lasse Lundeberg, som senare är bilreporter på stan medan Per kör veckans SBC-toppen. OB-tekniker; Mikael Ewertz, och Bosse Nyberg spelar en joggare som ger joggingtips. Den största vinsten i denna sändning är Per Olsson som kör många heta vax. En skolelev vid namn Martin Loogna i Kallhäll får sitt brev uppläst av Lasse [vid 31 min] och han vill ha mer reklam för SBC, och ställer frivilligt upp med att sätta upp SBC-affischer i skolan. Komplett, 3 timmar lång inspelning.

 


Susanne Dahlberg, Per Olsson, Maud Wikander, Torkel "Bagarn" Odéen. Lasse Lundeberg vid spakarna.

+ Veckorevyn 19 september 1979 Lasse och kompisarna startade egen discostation - Inne i studion träffade vi Lasse Lundeberg, 24, Per Olsson, 21, Åke Holmberg, 22, och Maud Wikander, 18. Gemensamt kallar dom sig SBC.  

+ SBC 88 MHz lördag 22 september 1979 2:a lördagssändningen. Sven Hallberg första timmen och Torkel "Bagarn" Odéen andra. Komplett inspelning 2 tim 3 min.

+ SBC 88 MHz söndag 23 september 1979 Lasse Lundeberg första timmen till kl 15 då Per Olsson tar över med hitlistan, kallad SBC-toppen, där ettan presenteras kl 15.48. Lasse kör tredje timmen. Ej komplett inspelning.

+ SBC 88 MHz lördag 29 september 1979 Inspelningen startades 6 minuter innan kl.19 och ger de sex sista minuterna från Radio Korskyrkans sändning. Kl. 19 startar Lasse utsändningen av Disco 88s halvtimme, och när klockan nått kl. 19.32 [vid 38.32 på räkneverket] går SBC-signaturen igång för en timme SBC-sändning. Ring 67 47 51, säger Lasse och kör "We are family", sen ringer det hela tiden. Detta är första sändningen när Lasse kör ensam i studion - ett experiment, säger han, och resultatet blir en bra sändning. Inspelningen ger 2t45min och när räkneverket visar 2t36m22s tar Radio Klara över, och Göran Folin utlovar "music" och pratar om den språkliga klumpigheten att man måste säga "han eller hon", Han föreslår att man istället säger "hen".

+ SBC 88 MHz söndag 30 september 1979 8:e söndagssändningen. Sven Hallberg och Per Olsson inleder men lämnar över till Lasse Lundeberg första halvtimmen. De förstnämnda presenterar sedan SBC discolistan SBC-toppen. Michel Clarenbeck, disc jockey från Alexandra och BZ hoppar in som gäst-DJ i sändningen. Intervjuas också av Per Olsson. Komplett 3 timmar.

+ SBC 88 MHz lördag 6 oktober 1979 Lasse Lundeberg. Första halvtimmen är det Disco 88 som sänder. 2 tim. 31 min.

+ SBC 88 MHz söndag 7 oktober 1979 Det allra första Hit Action i SBC med Gudmundur Bragason. 44 min.

+ SBC 88 MHz lördag 13 oktober 1979 Efter en halvtimme med Disco 88 med Mangan S och Jocke B startar SBC (28 minuter in i inspelningen) med sin två timmar långa sändning. Denna gång med Lasse Lundeberg och Sven Hallberg. Sändningen är helt komplett återgiven med bra ljud, och efter SBCs sändning följer Radio Klara, och deras första 12 minuter.

Vår första dekal ses här nedanför, och den blev ju inte så värst elegant. Den var tryckt på gult papper med svart text i alla möjliga blandningar av stiltyper. Den hade ingen gummering för att fästa i bilrutan, och därför fick vi åka ut och hjälpa bilister att montera den på plats med hjälp av tejp. Men SBCs färg blev snart senare den violetta nyans som syns på affischen här till vänster. Den färgnyansen behöll SBC och användes på alla våra trycksaker.

+ SBC 88 MHz söndag 14 oktober 1979 Först på inspelningen hörs både Stuart Ward och sedan Siv Stagman avannonsera Radio Liberal Students sändning. I åttonde minuten på inspelningen slår kl 14, varefter Lasse Lundeberg och SBC tar över på 88MHz. Första nummer i programmet är Gudmundur Bragasons 2:a Hit Action i de första 43 minuterna, Vid 54 minuter in på inspelningen är det Lasse Lundeberg, igen, live från hans studio p Banérgatan, men även Gudmundur är med live och tar emot samtalsströmmen från lyssnarna. Komplett, 3t16m inspelning.

+ SBC 88 MHz söndag 14 oktober 1979 Gudmundur Bragasons 2:a Hit Action. Här separat från origialbandet. 43 minuter. Hit Action skulle under en period framåt gå var 14 söndag med strax under 45 minuter sändningstid.

+ SBC 88 MHz lördag 20 oktober 1979 Radio Korskyrkans program hörs innan klockan slår 19.00. Lasse Lundeberg gör programläsning för resten av lördagskvällen. Liksom vid andra lördagssändningar föregås SBC av Disco 88, som sänds via Lasses studio, och här finns detta inspelat i sin helhet tills kl. 19.30 då Lasse tonar bort Disco88 och SBC inleds - fast egentligen ger Lasse ett par minuter extratid åt Disco 88 så SBC startar 33 minuter in på denna inspelning. Lasse har utlovat mycket DISCO i denna sändning, och han tar även in lyssnare på telefon som får uttala sig om Gudmundur Bragasons Hit Action (Nr.2) föregående söndagssändning, och Lasse spelar Crusaders "Street Life" som var nyutkommen, och annat i den stilen. Komplett, och totalt 2 timmar 53 minuter inspelning där även efterföljande föreningar hörs från denna lördagskväll - så långt rullbandet räckte.

  + SBC 88 MHz söndag 21 oktober 1979 Gudmundur Bragason i ett inslag om engelsk radio. Programmet innehåller en intervju med James Howell som hade den lustiga titeln Head of Promotions (kampanj-chef) på Capital Radio i London. Han intervjuas av Hans Engström. Howell har sedan dess gjort rejäla lyft i sin karriär och förärats något som ansesd blan det finaste en engelsman kan få, en CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire), se här.

Från samma SBC-datum finns också nedanstående programinslag med liknande innehåll:
+ SBC 88 MHz, inslag sänt söndag 21 oktober 1979 Torkel "Bagarn" Odéen och Gudmundur Bragason om radioläget i London. 20 minuter.

Micke Ewertz, Bosse Nyberg, Sussane Dahlberg, Åke Holmberg, Lasse Lundeberg.
Sittande Sven Hallberg och Per Olsson.

+ SBC 88 MHz lördag 27 oktober 1979 Här en lång lördagskvällsinspelning som inleds med slutminuterna av Radio Korskyrkan före kl. 19 och följs av en över två minuter lång tystnad (spola fram om du vill). Vid 19-slaget bryts tystnaden, och Lasse Lundeberg startar en förinspelad programkassett med Disco 88-program som pågår fram till kl. 19.30. Programkassetten sänds av Lasse via SBC-s studio på Banergatan 48, och Lasse Lundeberg pratar live i övergången från Disco 88 til start för SBC. Cirka klockan 20:30 i SBC-programmet uppstår debatt med Göran Folin från Radio Klara. Därefter ringer arga lyssnare som vill uttrycka sitt stöd för SBC. Senar ringer Roger Wallis, som talar för sitt Saturday Show på Radio Sweden. Lasse hastar på Roger lite "för vi blir snart bortkopplade här" och SBC kopplas från. Radio Klara kopplas in på sändaren och som ett apropå till debatten kan man här höra vad slags musik Radio Klara och Göran Folin vill föra ut, hör särskilt på det som spelas 3min 32sekunder efter Radio Klaras programstart. 3 tim 8 min.

+ SBC 88 MHz söndag 28 oktober 1979 Per Olsson, Lasse Lundeberg och Sven Hallberg. I detta program är det många som fortfarande vill vädra siott missnöje med gårdagens inslag med Göran Folin. Komplett insdpelning, 3 tim 6 minuter.

+ Anders Bjurström intervjuar Lars Lundeberg, SBC - en intervju som gjordes för att ingå i nedanstående program. Delar ur intervjun återfinns där vid dessa tider: (25m17s), (28m36s), (31m41s) samt (35m10s):

+ SR-P1 söndag 4 november 1979 Närradio - färglös stenciltidning i etern, eller första steget mot näringsfrihet i radio. Av Anders Bjurström.

+ SBC 88 MHz söndag 4 november 1979 Inspelningen startar med slutminuterna från Stuart Ward och LSF-88 innan SBC startar kl. 14.00 med Bagarn show och vid tiden 1:07 övergång till Per Olsson i discomix i en komplett SBC-inspelning. Efter SBC följer inledning på en sändning från IOGT-NTO-distriktet. 3 tim 5 min.

+ SBC 88 MHz lördag 10 november 1979 Sändningen har pågått en halvtimme när inspelningen inleds. Lasse Lundeberg med lördagskvälls-ös. Cirka 7 minuter innan slutet läser Lasse upp namn på nya medlemmar, och bland annat Dag Volle [Denniz Pop] nämns. Efter SBCs sändning hörs inledning på Radio Klara med Göran Folin, som försöker psyka med hur många medlemmar han påstod de hade, sammanräknat, i deras paraplyorganisation. 1 tim 28 min.

+ SBC 88 MHz söndag 11 nov 1979 Denna söndagssändning finns bevarad i två olika inspelningar - den första delen består av Gudmundur Bragason Hit Action (det tredje i serien), men den är separat och saknar den påannonsering som brukade ges i sändningens inledning. Efter Hit Actions slut följer här, efter ett par sekunders tystnad, Lasse Lundeberg, Per Olsson och Sven Hallberg med den fortsatta sändningen.

+ SBC 88 MHz lördag 17 november 1979 I inspelningens start hörs de sista 5 minuterna av Disco 88s sändning, och när det är dags för SBC att inleda hörs Maud Wikander och Åke Holmberg lokalt i studion på Banérgatan, och Maud anropar (väldigt starkt i sändning) Lasse, som just då befinner sig på Discomässan vid Citymässan i Danvikstull (Tegelviksgatan 24-26). Lasse är där tillsammans med Bosse Nyberg, och de har tagit dit studions bägge skivspelare för att direktsända SBC därifrån. Det är 5 kronor rabatt för SBC-medlemmar att komma in på mässan, vilket kanske inte låter som någon jättevinst för medlemmarna, men hela priset för inträdet kostade 20 kronor, så det fanns i det läget inte så mycket mer rabatt att förvänta sig. En attraktion på mässan är att företaget "Roller Sport Palace" har byggt upp en rullskridskobana, och rullskridskoåkning har sällan varit så mycket på modet bland tonåringar som just då i övergången in i 1980-talet. Företagsamheter startas med rullskridskouthyrning som affärsidé, och just detta Roller Sport Palace var en sådan välbesökt attraktion inne i stan, och här under Discomässan också. Inspelningen täcker SBC-sändningen komplett, och ger extra tid också åt bl.a. Radio Klara, efter SBC om nån vill höra det.
Det här var verkligen inte någon av de mer lyckade SBC-sändningarna, och det blev det aldrig när direktsändning anordnades vid andra Discomässor heller, men på den tiden var det Discomässor ständigt, och SBC var oftast inbjudna för att ge extra glans åt detta. Oftast lät man SBC-sändningen gå ut över mässans högtalarsystem, vilket också ansågs ge glans tillbaks till SBC.

+ SBC 88 MHz söndag 18 november 1979 Lasse Lundeberg i 43 min följd av Per Olssons non-stop-BPM-mixar. Vid 1:27 Lasse igen och Sven Hallberg vid ca 2:5 som bl.a. ger "Bengt Bärvågs äventyr" del 1 + 2. Övriga medverkande: Torkel "Bagarn" Odéen via telefonbox hemifrån Rindögatan i sin egen studio med musik och tal, Totaltid 3 tim 3 min.

+ SBC 88 MHz söndag 25 november 1979 En tvådelad inspelning av en sändning som varade i tre timmart. Automatisk omskiftning till del 2 sker när del 1 är färdigspelad - ta det bara lugnt så sköter detta sig av sig självt! I första delen hörs det kompletta Gudmundur Bragason Hit Action från detta datum, och det var det fjärde Hit Action i denna serie. I del 2 hörs en liten 5-minuterssnutt ur Sven Hallbergs program ur denna tretimmarssändning.

+ SBC 88 MHz lördag 24 november 1979 Inspelning saknas
+ SBC 88 MHz lördag 1 december 1979 Inspelning saknas
Var DU en av dem som brukade spela in närradion, alltså SBC och de andra stationerna, 1979 och senare under 1980-talet? Hör av dig! Jag hjälper dig gratis att föra över dina inspelningar så att ljudet blir optimalt. Hör av dig till mig på radioarkiv@gmail.com

+ SBC 88 MHz söndag 2 december 1979 Sven Hallberg och Lasse Lundeberg sänder direkt från SBC-fest på Atlantic. 3 tim 7 min.

+ SBC 88 MHz lördagkväll 8 december 1979 inspelningen inleds (kl.18.54) med slutet på Samkristen närradio. Fem minuter in i inspelningen (kl.19.00) påannonserar Lasse Lundeberg start för Disco 88 som sänds via kassett från SBC-studion. 40 minuter in i inspelningen startar Lasse, med 5 minuters överdrag för Disco 88, SBC-sändningen (kl.19.35). Denna hade vid utsändningen vissa oönskade ljudnivåskillnader men de har i denna inspelning bibehållits omanipulerade för original-trohetens skull. SBC är komplett rvå timmar och speltid för hela inspelningen 2tim. 52min.

+ SBC 88 MHz Söndag 9 december 1979 i övergången innan SBC hörs vår närmaste granne, Radio Liberal i sin avslutning där de är mer uppfångade av att föra fram programmedarbetaren Siv Stagman än att marknadsföra liberal politik. Åtta minuter 30 sekunder in i inspelningen startar Lasse Lundeberg denna söndags tretimmars SBC-sändning, som lämnar över till Gudmundur Bragasons trekvart med Hit Action. Senare i SBC hörs Cyril Hines som gäst-discjockey. Dessförinnan, i inspelningens 59:e minut ger Lasse en övergång till två kvinnliga gästdiscjockeys som kallar sig Bitte&Madelene, och deras halvtimme slutar vid räkneverkets 1tim 38 min, då Lasse kör själv ett tag och bland annat berättar om att nya sämre sändningstider kommer att gälla från nyåret. Vid 2tim 15 min övertar Cyril Hines SBC.

+ SBC 88 MHz lördag 15 december 1979 SBC-fest på diskoteket Tramps med direktsändning därifrån. 3tim 7 min.

+ SBC 88 MHz söndag 16 december 1979 Inspelningen omfattar tiden ca 14.25-16.20 - SBC kom igång 15 minuter försenat idag, Lasse hade svårt att vakna efter SUS-nattsändning, där SBC medverkade och presenterade tio-i-topp med Micke Rickfors i topp. Efter att de första tysta femton minuterna räknats av omfattar sändningen denna söndag ca 14.15-17.00.
Lasse [00m31s] säger : "Det här är SBC, vi tar det lite cool, det är så dåligt väder, så vi tar det lite lugnt idag så här tycker jag, sovmorgon, börjar kvart över två istället, det gör väl ingenting". Per Olson [46m02s] säger: "Det tredje (?!) oväsendet ni hör i bakgrunden det är fotografering i SBC-studion faktiskt, det är Aftonbladet som är här och plåtar [...] Nu blixtrar det här för nu tar Aftonbladet bilder på SBC är, det kan va kul och läsa någon gång kanske".
[52m42s] : "Oj oj oj, vilken röra det är på SBC, fotografen skriker och alla sitter med lurarna i händerna och det är full spets faktiskt. Under tiden fotograferingen pågår här - AJ - så ska vi lyssna på rufus and chaka heaven bound....."
[58m35s] : "Oj oj oj, tala om röra det är här uppe, nyss fick jag ett ställ med jinglar i huvudet, det är inte lätt det här, söndag på SBC, det kan bli hårt....."
Resultatet från dagens besök av Aftonbladets publicerades den 13:e januari och kan ses här.

+ SBC 88 MHz lördag 22 december 1979 2 tim 42 min. Vid bandstart andligt program följt 8 min in i bandet av Disco 88. Vid 42 minuter startar SBC, som denna kväll körs av Rikard Walter, Åke Holmberg och Micke Ewertz. Totaltid 2t42m.

+ SBC 88 MHz söndag 23 december 1979 Sven Hallberg och Maud Wikander och Gudmundur Bragasons Hit Action - julprogrammet, en dag före Dopparedan. komplett 3 tim 12 min inspelning, som förutom SBC-programmet också ger Radio Liberals slutminuter före kl 14, och sedan efter kl. 17 hörs några startminuter från Nykterhetsrörelsens samorganisations sändning.

+ SBC 88 MHz nyårsspecial söndag 30 december 1979 Bosse Nyberg och Per Olsson bjuder godbitar ur det första SBC-året. Kortad inspelning, 33 min ur 3 timmars program.

En effektiv metod att nå vår målgrupp var SBC-festerna, som vi anordnade då och då på diskotek där våra medlemmar antingen kom in gratis eller till kraftigt rabatterat pris. Här ses Sven Hallberg skymta uppe i discjockeybåset och Lasse pratar med okänd person med ryggen mot kameran. Karin, hon som står till höger var då disc jockey på en kortlivad FM-pirat som hette Radio Rabbit, som bör ha varit den första som sände i stereo. Här hjälper hon till att sälja SBC-tröjor till publiken.

 

Ljudmixarna - SBC 1980                     FM 88.00 MHz                          
            Quartz lock            
Mono
     
Signal strength
             
   
Tuned
 

Här nedan finns en kalender över samtliga 1980 års sändningar från SBC. Inspelningarna som finns här på Radioarkivet kan av olika orsaker vara ofullständiga, alltså kortare än vad den respektive sändningen var. I kalendern har därför använts färgmarkeringar för att grafiskt ange hur fullständiga eller ofullständiga de olika inspelningarna är. Här till höger ses förklaringar till hur de valda färgmarkeringarna ska tolkas.Observera också att i kalendern finns klicklänkar så att man därifrån kan göra direkt uppspelning av programmen.

Veckodag

- Fredag 75 minuter sändning -
- Lördag 60 minuter sändning -
- Söndag 120 minuter sändning -

Inspelning finns och täcker 1-20% av sändningen
= < 15 minuter
= < 12 minuter
= < 24 min
Inspelning finns och täcker 20-80 % av sändningen
15-60 minuter
12-48
24-96
Inspelning finns och täcker 80-99 % av sändningen
> 60
> 48
> 96
Komplett inspelning 100% på Radioarkivets webb

75 minuter

60 minuter

120 minuter

 

Fram till årsskiftet 1979 - 1980 hade det gått väldigt bra för SBC.

Våra långa sammanhängande sändningstider var viktiga för att nå fram med vårt format. Tiderna på lördagar och söndagar var viktiga för att att kunna nå ut till den lyssnarkategori vi främst riktade oss till - skolungdomar - det var då de hade möjlighet att lyssna på oss.

Efter årsskiftet fick vi våra fem sändningstimmar per vecka nedkortade till bara tre. Så här blev det då:
Lördagkvällarna kortades till bara en timme: 19.30-20.30, och vår viktigaste sändningstid på söndagen blev nedkortad från tre timmar till två: 14.00-16.

Som en hopplös kompensation för det vi förlorat fick vi en helt ny sändningstid på fredagseftermiddagarna kl. 15.15-16.30.

Vi fick alltså 75 minuter på en hopplös sändningstid som kompensation för de 120 minuter vi förlorade. Det medförde förstås också att medlemskapet i SBC inte upplevdes lika intressant längre för vår målgrupp när vi sände mindre på de tider som ungdomarna förut haft möjlighet att höra oss.


+ SBC 88 MHz fredag 4 januari 1980 den första fredagssändningen för SBC. 1min42sek in i inspelningen berättar Lasse i en hallåmannainsats att programinnehållet egentligen består av SBC förhistoria, två olika inspelningar som här lagts samman och som ursprungligen gjordes som experiment långt innan närradion startat. Lasse Lundeberg i studion och hans kompis Bosse Nyberg tar bilen ut på stan och ringer och rapporterar därifrån till studion. 1 tim 18 min.

+ SBC 88 MHz lördag 5 januari 1980 endast 3min av 1h ursprungssändning. Sven Hallberg i kort smakprov från denna sändning. Sven har ett annorlunda mikrofonljud denna dag. Kanske är förinspelat hemma med samma RCF-mikrofon som förut användes till Radio 98.

+ SBC 88 MHz söndag 6 januari 1980 Inleds med Gudmundur Bragason Hit Action, efter 42 minuter följt av Lasse Lundeberg och Per Olsson. Olle Dahlqvist från programmet "Nightflight" på Riksradion (som Sveriges Radio hette vid denna tid) ringer in och säger att han inte hittar några nya (disko-)plattor, varpå Per Olson svarar att han hittade 20 st förra veckan. Olle skrattar förläget när han inser att han talar i ett helt annat forum än han tänkte på.

+ SBC 88 MHz fredag 11 januari 1980 Lasse - glad och rättså pigg men låter nyvaken, kanske efter skiftarbete - i en fredagsinspelning som tidvis är störd av FM-brus (glapp i radions antennkabel?) men bruset har här dämpats hjälpligt. Lasse testar en ny telefonsvarare som heter "Kan jag få hälsa?" Lyssnare i telefon, en med egen jingel, en tjej med egen SBC-dikt, och så jinglar med Gunnar Kulan, Kugelberg.

+ SBC 88 MHz lördag 12 januari 1980 Ispelningen inleds med någon minut av avslutningen på Radio Baptists program innan Lasse kommer in kl. 19 prick och gör en programläsning för resten av lördagskvällen på 88 MHz. Lasse startar bandet från Disco88 med Jocke B och Mangan S, men tre minuter in i ljudfilen blir det knäpptyst en stund. Lasse spelar in på en ReVox G36 i studion, och denna måtte ha stoppats av misstag. När ljudet kommer tillbaka befinner vi oss vid klockan 19.52. Alltså fattas över 20 minuter av SBC-sändningen, som därefter hörs i sin resterande helhet. Per Olsson ringer in och Lasse och Per låtsas att Per är en vanlig SBC-lyssnare. Lasse uttrycker stor stolthet över den mixer han själv byggde något år innan närradions start. Då fanns inga planer att den skulle användas till närradiosändningar, men så blev det. Efter SBC följer Åsö Discotekniker, som efter lite televerkspipande till slut lyckas koppla sig ut i sin premiärsändning på denna sändningstid.
Lasse efterlyste i ett senare program om någon lyssnare hade spelat in de 20 minuterna som fattas i denna inspelning. Han lär ska ha fått in ett flertal kassetter, men om dessa gav den önskade inspelningstiden är okänt. Jag kan göra samma efterlysning här: har någon detta saknade program inspelat? ljudmixarna@gmail.com

+ Fredag, kortlivad tidning 1980: Stor bildspecial om SBC,
+ Aftonbladet 13 januari 1980 - Öset från vardagsrummet - Från ett litet vardagsrum i Stockholm dånar discomusiken ut över stan. Här är högkvarteret för Stockholms svängigaste närradiogäng, Ljudmixarna. När de sänder är det ös i etern. Varje söndagseftermiddag sänder Ljudmixarna tre timmar i sträck mitt emellan Radio Liberal och Nykterhetsrörelsens program. På lördagarna är det en tvåtimmarssändning på kvällen. Under sändningens gång är det nästan alltid smockat med folk i den lilla hemmagjorda studion.  Det pratas och fnissas och ingen tycks bry sig särskilt mycket om sändningen som pågår. Hela tiden ringer dessutom telefonen. Någon vill vara med i programmet för att hälsa till en kompis eller bara sjunga en stump. Det hela verkar något förvirrat och stökigt till en böjan, men trots allt så blir det ett program till slut. -Vi improviserar fram det mesta, säger Lasse Lundeberg, som oftast sitter bakom mikrofonen. Ingen vet riktigt hur programmet kommer att se utnär vi går ut i sändning. Egentligen är Lasse ljudtekniker på Sveriges Radio. Men all fritid ägnar han åt närradion. Lasse har byggt studios och gjort radioprogram tillsammans med kompisar sedan 12-årsåldern. När närradion startade bildade de snabbt en förening för att få tillstånd att sända. -Det är ju roligare att göra program när det är någon som lyssnar på det också. Totalt är det omkring 20 personer som jobbar med programmen. Några är liksom Lasse ljudtekniker. Andra jobbar helst med programinslag, eller värvar medlemmar, fixar tröjor och annat som behöver skötas. -Alla har heltidsjobb vids sidan om, men det funkar ändå, säger Lasse. Vi lägger ner väldigt mycket tid på det här. Vi har nog väldigt mycket folk som kan jobba och är kunniga även om vi inte har så mycket pengar att bygga tjusiga studios för.

+ SBC 88 MHz söndag 13 januari 1980 Per Olsson kör en mix av de bästa discohitsen och släpper in lyssnare på telefon de inledande 50 minuterna varefter Sven fortsätter sändningstiden ut. Övriga medverkande är folk i telefon och en del andra personer i studion bitvis. Komplett inspelning 2 tim 3 min.

+ SBC 88 MHz fredag 18 januari 1980 Denna dag sände SBC direkt från Discomässan i Älvsjö-mässan. Ljudet i överföringen därifrån blev mycket dåligt i sändningen och inspelning saknas.

+ SBC 88 MHz lördag 19 januari 1980 Sven Hallberg kör igång SBC efter Disco 88 vid 19.30 och försöker få riktigt freakiga lyssnare att ringa. Sven puffar också för att man i morgon kan få träffa SBC ute vid discomässan i Älvsjö. 1 tim 18 min.

+ SBC 88 MHz söndag 20 januari 1980 Lasse Lundeberg och Per Olsson i direktsändning från Discomässan i Älvsjö. Ljudet från Älvsjö går via telefonledning, och ljudkvalitén är därefter = mycket dåligt ljud.

+ Flyer utdelad till besökare vid SBC-montern på Älvsjömässan i januari 1980
+ Beställningssedel, SBC "Supportershop" 1980
+ Fredag, kortlivad tidning okänt datum 1980: Stor bildspecial om SBC,
+ Ord&Ton 1/1980 (STIMs tidning) artikel om närradion med betoning på SBC 

+ SBC 88 MHz söndag 27 januari 1980 Överlämning från Radio Liberal Students Siv Stagman vid klockan 14 till Lasse, som säger att "jag hoppas att ni inte missade gårdagens sändning", och Lasse verkar särskilt nöjd med den lördagskvällens program, men tyvärr fattas detta i Radioarkivet - har du det? ljudmixarna@gmail.com . Efter en stunds prat mellan Lasse och Fredrik Sjöberg från Radio SUS lämnar Lasse vidare till Gudmundur Bragasons Hit Action. Endast 14 minuter inspelning, varav SBC-inspelningen bara varar cirka 10 minuter..
Uteteamet i denna sändning består av Åke Holmberg, Per Olsson och Micke Everts som rapporterar direkt från ett rullskridskoställe på Högbergsgatan 26.

+ SBC 88 MHz fredag 1 februari 1980 Lasse Lundeberg i en endast 3 minuter snutt ur 1 timme sändning.

+ SBC 88 MHz lördag 2 februari 1980 Lasse Lundeberg och Maud Wikander. Bara 10 min av 1 timme i denna inspelning.

+ SBC 88 MHz söndag 3 februari 1980 Sven Hallberg och Per Olsson på gott humör i en nedkortad 1 timme 11 minuter lång inspelning (av 2 timmars sändning) fram till kl.16, då OSQ-radion (KTH) kör igång och deras sändning hörs 6 minuter fram till inspelningens slut kl.16.06.

+ SBC 88 MHz fredag den 8 feb 1980 Per Olsson med musikmix nonstop.

 + SBC 88 MHz lördag den 9 feb 1980 Lasse Lundeberg, Per Olsson och Maud Wikander.

+ SBC 88 MHz söndag 10 februari 1980 SBC-fest på diskotek Evergreen med bland annat danstävling. Lasse finns i studion på Banergatan och i sändningen mixar han då och då över till Evergreen och vad som pågår där. Växelvis går sändningen helt från Evergreen. 2timmar.

+ SBC 88 MHz fredag 15 februari 1980 Lasse Lundeberg i studion. 2 tim 7 min.

+ SBC 88 MHz lördag 16 februari 1980 Disco 91-avslut med Mangan S och Jocke B och övergång vid 23 minuter till Sven Hallberg i SBC. 2 tim 8 min.  

+ SBC 88 MHz söndag 17 februari 1980 Sven Hallberg direkt, som i inledningen överlämnar till Gudmundur Bragasons "Hit action", som fortsätter i programmets 49onde minut med Sister Sledge och mer disco action till programmet tar slut 2 timmar senarei denna kompletta inspelning, då OSQ-radion (KTH) tar över på 88MHz.

+ SBC 88 MHz fredag 22 februari 1980 Sven Hallberg. 1 tim 15 min.

+ SBC 88 MHz lördag 23 februari 1980 Startar med Disco 88 som sänds inspelat från SBC-studion av Lasse, som själv tar över med SBC vid kl.19.30. SBC har från nyåret fått lördagstiden minskad till en timme, och kl 20.30 bryts SBC av Televerkets klocka, och istället startar Åsö Discotekniker sin sändning.

+ SBC 88 MHz söndag 24 februari 1980 Lasse Lundeberg inleder söndagens SBC-sändning efter Radio Liberals distade "Bridge over troubled water" och överlämnar till Gudmundur Bragason Hit Action i 45 minuter varefter Lasse fortsätter fram till kl. 16, då Osqradion från Tekniska Högskolan tar över.

+ SBC 88 MHz fredag 29 februari 1980 Lasse Lundeberg inleder en fredagssändning. Endast knappt 7 minuter av en sändning som var 1 timme 15 minuter lång.

+ SBC-teatern ger: Ingen parodi på Sveriges Radio I rollerna: "Gudmundur" - Gudmundur Bragason; "Bagaren" - Torkel Odéen.

+ SBC 88 MHz lördag 1 mars 1980 Sven Hallberg. 33 minuter av en sändning som varade i en timme.

+ Programhäfte från Discomässan på Hasselbacken i mars 1980 när DISCO var den enda självklara ungdomskulturen.

+ SBC 88 MHz söndag 2 mars 1980 kl.14.00 Sändning i anknytning till den just pågående Discomässan på Hasselbacken, som startade på torsdagen och avslutas denna dag. Rikard Walter och Micke Ewerts är med och direktrapporterar därifrån när Per Olsson kör första SBC-timmen där huvudinnehållet är en mix av senaste sjyssta discohitsen. Lasse Lundeberg tar över kl 15, och vid halvtimmen återkommer Micke och Rikard från Hasselbacken och rapporterar "fantastiskt ljud och ljus" - det förstnämnda kommer från Europas största discoanläggning som står i SBC:s lokal på mässan. SBC har närmaste grannskap med "inne-högtalaren" Cerwin-Vegas representant på ena sidan, och nattklubben Alexandra på den andra, så man kan bjuda på fullt ös för alla som kommer till SBC-rummet. Det rapporteras också att SBC under mässan har fått 120 nya medlemmar och sålt 40 collegetröjor. 2tim 3min.


Hans Engström

Hans Engström, Radio Motor, gick en vända på Kungsgatan i Stockholm och frågade ungdomar en marskväll vid 23-tiden. För att inte påverka de tillfrågade avslöjade han inte varifrån han kom eller för vilket ändamål intervjuerna gjordes.

-Hej, får jag fråga, vad heter ditt favoritradioprogram?
-SBC
-Varför är det så bra?
-Bra musik.
-Lyssnar du på annan radio.... inte närradio?
-Nej, jag lyssnar inte så mycket. Lyssnar man på nåt
så är det musikprogram, Poporama, Discorama och sånt.
Men dom är inte lika bra som SBC.

-Hej, får jag ställa en kort fråga - vad lysnar du på för
radioprogram?
-Det är så olika. Det beror på vad jag känner för att
lyssna på.
-Har du nåt favoritprogram?
-Ja, SBC . . . Radio Sus.

-Det sas i tidningarna här i veckan att det låg
kommersiella intressen bakom SBC. Tror du
på det?
-Har ingen aning . . . men vad menar du - är det


nåt fel på det?
-Är det inte styrd musik, det?
-Vadå styrd???
-Ja, sådär att man ska tycka om den och springa
och köpa skivorna?
-Nej, den musiken lyssnar alla ungdomar på.
-Är inte SBC ute efter att lura er att tycka om den
där musiken?
-Neeej, absolut inte. Jag menar, dom som gör det
programmet dom är ungdomar, dom tycker om
det själva, och dom vet vad vi tycker om.

-Vad heter ditt favoriotradioprogram?
-Radio Stockholm, förstås.
-Varför tycker du det är bra?
-Jo, där hör man alltså om tunnelbanan går bra på
morgonen.
-Och det är det viktigaste här i livet?
- Ja, det tycker jag.

-Vad lyssnar du på för radioprogram?
-Närradion.
-Är det skillnad på den och vanliga radion?
-Ja, närradion, SBC, är mycket bättre.
-Hur kommer det sig?
-Det är bättre musik, discomusik. Helt enkelt bättre
att lyssna på. Mer musik. Det är mycket mer snack,
liksom, på vanliga radion.
-Ja, men det är ju musik på den vanliga radion också.
-Ja, men det är en helt annorlunda musik. Tråkig musik.
-Är det inte samma musik?
-Nej, dom spelar ju, vad heter det, sån härn dansmusik
och sånt tråkigt.
-Är dansmusik tråkigt?
-Ja, det är tråkigt.
-Men i närradion, där går dom ju in och pratar i låtarna,
f örstör inte det låtarna, då?
-Nej, det är häftigt.

+ SBC 88 MHz i mars 1980 Hans Engström i nattvimlet på Kungsgatan. Frågar förbipasserande "Vilket radioprogram brukar du lyssna på?" 12 min. Av de tillfrågade ungdomarna svarade c:a 85% SBC och Radio SUS nämndes som tvåa. Intervjuarens fråga om kommersiella intressen anspelade på en artikel i Expressen och Aftonbladet, vari insinuerades att grammofonindustrin skulle stå bakom producentföreningen Ljudmixarna, som sänder SBC.

+ SBC 88 MHz fredag 7 mars 1980 320 kbps mp3. Direktsänd show. Här samtidigt inspelad i studion hos Lasse. Programmet sänds alltså inte förinspelat! Så här bra hade SBC kunnat låta om stereosändning hade varit tillåten då. Sven Hallberg i inslagsband, och han och Lasse intervjuar publiken utanför biografen där de just har sett Bette Midler-filmen "The Rose" om Janis Joplyn. "Urdålig" tyckte publiken, men Bette Midler fick ändå Grammy-utmärkelsen för "bästa sångprestation av en kvinnlig popsångare" och Golden Globe Award för bästa originalsång. Bandspelaren startades inte riktigt vid sändningsstarten - de första cirka 7 minuterna fattas.

+ SBC 88 MHz fredag 7 mars 1980 320 kbps mp3. Inspelningen snurrade vidare på bandspelaren efter avslutad sändning, och då hände detta i studion. Lyssnare fortsätter att ringa in, ivriga att "få hälsa" och berätta "roliga" historier. Lasse kör reklaminslag som ingen verkar reagera på.

+ SBC 88 MHz lördag 8 mars 1980 Lasse Lundeberg ensam i studion. Puffar för att SBC har nattsändning den kommande natten. Efter 32 minuter tar Per Olsson över.

+ SBC 88 MHz lördag 8 mars 1980 320 kbps mp3. Alternativ inspelning med bra ljud, studiooriginal, en timme långt, men avviker från FM-sändningen på detta vis:
Per Olsson är i studion och sköter utsändningen åt den lördagsledige Lasse - eller, Lasse var kanske på sitt jobb på SR. Per startar Disco88s band kl 19.00 och han gör en talövergång innan han startar Lasses show kl 19.30 (2 minuter in i inspelningen här ovanför, men hörs inte här). Efter cirka 30 minuter in i Lasses show bpm-mixar Per sig in i samma låt som på bandet, "Don't let go" med Isaac Hayes (startar 32 minuter in i ovanstående FM-inspelning) så att Per går in live och fortsätter till slut på sändningen. Per tar in några lyssnare via telefon. Av denna förinspelade show i stereo med Lasse blev alltså endast de 30 första minuterna sända. Resten är bonus.

+ SBC 88 MHz nattsändning söndag 9 mars 1980 Per Olsson är här en verklig "hard working deejay" som ansvarar för en 8 timmars nattsändning - och han sände dessutom live SBC kvällen innan natten (se ovan). I starten för inspelningen hörs Stuart Ward avsluta LSF-88 sist på lördagskvällens ordinarie sändningar och vinkar vid midnatt in SBCs nattsändning. Per Olson tackar och berättar om nattens upplägg, där bland annat två team på stan ska besöka diskotek och ge direktrapportering från dessa. Därefter hoppar vi cirka en timme framåt, och Lasse hörs i sitt kör, vari ingår ett 22 minuter långt intervjuinslag gjort av Torkel "Bagarn" Odéen som har intervjuat Thomas Ledin, som just vunnit Melodifestivalen. Lasse vinkar snart in Gudmundur Bragasons "Hit Action". Inspelningen avslutas med att Per Olson spelar diskomaxisinglar och efter alla timmar låter han lite trött och verkar känna en lättnad när han avslutar direktsändningen med SBC-signaturen Tamiko Jones "Can't live without your love" när klockan drar sig mot 8.

+ SBC 88 MHz söndag 9 mars 1980 Vanlig söndagssändning kl. 14-16 efter nattsändning. Efter Folkpartiets sändning om kärnkraftsomröstningen, där de förordar "Linje 2" öppnar Sven Hallberg SBC-sändningen och lämnar strax över till Gudmundur Bragasons 45 minuter med Hit Action. Sven återkommer senare, och SBCs kassör Peter Casselryd har varit på filmpremiär på "ressichören" Janne Halldoffs som vanligt superseeega film "Lämna mig inte ensam" och är där en "gala-peter" och intervjuare av några ur den stackars hemvändande publiken.

I mitten av mars 1980 framkom att en undersökning igångsatts för att komma åt SBC. Det hade kommit till kännedom att SBC:s discjockeys fick promotionskivor från skivbolagen. Här såg (s) och deras representanter i Närradiokommitten en ny chans. Man hade även kommit på idén att om man vänder bokstäverna SBC bakochfram så fick man namnet på det dåtida mest dominerande skivmärket inom framför allt discogenren, och idén de fick ur detta var att vårt namn skulle vara en dold reklam-kod för skivmärket.

Både Aftonbladet och Expressen berättade om undersökningen:

+ Expressen tisdag 11 mars - rubrik Discomusik i närradion - Är det kommersiella företag som står bakom de discoföreningar som sänder popmusik i närradion? Ofta spelas de senaste plattorna innan de ens kommit ut i skivdiskarna.
-Vi ska undersöka saken under våren, säger Kalle Gustafsson, närradiokommittén., som nu begär pengar hos regeringen för denna undersökning.
I Stockholm kan närradiolyssnarna höra SBC. Bakom står föreningen Ljudmixarna, som ökat sitt medlemstal med 2 000 sedan sändningarna började. Deras sändningar är heta just nu. Frågar man en 14-15-åring i Stockholm vad de lyssnar på så svarar de SBC. De säljer knappar, T-shirts, och tar ut en medlemsavgift om 15 kronor. Än så länge finns det inga bevis för att någon av föreningarna bildats av några kommersiella intressen, men saken har inte undersökts ännu.

När undersökningen om promotionskivor visade upp att Sveriges Radio - och i ännu högre grad Radio Stockholm - var stora och ogenerade mottagare av promotionskivor, lades utredningen hastigt ner eftersom den ändå inte givit det svar man önskat få ur den. Undersökningen visade dessutom att skivbolagen inte alls uppskattade SBC eftersom vi spelade nya hits långt innan skivbolagens egna import hann få in skivorna till försäljning i Sverige, vilket helt förfelade den lugnare turordning som skivbranschen önskade.

+ SBC 88 MHz fredag 14 mars 1980 Sven Hallberg - inleds med mycket dåligt och ojämnt ljud med olika frekvenskurvevariationer under sändningen men det bättrar sig lite grann, allt eftersom. Komplett inspelning, efter SBC-sändningens 75 minuter följer Radio MUF som berättar om expeditionens öppettider.

Under våren och försommaren 1980 gjorde både Sven och de andra i SBC syftningar och gliringar till den misslyckade undersökningen i ett flertal SBC-program.

+ SBC 88 MHz lördag 15 mars 1980 Lasse Lundeberg i lördagssändning. 20 minuter ur entimmessändning.

+ SBC 88 MHz fredag 21 mars 1980 Lasse Lundeberg har fått en saga inskickad av Lotta och Jessica till SBC och han framför den rappandes till Jocko Hendersons instrumentala sida av Rhythm Talk. Endast 9 min av 1 tim 15 min.

+ SBC 88 MHz lördag 22 mars 1980 224 kbps mp3 - Miken ligger ute även innan sändning, och inspelningen ger dessutom kvällens sändning från Disco88, även detta i stereo, med start kl. 19, och sedan vid 19.30 som vanligt start för SBC-sändningen med Lasse Lundeberg i direktsändning. Ljudet i stereo tas upp med en 4-spårig ReVox A77 på en 10"-spole, hastighet 19 cm/sek från en kopplingspunkt efter UREI-kompressorerna, före ULO. Lasse berättar bland annat att antalet SBC-medlemmar är 2200. Lyssnare tas in per telefon, och Lasse läser upp lyssnarbrev. Efter sändningen avslutats hörs Åsö Discotekniker via miken från Lasses högtalare. Även Maud Wikander, Lasses dåvarande tjej, hörs i rummet. Band tillhandahållet av Lasse.

+ SBC 88 MHz söndag 23 mars 1980 224 kbps. Denna söndagssändning inleds med monoljud i Gudmundur Bragason Hit Action och i detta program får vi även höra Hans Engström intervjua folk på stan om vilken slags radio de lyssnar på. Därefter i stereo i 45:e minuten hörs Per Olson som spelar maxisinglar live från studion på Banérgatan, och har telefonkontakt med SBC-medarbetare på "Modemässan 1980" i Älvsjö. Sven Hallberg intervjuar t.ex. folk från klädföretag och hårdesigners. Komplett hela sändningen.

+ SBC 88 MHz fredag 28 mars 1980 Lasse Lundeberg och Per Olsson.

+ SvD fredag 28 mars 1980 115 föreningar sänder på 69 tillstånd I Stockholm finns t ex Föreningen Ljudmixarna, en samling av ljudtekniker och entusiaster som sänder disco- och rockmusik uppblandad med snack. Ljudmixarnas program liknar vad som sänds från kommersiella stationer i USA eller England.

Verksamheten hade så här i mars 1980 hunnit bli allt mer febril och tidskrävande. Nästan all vår fritid hade gick åt för SBC. Vi som flockades kring SBC var förstås främst radiogalna och inte så vana vid de administrativa sysslor som det drog med sig - att hålla ordning på postgirotalonger och medlemskort, t.ex. Medlemmar strömmade till i sådan takt att vi blev tvungna att offra portopengar på ett särskilt brev där vi endast bad om ursäkt för den usla ordningen och dröjsmål med utskick av medlemskort, se här.

+ SBC 88 MHz lördag 29 mars 1980 Sven Hallberg på "din favoritstation SBC" och vilda freakar från Huddinge bryter igenom via telefon. Komplett en timme, och efter SBC följer Åsö Diskotekniker.

+ SBC 88 MHz söndag 30 mars 1980 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg med högre tempo än vanligt på en söndag, och den höga energin hjälps upp av vilda freakar som ringer från Huddinge och även jinglar från lyssnare, och några vill ha mer RUNDGÅÅÅÅNG! Lasse hänger med, och senare gjorde han en jingel apropå sådana inslag där frågan ställdes "Var någon annan stans kan du höra idioter skrika från Huddinge...". Komplett 2 timmars sändning.

+ SBC 88 MHz långfredag 4 april 1980 Sven Hallberg. 1 tim 16 min.

 

Här i april 1980 är det en särskilt hektisk tid för Lasse. Alla ryckte i honom och han skulle vara med överallt i närradion hos alla föreningar - utöver att han sände på nästan alla tider för SBC. Samtidigt var hans bostad på Banérgatan högkvarter åt SBC med studio för sändningar på dagen och ofta även på natten. För brev till SBC angavs hans privata adress - och hans privata telefonnummer var det som öppet angavs i sändningarna. Det var ju praktiskt eftersom det var hos Lasse alla träffades - det var jämt fullt med folk i hela hans tvårummare, i sovrummet, köket och i vardagsrummet. Men så klokt var det förstås inte med tanke på Lasses säkerhet, ifall nån vildhjärna skulle hitta på något, men också med tanke på att Lasse hade ett vanligt jobb att sköta där arbetstiderna dessutom följde en vaktlista med mycket varierande arbetstider. När fick han ro och arbetslust för att även sköta detta jobb?

Här nedan en lista över sändningar han var delaktig i här i början av april:
 
4 april: Strulsändning med SNF-nattsändning från Banérgatan via telefonlåda. Lasse och Bagarn, Platon, Anders Bjurström m.fl.
5 april: SBC lördagssändning, Lasse ensam.
6 april: SBC söndagssändning, först med inspelat program, Gudmundur Bragasons Hit Action, sedan Lasse ensam
8 april: Nattsändning Stockholms Närradioförening med Bagarn som tyst bisittare, Lasse i huvudsak ensam
10 april: Nattsändning SBC onsdags-torsdagsnatt med Lasse ensam
11 april: fredag SBC Lasse ensam
12 april: lördag RTF Lasse ensam från Banérgatan via telefonlåda
 

+ SBC 88 MHz påskafton lördag 5 april 1980 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg i direktsändning efter Disco 88s förinspelade halvtimme. Komplett inspelning, timmen 19.30-20.30..

+ SBC 88 MHz söndag påskdagen 6 april 1980 320kbps - Lasse Lundeberg inleder efter Folkpartiets sändning, och talar några minuter varefter Gudmundur Bragason Hit Action tar över sändningen. Lasse återkommer i direktsändning och kör fortsättningen av denna 2 timmar långa söndagssändning. Det är bara ETT fel: det fattas en halvtimme i Hit Action, och detta gör även att dagens highlight, som var del ett av en intervju med ABBAS ljudtekniker Michael B. Tretow, den fattas. Inspelningen är en och en halv timme lång av en två timmar lång sändning. Micke Tretow-intervjun kan dock avlyssnas i sin helhet här nedan:.

Intervjun i sin helhet, alltså inte uppdelad i två avsnitt som de sändes ut. Michael B. Tretow tar emot i sin egen hemmastudio Garage de Garbage. Obs att detta är samma inspelning som finns längre ned vid rutan för den 20 april.

+ SBC 88 MHz nattsändning torsdag den 10 april 1980 Lasse Lundeberg sänder natt.

+ SBC 88 MHz fredag den 11 april 1980 Lasse Lundeberg i ett 10 minuters fragment ur sändning.

+ SBC 88 MHz lördag 12 april 1980 Sven Hallberg och Per Olsson sänder SBC efter 5 minuter från Disco 88 i inledningen. SBC-fest äger rum på Alexandra imorgon, söndag.

SBC-fest på Alexandra i kväll söndagen den 13 april 1980

+ SBC 88 MHz söndag 13 april 1980 Inspelningen startar i slutminuterna av Radio Liberals sändning. Sedan över i direktsändning från den just pågående SBC-festen på diskotek Alexandra.

+ Sydsvenskan 13 april 1980: Här är det fart på närradion Fyra trappor upp i ett hyreshus på Östermalm finns Stockholms i särklass populäraste närradiostation - Radio SBC. Lars Lundeberg, 25, har en radiostudio i vardagsrummet. Mikrofonen är fasttejpad i ett lampstativ. ""Tjena, häftig freda' klockan är femton o femton, här e Lasse Lundeberg med de senaste maxade vaxen...". Snabbprataren tror sig ha 15 000 lyssnare inom fyra kilometers radie. I rummet intill ringer två telefoner. Inte bara under sändningen, ideligen, dygnet runt. Sedan SBC började sina sändningar den 12 augusti i fjol har över 2 500 lyssnare betalt medlemsavgiften på femton kronor. Men SBC är inte business. Sådant är naturligtvis uteslutet i närradiosammanhang. Folket runt SBC, som Lasse och Per Olsson, 22, Maud Wikander 20, som finns med i sändning den här fredagseftermiddagen, är entusiaster. De är gripna av radion som uttrycksform. Det började för för tio år sedan med piratsändningar runt kvarteret. -Jag och mina polare har alltid haft radio på huvudet, säger Lasse. Innan närradion kom gjorde vi egna program på band för skojs skull. Studion här var komplett när det blev dags att sända på allvar. I hyllorna framför manöverbordet ligger över 200 jingles. Hemmagjorda "reklamsnuttar". Fast för uppdiktade varor. -Nej, det är fel att säga att vi låter som USA-radio. Vi har en egen stil. Men att det ska vara lättlyssnat och med högt tempo ingår i vår filosofi. SBC har nästan blivit f ö r populära. -Politikerna tycker inte om den här sortens radio, säger Lasse. Och först verkade det som om närradion bara skulle bli pratradio. -Men vår förenings målsättning, att göra den här sortens speciella radio med häftiga ljudmixningar är väl ett intresse så gott som något. Och vi fick mycket riktigt rätt att sända. -Det är roligt att lyssna på Stockholms närradio (88 MHz). SBC piskar upp en storm på våglängderna.

+ SBC 88 MHz fredag 18 april 1980 ingen sändning, studionyckelproblem. Lasse var bortrest och något hade gått snett med nyckel till den som skulle ansvara för sändningen

+ SBC 88 MHz lördag 19 april 1980 Sven Hallberg "direkt från SBC-huset på Östermalm" en lördagkväll med +4 SBC-grader. Även Bosse "Bus" Nyberg hörs i starten. Nytt avsnitt av "Bengt Bärvåg och äventyret med Atlantkryssaren" - här är del 1, och ända till den 13 februari 1981 fick vi sedan vänta på del 2. Brevhörnan hälsar till alla "funky människor". Sven ringer upp lyssnare live i sändningen med blandat resultat.

+ SBC 88 MHz söndag 20 april 1980 Bosse Nyberg och Rikard Walter har fått hoppa in som ersättare. Sex minuter in i programmet, Gudmundur Bragason med Hit Action, där höjdpunkten är avsnitt 2 i intervjun med Michael B. Tretow (avsnitt ett blev sänt i Hit Action den 6 april.

Intervjun i sin helhet, alltså inte uppdelad i två avsnitt som de sändes ut. Michael B. Tretow tar emot i sin egen hemmastudio Garage de Garbage. Obs att detta är samma inspelning som finns längre upp vid rutan för den 6 april.

+ SBC 88 MHz fredag den 25 april 1980 Lasse Lundeberg är tillbaka från semestern där han varit runt i Sverige för att "titta" på närradio. Om semestern verkligen var över och han gick tillbaka till jobbet framgår inte. Bara 22 minuter från en kassett med bitvis mycket dropouts. Någon som har bättre inspelning? Skriv till ljudmixarna@gmail.com

Lasse nämner om den pågående storstrejken / övertidsblockaden. Han uppmanar lysnarna: "Ring 629 659 och berätta hur du blivit drabbad". P1-sändaren i Nacka är avstängd, och i de två existerande TV-kanalerna sänds inget annat än Aktuellt i 1an och Rapport i 2an - i övrigt en stillbild med text om att strejk pågår.

+ SBC 88 MHz lördag den 26 april 1980 Lasse Lundeberg startar lördagskvällens sändning med en inspelning av Mike West på WTIC-FM96.5 - Hartford, CT

+ SBC 88 MHz söndag den 27 april 1980 Sven Hallberg. Ej komplett program men 2 delar ur programmet finns. Den första täcker tiden från kl 14-14.34. När den spelat klart startar automatiskt nästa inspelning som täcker tiden 15-15.23.

+ SBC 88 MHz fredag den 2 maj 1980 Lasse i studion sänder live på fredagseftermiddagen och kör lite layed back music, "som i amerikansk radio". Via telefon får han in liverapporter med rundgångstjut från Sven Hallberg som finns på Citymässan i Danvikstull, där årets Discomässa pågår. Lasse är tillbaka efter semester, och han nämner att det fortfarande är STORKONFLIKTEN som pågår, och den fick omfattande följder. Exempelvis sändes endast nyheter i svensk TV - i övrigt bara textskylt som informerar om strejk - eftersom radioteknikerna i Kaknästornet togs ut i strejk. Expressen minskade på bilagorna eftersom man befarade brist på tidningspapper. I Stockholm fanns inga allmänna kommunikationer igång och flygtrafiken upphörde. Enligt en tidningsuppgift var det mer eller mindre stillastående bilköer från söder in till Stockholm under morgonen redan från och med Hallunda. På sin semester besökte Lasse och lyssnade på närradio i Linköping, Malmö, Jönköping, Göteborg, Eskilstuna, Kumla och Karlstad.

+ SBC 88 MHz lördag den 3 maj 1980 Lasse Lundeberg Efter Jocke B. och Mangan S. hörs Lasse Lundeberg i ultimat Ludde Show. Missa inte denna! 1 tim 1 min.

+ SBC 88 MHz söndag den 4 maj 1980 Lasse Lundeberg inleder sändningen, och råkar ange fel datum, men denna inspelning ÄR från den 4 (inte 3) maj och om det hade varit lördagkväll hade han säkert inte poängterat att det är en solig vårdag, men det gör han för att det här är på en söndag eftermiddag.
Efter inledningslåten Lipps inc "Funky town" (som dessutom upprepas senare i sändningen, 40 minuter in i denna inspelning) avrapporterar Per Olsson, som finns i SBC-båset på Citymässan vid Danvikstull, att de inte kan köra någon musik för något i mixern har pajat ihop, men flera hundra besökare hör ändå just då SBCs sändning i PA-högtalarna runtom på mässan. Lasse lämnar därefter över till Gudmundur Bragasons "Hit Action" (som här har blivit hårt nerkortat med pausknapp av den som bevarat åtminstone merparten av denna SBC-sändning till eftervärlden, så Lasse återkommer [vid 15 min in i inspelningen] och gör ett av hans bästa SBC-kör - missa inte detta!
Vid slutet överlämnar han till OSQ-radion för deras gap-vrål från Tekniska högskolan. 1 timme 29 minuter finns bevarat av den två timmar långa SBC-sändningen.

+ SBC 88 MHz fredag den 9 maj 1980 Lasse Lundeberg inleder med Funky town och spelar maxisinglar och informationsjinglar om den kommande SBC-festen, också benämnd Discofestival 1980 på diskotek Fontainebleau på Norrlandsgatan 11. Det som ett och ett halvt år senare skulle bli utsatt för sprängning - försäkringsbedrägeri - där lokalen med stort kulturhistoriskt värde vid tillfället var nyrenoverad och återställd till det ursprungliga skicket. Vid sprängningen rasade hela det berömda 2-vånings-discot och flera andra våningsplan till marken som byggdamm.

+ SBC 88 MHz lördag den 10 maj 1980 Sven Hallberg hinner i denna korta inspelning nämna att "i morgon kommer Lasse och Gudmundur att sända ett program som handlar om två amerikanska radiostationer. MF har fest och Radio SUS nattsänder därifrån inatt på FM-88". En timma sändning men bara 4 minuter ur denna hörs här.

+ SBC 88 MHz söndag 11 maj 1980 Lasse Lundeberg i en tvåtimmars special om amerikansk radio med exempel från WTIC Hartford, Conn. och KFRC San Francisco. Komplett 2 timmar.

+ SBC 88 MHz fredag 16 maj 1980 Sändning uteblev denna dag, vilket i programmet den 17 maj förklarades som "tekniskt misstag" i program med Sven Hallberg 04:45 in i inspelningen här nedan

+ SBC 88 MHz lördag 17 maj 1980 Sven Hallberg och Per Olsson. I programmet intervjuar Sven den engelske discjockeyn Ian Gordon som då jobbade på diskotek i Stockholm, och som kommer att gästa SBC den 25 maj vid halv tretiden (se nedan) och han kan numera även höras via Sound Cloud här: https://soundcloud.com/dj-ian-gordon

+ SBC 88 MHz söndag den 18 maj 1980 Inleds med Hit Action med Gudmundur Bragason, följt av Lasse Lundeberg med ett program fyllt av sketchinslag och musik. 53 minuter ur 2 timmars sändning.

+ SBC 88 MHz fredag den 23 maj 1980 Lasse Lundeberg presenterar gäst-deejay Pekka Sandin, WBMC (och Klabbe Sandin som inte finns med på denna korta inspelning) med en discomix. Datum för denna sändning är lite ovisst.

Här ovanför ett smakprov på en av SBCs gäst-DJs, och SBC kom att ge spelutrymme för ett flertal sådana, främst på fredagar som ändå var en mindre attraktiv tid och på grund av att de ordinarie på SBC var upptagna pga jobb. Därför var det på fredagstiden ovanligt med direktsändningar.
Här är en lista över SBCs gäst-dejays:   Fredag 4 juli 1980 Jocke B   Fredag 24 oktober 1980 Carl Peyron som förut sänt på Radio Enok (Handels närradio)
Söndag 9 december 1979 Cyril Hines   Söndag 21 september 1980 Alex St. John  

Fredag 7 november 1980 Sune/Züne

Söndag 9 december 1979 Bitte & Madeleine   Fredag 12 september 1980 Stuart Ward gör sin SBC-debut - välkänd överallt i närradion   Söndag 25 januari 1981 Andy Pandy

Söndag 25 maj 1980 Ian Gordon

  Fredag 10 oktober 1980 SBC-medlemmen Sammy   Fredag 20 februari 1981 Siv Stagman

+ SBC 88 MHz lördag 24 maj 1980 Mangan S på Disco 88 avslutar deras halvtimmessändning som sänds ut från Lasse Lundebergs studio på Banérgatan. Lasse fortsätter vid halv 8 med en mycket fin SBC-lördags-sändning som sedan vid halv 9 följs av Åsö Diskotekniker, vars program plötsligt tystnar i 57:e minuten, och ännu senare hörs Radio Klara starta med sin signatur. 2tim 1min lång inspelning.

+ SBC 88 MHz söndag 25 maj 1980 Inspelningstart kl. 13.59. Radio Liberal lämnar över och spelar SBC-signaturen men teknikfel försenar överkopplingen till SBC och Sven Hallberg. Puffar för SBC-fest på Fountain Bleu. STIM-avtalet ett hot mot närradion - lyssnarna uppmanas : skriv på namnlistor för att protestera. 29 minuter in i inspelningen en engelsk gäst-dj, Ian Gordon. Svajig kassettradioinspelning. 1 tim 1 min. Det finns en andra, kortare, delinspelning av denna sändning med start från cirka kl 15.45, och denna del börjar spela upp automatiskt när den första delen spelat klart.

+ SBC 88 MHz fredag den 30 maj 1980 Lasse Lundeberg i fredagssändning.

+ SBC 88 MHz lördagkväll 31 maj 1980 Sven Hallberg med senaste vaxen och Lasse Lundeberg hetsar lyssnarna att ringa. Avslutar lördagskvällen med att "hylla" Åsö Disco-Tekniker som denna kväll, efter SBC, kör sin sista sändning, nr 50 enligt deras räkning. Inspelningstid ca 24min.

+ SBC telefonsvarare i maj 1980 Lasse Lundeberg på telefonsvararen för SBC-s telefonnummer 08-629 659.

Att närradion skulle bli så fylld med sin tids ungdomsmusik blev en mycket överraskande händelse för de som tagit fram närradio-idén. "Eterns stencilapparat" var tänkt för byalag och för föreningsdemokrati och med kyrkoorganisationer som ville radiera andakter där det ibland kunde ingå lite andlig musik. Närradion var inte tänkt att vara så populärt inriktad som den blev. Därför hade det inför det första försöksåret med närradion gått att avtala med STIM om att inga avgifter för musikalisk upphovsrätt skulle tas ut. När sedan det första året började gå till ända, och med erfarenheten av den musikfyllda och starkt populära närradion, blev STIM-avgifternas avtalsnivåer anpassade kraftigt uppåt. När detta klargjorts och tidpunkt var fastställd att de nya avtalen skulle börja gälla sommaren 1980, var det uppenbart att en musiktimme kostade långt mer än väntat, men bara 1/3 på Järvasändaren 91MHz jämfört med City-sändaren 88MHz. Den stora skillnaden ledde till att Föreningen Ljudmixarna bildade en ny lokalavdelning under maj eller juni 1980 för att genom den ansöka om sändningstillsånd också över Järvasändaren, och detta tillstånd torde ha kommit på papperet i början av juni 1980.

+ SBC 88 MHz söndag 1 juni 1980 Lasse Lundeberg kranar dagens sändning samtidigt som förberedelser pågår inför kvällens SBC-fest på restaurang Fontainbleu kl 19 på Norrlandsgatan 11, bla med telefonintervju direkt med Bosse Nyberg och Sven Hallberg. Savannah band repeterar och Vackra revyn, dragshow, övar inför kvällens föreställning på "Fåntan".

SBC-fest på Fontaine Bleu ikväll, söndagen den 1 juni 1980

+ SR-P3 den 2 juni 1980 Nya Linje 19. Reportage om den ettåriga närradion. Av Kjell Höglund.

 

Angående SBC-sändningar på Järvasändaren 91,1 MHz under 1980

SBC begärde inför året 1980 att få utöka med sändningar även på järvasändaren 91,1MHz och beviljades sändningstid på onsdagar 22.30-24 och torsdagar 14-16. Denna tilldelning blev dock en besvikelse för Föreningen Ljudmixarna: tiderna bedömdes som omöjliga för att nå vår mestadels tonåriga publik. På 88MHz hade vi, från den 1 januari 1980, fått våra sändningstider nerskurna, men ändå sågs tiderna där än så länge som mer gynnsamma - innan STIM-avgifterna skulle förändra den situationen.

 

Fem SBC-sändningar på 91 MHz från 1980 finns bevarade, och sändningarna genomfördes då från Disco 91:s studio i Spånga:

+ SBC 91,1 MHz onsdagssändning i juni 1980 Lasse Lundeberg. Datum torde vara antingen 4 juni eller 18 juni. 10 min inspelning.

+ SBC 91,1 MHz onsdag 11 juni 1980 Jocke B på Disco 91 gör en räddning åt SBC när Lasse missat sändningstiden (22.30-00.00) på 91MHz.

+ SBC 91,1 MHz torsdag 19 juni 1980 Lasse Lundeberg - första skivan svajar p.g.a. att mitthålet på skivan var dåligt centrerat. Det lät alltså så i sändningen, men skivorna som sen följer låter bättre.,

+ SBC 91,1 MHz onsdag 25 juni 1980 Lasse Lundeberg. 13 min av 1,5 timme.

+ SBC 91 MHz torsdag 26 juni 1980 Här är det Jocke B som fått hoppa in som ersättare för SBCs ordinarie deejays, som sänt natt - Sven och Gudmundur under föregående natt, och Lasse på natten mot tisdagen, och Lasse dessutom kvällen innan (se ovan). Jocke B gör en bra show, men detta var kanske inget bra sätt att vårda varumärket SBC, som var tänkt att bli något betydligt vassare och vackrare än alla de andra i närradion. En inringande lyssnare har svårt att hålla isär vilket program han ringt in till - är det Disco 91 eller SBC som sänder när telefonnumret och deejayen är så välkända från Disco 91? Vi kommer in i sändningen cirka 62 minuter försenat, och får den andra timmen i denna inspelning.

Visserligen användes inte de tider som SBCs lokalavdelning på 91 MHz tilldelats - förutom enligt ovan under juni månad 1980, men det var tack vare att lokalföreningen i och med detta fanns etablerad ute på Järvasändaren och hade tilldelats tider, som det var enkelt att söka och få tider till nattsändningar över 91 MHz.
Det började med en nattsändning i september 1980, fortsatte med tre under oktober, ytterligare tre under november samt två under december 1980. I januari 1981 fortsatte SBC med två nattsändningar.

Våra möjligheter att sända på Järvasändaren dryftades sporadiskt i några program vid sändningar på 88MHz. I en sändning den 6:e juli säger Lasse att SBC har "sommaruppehåll" på 91MHz "för vi har inte råd". I en annan sändning under sommaren sägs det att "vi har lagt ner våra sändningar på 91 MHz tills vidare, det är för dyrt, vi har inte råd".

Här är några fler noteringar om vad som sades angående sändningar på 91 MHz:

* I öppningen till nattsändningen den 26/10-80 säger Gudmundur att: ..och vi sänder på 91MHz, vi kommer också att återuppta onsdagssändningarna, vi har nämligen en onsdagssändning klockan 23.00 som vi har haft utlånad till Disco 91, men den sändningstiden kommer vi att återuppta i mitten av november [1980].

* I lördagssändningen den 8/11-80 sa Lasse [30m08s]: ..och vi ska även börja sända på onsdagar på FM 91

* I en söndagssändning den 28/12-80 säger Gudmundur - [39:21] - att: ..och vi kommer att återuppta våra sändningar där på onsdagarna, och det kommer vi att göra någon gång i slutet på nästa månad. Och de är på onsdagar mellan 23 och 24.

Därefter flyttades de ordinarie sändningarna över till 91 MHz from 25 april 1981 varefter endast en nattsändning 1981 på 91MHz skulle ske och det den 15 maj.
De allra sista nattsändningarna för SBC skulle komma att ske den 15 maj och 30 juni 1982.

Det skulle dröja tills nästa vår, i april 1981, innan SBC började med regelbundna sändningar på 91MHz genom ett byte av sändningstider med Disco91. Se längre ner i tabellen.

 

Här nedan fortsätter noteringar om sändningar på 88 MHz:

+ SBC 88 MHz nattsändning lördag 7 juni 1980 Lasse Lundeberg inleder visserligen med att säga "Gomiddag" men detta är nattsändning. I nattsändningen hörs även Jocke B som gäst-DJ, och Bosse Nyberg talar om SBC medlemsservice och med tillbakablickar och intervjuer av medlemmar på SBC-festen den första juni på diskotek Fontaine Bleu. Inspelningen är sammansatt av flera ljudband med varierande ljudkvalité. och den är uppdelad i två delar. När den första delen, som är tre timmar 6 minuter lång, spelat klart, startar del 2 automatiskt, och den är 1 timme 46 minuter lång. Total speltid blir därmed 4timmar 52 minuter.

+ SBC 88 MHz lördag 7 juni 1980 Inspelningen inleds med 12 min av föreg. program; Disco 91 och Jocke B (Disco 91-programmet förinspelat och utsänt från SBC-studion). Sedan, SBC startar, Lasse Lundeberg live och ensam i studion. I detta program nämns för första gången att SBC har tilldelats nya onsdags- & torsdagstider på 91MHz. En sådan sändning kommer att ske den 19 juni. 1 tim 18 min

+ SBC 88 MHz söndag 8 juni 1980 Ett studio-original som är komplett från klockan 14 till klockan 16. Studiooriginal, till trots, så skedde det hela i direktsändning men med samtidig bandning före ULO. Det finns även sparat lite överskottstid i slutet, som klipptes av, inte kom med i utsändningen.
Lasse berättar i Radiolars.com om denna inspelning att han bland annat ger kommentarer till de namninsamlingslistor som plötsligt kommit till SBC via posten.Tydligen hade folk, utan vår uppmaning, gjort listor och fått mängder av påskrifter. De som skrivit på namninsamlingen ville att StIm skulle skona SBC från höga avgifter för upphovsrätt. Lasse mixar in inspelning från Stuart Ward (Radio SUS) som hade haft nattsändning samma morgon. Lasse kör sedan crazy-show - att hata eller älska. Efter ca kl 15.05 kör Lasse lugnare stil med lugna låtar och har telefonkontakt med lyssnare.

+ SBC 88 MHz fredag 13 juni 1980 Sven Hallberg hörs med lite "gurgligt", hoppigt och swisch-swoshigt ljud från ett veckat skadat rullband. 1 tim 16 min.

+ SBC 88 MHz lördag 14 juni 1980 Per Olson mixar och minns SBC-festen den 1 juni, när hamnarbetarstrejken medförde att den stora ljudangläggningen fastnade i transporten, blev kvar i Hamburg. SBC fick lyckligtvis ändå låna in en annan anläggning - gratis - som Per berömer för "ett tung och härligt ljud".

+ SBC 88 MHz söndag 15 juni 1980 Lasse Lundeberg kör, och även du kan ringa in och vara underlig i radio. 17 minuter inspelning ur 2 timmars sändning.

+ SBC trailer till en 10cc-dokumentär sänd 88 MHz söndagen den 15 juni 1980 Gudmundur Bragason i trailer. Det förefaller dock som om denna av okänd anledning aldrig blev sänd i något SBC-program.

+ SBC inslagsband till en 10cc-dokumentär sänd 88 MHz söndagen den 15 juni 1980 intervju med Graham Gouldman, som skrev några av 1960-talets största hits som t.ex Yardbirds "For Your Love", "Heart Full of Soul", "Still I'm Sad", och "Evil-Hearted You". "No Milk Today" (Herman's Hermits). "Look Through Any Window" , "Bus Stop" (Hollies). "Pamela, Pamela" (Wayne Fontana and the Mindbenders). Tillsammans med Eric Stewart, Lol Creme och Kevin Godley bildade han gruppen 10cc och med Eric Stewart skrev han låtarna "I'm Not In Love", "Dreadlock Holiday", och "The Things We Do For Love".

+ SBC 88 MHz fredag 20 juni 1980 Lasse Lundeberg samsänder med Jocke B, som sänder på 91,1MHz, och samsjunger i Thorleifs hitlåt. Tävling: "Milkshake", Village People. 2 min.

+ SBC 88 MHz lördag 21 juni 1980 Lasse Lundeberg i stereoinspelning från midsommardagen. Inspelningen startar med Disco 88, som sänds från Lasse innan han startar SBC kl 19.30. 1 tim 30 min.

+ SBC 88 MHz söndag 22 juni 1980 Gudmundur Bragason Hit Action tilldelades två timmars sändning efter kl 14 på söndagseftermiddagen. Denna söndag är det extra stort pådrag på EMT "guldekot" på Studio SVEA på hornsgatan 54. Nedkortat, bara 12 minuter av 2 timmar.

+ SBC 88 MHz nattsändning tisdag 24 juni 1980 Lasse Lundeberg i en över 6 timmar lång nattsändning innan Stimavgifterna slår till. Komplett fullängds inspelning, 6 timmar och 40 minuter lång, och fortsätter alltså efter SBC-sändningen med de tidiga morgonprogrammen.

+ SBC 88 MHz nattsändning torsdag 26 juni 1980 Sven Hallberg och Gudmundur Bragason i final på nattsändning innan klockan 06.00. Sven och Gudmunder sjunger en snutt av Xanadu som de döpt till "Helsingborg". 43 min av 6 timmars sändning.

+ SBC 88 MHz fredag 27 juni 1980 Sven Hallberg med fredagssändning. 20 min nedkortat ur 1 tim 15 minuters sändning.

+ SBC 88 MHz lördag 28 juni 1980 Gudmundur Bragason Hit Action. komplett en timme lördagskvällssändning.

+ SBC 88 MHz söndag 29 juni 1980 Sven Hallberg är sjuk och Gudmundur Bragason gör därför ett extrainsatt Hit Action, här med endast 33 minuter bevarat. I denna söndagssändning följde efter Hit Action en direktsändning med Ljudmixarnas ordförande, Bosse Nyberg, och kassör, Peter Casselryd.

+ SBC 88 MHz fredag 4 juli 1980 Jocke B gäst-deejay. 19 minuter ur 1 tim 15 min sändning.

+ SBC 88 MHz lördag 5 juli 1980 Sven Hallberg med ett nytt avsnitt ur deckaren / thrillern "Bengt Bärvåg".

+ SBC 88 MHz söndag 6 juli 1980 Vi hör Lasse Lundeberg förbereda inför sändning. Han har lyssning på Radio Liberal som just är i slutsekunderna och spelar "Funky town". Vi hör deras ljud i vänsterkanalen och studioljudet från Lasse i höger kanal, och när SBC-sändningen går igång får vi SBC-ljudet i stereo.

+ SBC 88 MHz fredag 11 juli 1980 Lasse Lundeberg inspelad i 38 minuter ur en 1 tim 15 minuter lång sändning.

+ Sven Hallberg berättar en fullkomligt osannolik historia: Gudmundur Bragason som - SKIVPRODUCENT!

+ SBC 88 MHz lördag 12 juli 1980 Sven Hallberg med en timma sändning, här nedkortad till 30 min.

+ SBC 88 MHz söndag 13 juli 1980 Per Olsson tar över sändningen efter Gudmundur och spelar medryckande James Brown, Crown Heights Affair, Ritchie Family och Delegation under tiden sökning pågår efter den hemlige "SBC-mannen" ute på stan som lyssnarna uppmanas försöka leta upp. En tretimmars sändning med inlånad tid från kl 16-17 (KTH/Osq-radion har sommarlov). Inspelningen är 1 tim 26 min.

+ SBC episod okänt datum Sven Hallberg presenterar: Avsnitt 37(?) i följetongen om Bengt Bärvågs Äventyr.

+ Aftonbladet 17 juli 1980 Stoppa inte den mannen! (insändare) Lasse Lundeberg startade tillsammans med några kompisar Radio SBC.

+ SBC 88 MHz fredag 18 juli 1980 dessvärre med lågt bitrate och slaskigt mp3-ljud (levererades så till mig). Sven Hallberg och Maud Wikander läser vykortshälsningar från semestrande SBC-medlemmar, bla från Spanien och USA. Sist i programmet presenterar Gudmundur Bragason ABBAs kommande singel "The winner takes it all" för första gången i Sverige.

+ SBC 88 MHz lördag 19 juli 1980 dessvärre med lågt bitrate och slaskigt mp3-ljud (levererades så till mig). Sven Hallberg show i en timslång sändning.

+ SBC 88 MHz söndag 20 juli 1980 Lasse Lundeberg inleder en tretimmars "hets-kör" SBC-sändning direkt efter Radio Liberal kl. 14. 1 timme 52 minuter nedkortad inspelning.

+ SBC 88 MHz fredag 25 juli 1980 Lasse Lundeberg en solig dag, rapporterar om 22 grader varmt i vattnet. Ut och bada - och ta med SBC till stranden!

+ SBC 88 MHz lördag 26 juli 1980 Lasse Lundeberg inleder en vanlig lördagskvällssändning efter Disco 91, som nu även på 88 MHz har samma siffror i namnet som de har på 91 MHz-sändaren. Lasse rapporterar 26 SBC-grader på Banérgatan när SBC sänder i en timme som här finns i komplett inspelning.

+ SBC 88 MHz söndag 27 juli 1980 Sven Hallberg sänder i tre timmar och anropar reportrar på stan. Inspelningstid 1 tim 11 min.

+ SBC 88 MHz fredag 1 augusti 1980 Sven Hallberg i en show som är förinspelad på Studio Svea, Hornsgatan 54. Han är nog inte van vid studion och får upprepade problem med fjärrstarter av jinglar som inte går igång som han vill, och vissa timingproblem. Trots dessa trassel får han det ändå att låta lätt och kul att sätta ihop en bra och underhållande show. Sven pushar inför ettårsfesten för SBC den 24 augusti. Lasse avannonserar sedan på slutet, och mitt i avannonsen hörs bakom Lasse klicke-klicket från rullbandspelaren som autostoppar vid bandslutet för Svens program. 52 minuter inspelning.

+ SBC 88 MHz lördag 2 augusti 1980 Per Olsson har gallrat fram och spelar i augustivärmen hans absoluta favoritlåtar "just för dej".

+ SBC 88 MHz söndag 3 augusti 1980 Liberalerna ekar i övergången och Lasse kör igång ekande han också med tillskott av äkta SBC-rundgång och den verkliga supershowen med senaste badtemperaturerna. Han har Bosse Nyberg, Gunnar Kugelberg och Micke Evertz som reportrar med trådlös kommunikation direkt till studion på Banérgatan 48. Olivia Newton-John ylar fram sin "Xanadou" under tiden som SBC sticker iväg med hjälp av reportrarna. De hamnar vid glasskiosken vid djurgårdsbron och Djurgårdsbrunns Värdshus. Därifrån lockar reportrarna lyssnarna att komma dit och köpa förköpsbiljetter till 1-års festen den 24 augusti på Glädjehuset. Gunnar och Bosse kör lite Bertil Perrolf-inspirerade rapporter, om djur, natur och turister.

+ SBC 88 MHz fredag 8 augusti 1980 Per Olsson bjuder på ett specialtema om discomixning. Han spelar upp en inspelning från diskoteket han jobbar på helgerna som exempel på hur mixkonsten kan låta live på diskotek, och spelar efter det ett annat exempel på hur det låter när de större proffsen i USA mixar, då i form av en 14 minuters bootlegskiva med snuttar av de senaste danslåtarna taktmixade. Pers inspelning från diskoteket är gjord med ljudet taget efter equalizer med för diskotek sedvanlig inställning, dvs kraftigt höjd diskant och bas. Tyvärr blir ljudet via FM-radio och inspelning på band ingen höjdare, men detta test var en engångsföreteelse, och hände aldrig mer i SBC.

+ SBC 88 MHz lördag 9 augusti 1980 Lasse Lundeberg spakar en entimmessändning, här tyvärr kortad till 46 minuter.

+ SBC 88 MHz söndag 10 augusti 1980 Sven Hallberg i en tre timmar lång söndagssändning. Reportrar på stan: Lasse Lundeberg, Gunnar Kugelberg, Hasse Christopher och Anders Hallberg. De säljer förköpsbiljetter till 1-årsfesten på Glädjehuset och intervjuar rullskridskoåkare men mikrofonproblem uppstår (för kort sladd?), intervjuerna hörs bara av och till. 1 timme 49 min lång inspelning.

+ SBC 88 MHz söndag 10 augusti 1980 Från originalbandet till Gudmundur Bragason Hit Action, som utgjorde en del av söndagssändningen. 45 minuter.
+ Mini-affisch  inför SBCs ettårsfest på Glädjehuset i augusti 1980

+ SBC 88 MHz fredag 15 augusti 1980 Lasse Lundeberg låter Per Olsson via telefon påminna lyssnarna om 1-årsfesten den 24 augusti, och Lasse intervjuar även Sven Hallberg och Bosse Nyberg. Lasse nämner också att sändningstiderna för SBC på järva 91MHz ligger nere. Flashback international - under SPF/Disco91 - har övertagit tiden 23-24 på onsdagar. Lasse pluggar för Flashback International med en jingel om Flashback. Jocke B berättar i telefon att SPF övertagit tiden från SBCs lokalavdelning på järva.

+ Radio Sweden Saturday Show lördag 16 augusti 1980 Roger Wallis/Kim Loughran intervjuar Lasse Lundeberg om community radio och Christer Eklund, ny chef för Radiounderhållningen, SR, uttalar sig om konkurrens från andra radiokanaler än SRs.

+ SBC 88 MHz lördag 16 augusti 1980 En vanlig lördagskvällssändning med Lasse klockan 19.30. Inspelningen är lite nedkortad, 53 minuter av den utsända timmen finns.

+ SBC 88 MHz söndag 17 augusti 1980 Sven Hallberg är något sen in till studion så Lasse startar SBCs söndagssändning och Sven tar över efter några minuter och kör en skön söndagsshow. Lasse, Peter Casselryd och Maud Wikander åker ut på stan och gör ett reportage vid filharmonikernas konsert vid Sjöhistoriska museet. Lasse råkar på ett bokbord från Alternativ Stad, en av föreningarna som står bakom Radio Klara, och han passar på att fråga om deras inställning till närradio och tillbaka i studion läser Lasse från ett PM författat av Radio Klara till Närradiokommittén där Radio Klara uttrycker att STIMs avtalsförslag om musikavgifter inte kommer att utgöra något hot mot den "egentliga" närradion, som Radio Klara uttrycker det. Senare i sändning rapporterar Lasse från Rålambshovsparken där de varit nere vid Smedsuddsbadet och sålt många biljetter till 1-års festen, och att de räknade till sju radioapparater som spelade SBC där.

+ SBC 88 MHz fredag 22 augusti 1980 Sven Hallberg i förinspelat program, och bisittare Lasse och Gudmundur underhåller lyssnarna bl.a. med egen skönsång och roliga anekdoter. Inspelningen sannolikt gjord på Studio Svea, Hornsgatan 54, inget slammer från jinglar, och alla inblandade verkar ha var sin mikrofon. När programbandet startas hörs det karaktäristiska rullbandspelar-klicket och på slutet hörs Lasse tala i direktsändning över/ovanpå Svens förinspelade program. Lasse kom senare, den 5 september i början på sitt program, att spela upp en bit i repris från denna sändning. 1h15min helt komplett.

+ SBC 88 MHz lördag 23 augusti 1980 Gudmundur Bragason i extrainsatt Hit Action Special. Det är kvällen innan 1-års festen på Glädjehuset.


SBCs 1-årsfest
Glädjehuset - Holländargatan


Vid SBCs ettårsfest - liksom vid alla SBC-festerna - kunde medlemmar som anlände tidigt få olika slags presenter, skivor, t-shirts, jeans och andra kläder, sololja m.m. En fick ett Sony kassettband, som naturligtvis användes för att spela in SBC på. Men den märkligaste presenten var nog ändå det här till höger avbildade whiskyglaset. Något mer långsökt kunde väl inte ges åt tonåringarna, men detta glas är ett minne som en dåtida tonåring har kvar som trofé från ettårsfesten.

+ SBC 88 MHz söndag 24 augusti 1980 Siv Stagman ger övergång från Radio Liberal till Lasse Lundeberg, som tar över för SBC, där även Per Olsson och Gudmundur Bragason står för programmet denna dag. SBC firar ettårsjubileum, visserligen 12 dagar efter det rätta datumet som borde ha varit den 12 augusti. Efter Gudmundurs Hit Action ger SBC Per Olsson Show direkt från studion på Banérgatan och Lasse m.fl. rapporterar från förberedelserna inför kvällens SBC-ettårsfest på Glädjehuset på Holländargatan. Efter SBC-sändningens slut tar NSO, Nykterhetsrörelsens samorganisation över på 88MHz.

+ Reportage om ovanstående i Veckorevyn 10 september 1980
Party med gänget som alla rattar in -
I ett år har radiogänget SBC öst ut massor av bra musik i Stockholms närradio. Och lyckats få många tusen attt ratta in FM 88MHz tre dar i veckan. 1-årsjubileet firades med ett jätteparty på Kåren.
 
+ SBC 88 MHz söndag 24 augusti 1980 SBC Story - hur började alltsamman? Hans Engström ställer frågan vid SBCs ettårsfest på Glädjehuset, Holländargatan, 24 augusti 1980. Lasse, Åke, och senare även Per och många fler.

+ Radio Klara onsdag 27 augusti 1980 Lasse Lundeberg och Anders Bjurström i debatt med Hans Hagberg på Radio Klara.

Den här sändningen här ovan tas upp och debatteras i SBCs sändning den 30 aug, alltså det är denna Radio Klara-sändning som låg bakom SBCs/LL svar på fredagen 29 aug vilken Radio Klara i sin tur replikerade senare på kvällen den 29 aug, och som alltså avhandlas mer ingående i SBC lördagen den 30 aug - även kallad för rödtofssändningen.
Med den här inspelningen förstår man bättre bakgrunden, vad som sas, och varför det sas. Dessutom är detta sändningen de andra refererar till och det är alltid bra att källan till diskussionen tillgänglig.
Det finns även en helt annan inspelning där Lasse berättar om hur det gick till när detta inslag spelades in som gick ungefär så här - ta det inte bokstavligen utan mer på en höft:
- Ja det var efter mötet med närradioföreningen och vi var några stycken och så kände man sig lite styv i korken och vågade sig in i lejonets kula för vi var ju flera, Anders Bjurström och så. Så vi satt väl där och snacka en stund.

+ SBC 88 MHz fredag 29 augusti 1980 Lasse Lundeberg show. 1 tim 17 min.

+ SBC 88 MHz lördag 30 augusti 1980 Lasse Lundeberg, debatt om Radio Klara; "Rödtofsar". 1 tim 7 min.

+ SBC 88 MHz söndag 31 augusti 1980 Inspelningen inleds med avslut från Radio Liberal och övergång till SBC kl 1400 när det kopplas om via klocka från Kaknästornet. Sven Hallberg och Lasse Lundeberg. Reportage från SBC-s ettårsfest med Hans Engström som intervjuare. I 47nde minuten inbjuder Lasse lyssnarna att ringa in angående debatten med Radio Klara härom kvällen. 2 tim 6 min

+ SBC 91 MHz torsdagmorgon 4 september 1980 Ett jättekul kör med Lasse från nattsändning på 91 MHz. På den här tiden var vi rätt ljumma i intresset att sända på den frekvensen. Vi hade visserligen ansökt och fått sändningstillstånd sen årsskiftet, och genomfört fem sändningar på onsdagar och torsdagar under juni. Men så genomfördes denna nattsändning i september 1980, och ytterligare tre under oktober, sen tre under november och två under december 1980.
Vi kommer in lite försenade i denna nattsändning på 91 MHz med Lasse Lundeberg, vi missade starten. Lasse uppmanar lyssnarna att ringa in till telefon 760 39 00, och av det förstår vi att han sänder från Disco 91:s studio i Spånga. Lasse säger att han inte kan ta in några lyssnare i sändning, men han säger "ring ändå för vi vill ha in era synpunkter på denna typ av sändning". Programmet är förinspelat i Banérgatan-studion, ljudet hade inte låtit så här bra om Lasse direktsänt från Spånga-studion.


Vi beställde upplagor av olika slag av SBC-tröjor som sålde bra. Men den här tröjan kunde man inte köpa. Headhunter-tröja fick man som en liten belöning om man hade värvat ett visst antal medlemmar. Här nedan en förstoring av den notering som tröjan hade:
Två olika headhunter-kampanjer genomfördes av SBC. Tanken var att dessa skulle sätta lite extra fart på medlems-tillströmningen.
Första kampanjen marknadsfördes så här:
Om du värvar 10 medlemmar till SBC Ljudmixarna så får du som belöning en unik SBC headhunter-T-shirt som inte kan köpas för pengar. Var noga med att på postgirotalongen skriva att det är du som har värvat medlemmarna, så att du kommer med i tävlingen.
En särskid jingle för headhunterkampanjen producerades av Sven Hallberg, och den spelades första gången i den här sändningen:
+ SBC 88 MHz fredag 5 september 1980 [ 37:55 in i inspelningen]
Något avslut annonserades inte för kampanjen, men i april 1981 startades nästa omgång.
I denna ställdes kraven inte lika hårt. Nu räckte att värva 7 medlemmar för att få en headhunter-T-shirt. Men så fanns ett steg till i denna kampanj: den som värvade flest medlemmar av alla får ett par amerikanska Cerwin-Vega™ högtalare - disco-erans modehögtalare, kända för maxad baskraft. Kampanjen pågick till och med 7 maj 1981, men den kom sen att förlängas till den 8 juni och vinnaren annonserades på scen vid SBC-festen på Atlantic
Jingeln till kampanjen - av och med Gudmundur - spelades mycket flitigt, och första gången i denna sändning:
+ SBC 88 MHz lördag 4 april 1981 [09:30 in i inspelningen]
Cerwin-Vega™ fick naturligtvis inte nämnas i våra sändningar på grund av reklamförbudet. Istället angavs det att det gällde "amerikanska högtalare".

+ SBC 88 MHz fredag 5 september 1980 Lasse Lundeberg i relaxed program, Berättar att han ska bli intervjuad av "en kille som jobbar på måndagsredaktionen på Radio Klara". 45 minuter in i programnmet berättar han om en "fri radio"-konferens i Göteborg, som han besökt (finns även separat här nedan).

+ SBC 88 MHz fredag 5 september 1980 Den konferens som Lasse Lundeberg berättar om finns här separat tagen ur SBC-programmet. Förutom Lasse medverkade där även andra deejays från närradion i Stockholm, bl.a. Stuart Ward, men även medarbetare från SR, bland andra Jan Ellerås, Christer Eklund (underhållningschef, SR) Claes Engström (prod för bl.a. Rakt över disc), Tommy Rander, Artur Ringart, Clabbe, Olle Dahlquist (Night Flight) och från Radio Scandinavia Roy Sandgren. Clabbe överraskar som monopolradioförespråkare med en skarp varning för farorna i en fri reklamfinansierad radio.

+ SBC 88 MHz lördag 6 sept 1980 Disco 91 inleder inspelningen, 30 minuter in hörs Sven Hallberg, den ende riktigt seriöse? i närradion. Han svarar på lyssnarbrev och spelar senaste hitsen vid kl. 19.30. Komplett 1tim 31min.

+ SBC 88 MHz söndag 7 sept 1980 Lasse Lundeberg i studion och Anders Hallberg & Hans Christopher reportrar på stan. Komplett 2 tim 5 min.

+ SBC 88 MHz fredag 12 september 1980 Stuart Ward gör sin SBC-debut. Reporter på stan är Bosse Nyberg. Lyssnare ringer in och pratar engelska med Stuart, sänder hälsningar och önskar skivor. Lasse Lundeberg ringer Kjell Alinge på Sveriges Radio som berättar om Eldorado, ett radioprogram under konstruktion som kommer att spela musik, massor av musik i högt tempo. Börjar den 4:e november. Lasse rapporterar senasre i ett inslag om nya filmen Urban Cowboy, som just haft premiär. John Travolta dansar country, twostep mfl danser. Ett flertal filmbesökare blir intervjuade om vad de anser innan och efter filmen. Påminnelser om att SBC har nattsändning på lördag på 91MHz.

+ SBC 88 MHz lördag 13 september 1980 På Sthlms Universitet har vid senaste kårvalet ändrade majoriteter slagit igenom och ger bl.a. att Stuart Ward inte har tillräckligt stöd inom kåren längre för att upprätthålla sin position i Radio SUS. Gudmundur Bragason argumenterar för att Stuart ska vara kvar på Radio SUS, och lyssnarna uppmanas ringa in och reagera i direktsändning. Lasse pushar för att SBC har nattsändning på 91MHz i natt med vad Lasse kallar för nattflykt, och att även medlemsservice på 673 123 har specialöppet från 00.30 och framåt. Lasse berättar att han är intervjuad av Jonny Schakowsky i ett 37 minuter långt inslag som kommer att sändas av Radio Klara 21.30-22.30. Hör intervjun här nedan

+ Radio Klara 88 MHz 13 september 1980 Lasse Lundeberg intervjuas på SBC:s motpol Radio Klara av deras Jonny Schakowsky om vilken typ av radio han önskar. 39 min.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning söndagmorgon 14 september 1980 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg kör solo genom hela denna nattsändning. Sändningen skedde förstås i mono, men denna stereo-inspelning är sammansatt av dels en bra FM-radioinspelning och dels det 10" originalrullband med 90 minuter stereo per sida på 4-spår. Detta innebar att "någon" vände på bandet under sändningen, alltså 90 minuter in i denna inspelning, men innan bandet tog slut mixade in musik direkt från skivspelare. Den korta stunden hörs i denna inspelning i mono från FM-radioinspelningen. Därefter mixas åter ljudet in från bandets sida 2, och ljudet återgår till stereo. När klockan just passerar 03.15 tystnar musiken, och därefter på inspelningen efter två närradiopip-pulser hörs Lasse gå in live i sändningen och önskar lite sömnigt alla SBC-lyssnare en god natt. Detta hörs från FM-radioinspelningen - och i denna inspelning - men den fanns inte förinspelad på stereo-originalbandet.

+ SBC 88 MHz söndag 14 september 1980 - Vanlig söndagssändning (FM88) vid kl 14: Sven Hallberg inleder med att säga att de senaste SBC-sändningarna innehållit väl mycket av långa talinslag, debatter och annat, och att det nu ska bli ändring, och mycket musik framöver utlovas. Lite förvånande är det därför att programmet ändå är till brädden fyllt med så mycket talade inslag som dessa: Lasse L presenterar piraten Radio FM. Detta som ett första led i en serie presentationer av olika radiostationer såsom KTNQ, KFRC, WTIC, Radio Jasmine m.fl. En unik intervju med en av de inblandade på Radio FM görs av Lasse. Total längd på Radio FM-inslaget är 46 minuter. Nästa talinslag i dagens program är att Gudmundur intervjuar den franske artisten Sterling St Jacques (prioritet?). Fjärde långa talinslaget är Hans Engströms och FMAKs serie om amerikansk radioutbilning, 6.5 minuter långt.

+ Aftonbladet måndag 15 september 1980: Radiohjältarna: Klas Burling, på 60-talets stora radiohjälte är förbittrad på Radions sätt att behandla popen. -
Lars Lundeberg 80-talets stora radiohjälte "Musiken misshandlas i ett monopol som SR. Fler kanaler är ingen lösning, det är fler stationer som behövs!"

+ Radio Liberal 88 MHz fredag 19 september 1980 Ett inlån av sändningstid har överenskommits mellan Radio Liberal och SBC. Radio Liberal inviger nybyggd studio på Varvsgatan vid Högalid. Andfådd Siv Stagman, Radio Liberal, 44 sekunder.

+ SBC 88 MHz lördag 20 september 1980 320kbps mp3. Lasse Lundeberg från originalbandet. 49 minuter in i programmet sänds ett fragment ur intervju från Capital Radio, deras Roger Scott intervjuar The Beach Boys.

+ SBC 88 MHz söndag 21 sept 1980 Sven Hallberg o gäst-deejay Alex St. John plojar i studion. SBC-sändningen startade en timme tidigare än vanligt, kl 13 - byte med Radio Liberal, som lånade sändningstid av oss en föregående söndag. Vid kl 14 säger Sven: Och det här är Radio SBC som håller på till klockan fram till sexton idag, vi har haft en timme längre, vi började klockan tretton, så du som har knäppt på nu har missat första timmen här som har varit suverän, det är Sven Hallberg och the Grizzy Bear Alex St John, som finns i studion, Alex som vi har lånat upp från Radio VSD i Göteborg", Alex uttalar sitt stöd för fri radio mellan det att han spelar sina - jämfört med SBCs vanliga utbud - något annorlunda plattor. Och så vid 14-slaget börjar Hit Action med Gudmundur Bragason i 47 minuter varefter vi återgår till Sven och Alex St John. Totaltid 2 timmar 17 minuter av tre timmars sändning.

+ SBC 88 MHz fredag 26 september 1980 Per Olsson mixar maxisinglar och kör med hög dynamik i ljudet.

+ SBC 88 MHz lördag 27 september 1980 Sven Hallberg håller i "rymdskeppet SBC", som Sven kallar kvällens sändning och ger veckans topp 15 och några av låtarna från listan.

+ SBC 88 MHz söndag 28 september 1980 320kbps mp3. Lasse bjuder ett ovanligt välfyllt program med roliga sketcher och mycket annat - dessutom helt komplett i denna inspelning, och med bra ljud. Allt inleds med övergången från Radio Liberal (via FM-radio) och vid 14-slaget kopplas Lasses studio in för ännu en söndag på SBC. Särskilda ämnen: sketch med Gunnar Kulan, Kugelberg och Lasse inleder. Jinglar, bland annat mina, men också andra lyssnares jinglar. PROMOTION i slutet av programmet: SBC:s jubileums-LP från MNW" från ca 1975, inspelad på AV. Lasse läser upp ett läsarbrev från Dag Laurell, sedermera en kollega, som berömmer SBC för deras höga kvalité. Dag skulle senare jobba som tekniker på Sveriges Radio och även på SAF-radio, dvs tillsammans med Lasse.

+ SBC 88 MHz fredag 3 oktober 1980 Lasse Lundeberg i komplett inspelning, 1tim17min.

+ SBC 88 MHz lördag 4 oktober 1980 Lasse Lundeberg startar lördagkvällen med Kelly Marie "Feels like I'm in love". 51 minuter av 1 timme sändning.

+ SBC 88 MHz söndag 5 oktober 1980 Sven Hallberg i studion spelar veckans hetaste vax och har reportrarna Hasse Chrisopher och Anders Hallberg ute på sjöhistoriska muséet där Mariefredsdagarna pågår, en insamling för kunna återställa det nyligen nedbrunna ångfartyget Mariefred till ursprungligt skick från 1903, 200 000 kronor saknas till full finansiering. Reportrarna fortsätter till Lidingö där Lidingöloppet just gått av stapeln, distans 3 mil, med fler än 10 000 deltagare. Gudmundur Bragason som vanligt med Hit Action. Sist ett inslag om amerikansk radio från FMAK, totaltid för inspelningen 1 tim 43 min.

+ SBC 88 MHz fredag 10 oktober 1980 Sven och Lasse introducerar dagens guest DJ, SBC-medlemmen Sammy, som får ca 20 minuters programtid. Återstoden av SBC-sändningen kommer ytterligare ett avsnitt i serien om amerikanska radiostationer. Denna gång om KTNQ, Los Angeles, en topp-40 station, inspelad i december 1977. Lasse Lundeberg guidar pedagogiskt i detalj om hur programmet är uppbyggt, finesser som DJn gör, hur en amerikansk radiostation fungerar osv.

+ SBC 88 MHz lördag 11 oktober 1980 Lasse påannonserar närradions näst bäste deejay, nämligen Sven Hallberg, som startar kvällen med lite italiensk rapping som kom att bli lite av hans signatur. 53 minuter.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning söndag morgon 12 oktober 1980 Sven Hallberg har alltså, utöver ovanstående sändning, även nattsändning mellan lördagskväll och söndagsmorgon. En tjej, Regina Sundin (okänt namn för mig) assisterar som mänsklig telefonsvarare på tel 760 39 00 (numret till Jocke B-s studio i Spånga). Flygande reportern Hans Christopher, mer känd som "Freaky Deaky" på Radio 98, är vid Fonzie's Hard Rock Café där man har premiär just denna kväll. Sven utlovar att det blir tre timmars nattsändning - MINST, men tyvärr är denna inspelning på Radioarkivet kortad, bara två timmar lång.

+ SBC 88 MHz söndag 12 oktober 1980 Radio Liberal lämnar över med en inspelning gjord där Lasse sjunger "Rosen", antagligen i inspelning gjord vid SBCs 1-års fest den 24 augusti på Glädjehuset. När Lasse kommer in vid SBC-s sändningsstart börjar han sjunga Rosen live. Senare i programmet försöker Lasse göra en undersökning om vad skillnaderna består i mellan LP-versionen och singelversionen av Tom Browns "Funkin for jamaica". En genomspelning av den aktuella SBC Topp-15 görs också. Sista delen av FMAKs serie om amerikansk radio i slutet på programmet, vid 1 tim 30 min på räkneverket. Totalt en inspelning på 1 tim 40 min av den två timmar långa sändningen.

+ SBC 88 MHz fredag 17 oktober 1980 Lasse efterliknar amerikansk FM-radio-stil: 4 låtar i rad och därefter lite snack och jinglar och information istället för reklam.

+ SBC 88 MHz lördag 18 oktober 1980 Per Olsson spelar heta discolåtar och Lasse är med i studion som bisittare. En uppvärmning inför och påminnelse om hur det kommer att låta under nattens sändning på 91MHz där Per och Lasse kommer att underhålla i tre timmar från 00.00 till 03.00, då med dancemix.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning 19 oktober 1980 - Det är natt mellan lördag-söndag, Lasse Lundeberg och Per Olsson i en tre timmar lång inspelning från Järvasändaren 91,1MHz.. Här har Per Olsson, som brukar vara DJ på BZ, tagit med egen, mer professionell diskotekutrustning (skivspelare, mixer och en bra mikrofon) än den normala hos Jocke B / Disco 91. Vid sändningens start kl 00.00 strular ändå ljudet de första fem minuterna, men det bättrar sig. Per sköter alltså musikmixandet och Lasse tar in ljudet från Pers mixer in på en kanal i Jocke B.s mixer, och Lasse har till den senare även en mikrofon för kommentarer i sändningen. Lasse har alltså ansvaret för nivå mellan Pers "mix-paket" och har också möjlighet att ta in telefonsamtal i sändningen. Två team finns ute på stan, och lasse säger vid [30m29s] att:
- Vi har två reportageteam ute på stan, vi har just fått kontakt med det första som är utanför Bobbadilla, de ska rapportera därifrån snart.
I SBCs vanliga lördagssändning på 88:an (kolla sändningen den föregående kvällen den 18 oktober) har man som förberedelse inför nattsändningen experimenterat en del med kompressorerna, och Lasse säger att de ska ta med kompressorerna till nattsändningen på 91:an.
Per säger [13m05s] "
- .. och så har vi Lasse Lundeberg vid spakarna förstås, vid master-spaken det vill säga att om jag vill komma ut så får jag inte det, men så ska de ju vara.
Lasse säger [56m33s]: "Vi har kopplat in några nya burkar här, kompressorer och grejor som gör att man ska tycka ihop ljudet lite mera, att alla ljudnivåer ska bli ihoptryckta.
Reportage från diskotek kommer in vid [48m59s]. Det är Anders Hallberg som kommer in via telefon och han är utanför (senare säger de att de sitter inne på) diskotek Bobbadilla vid Slussen, dit de jäktat in från en fest i Salemstaden, Hasse Christopher hörs också. De meddelar att nästa ställe antagligen blir Village (här hör man skillnad mellan bakgrundsljudet som kommer från ljudanläggningen från Bobbadilla via telefon när Anders och Hasse intervjuar och det som Per kör - det är alltså INTE samma som det som Per kör).
Vid [1h44m40s] kommer Anders och Hasse återigen in via telefon nu från Village. Nu framkommer även anledningen till att de är lite försenade: de fick problem med bilen mitt mellan Södertälje och Stockholm [1h49m00s]. Meddelar efter intervjuerna att nästa ställe blir Evergreen.
Vid [1h49m55s] säger Lasse "
- Vi har ett reportageteam till ute och snurrar, men de har tydligen inte hittat något intressant än, men vi ska se om de gör det så småningom.
Vid [2h17m52s] säger Lasse "Vi har reportageteam nummer två: Hallå Uffe". Sedan spelar Uffe upp det de spelat in på band och sedan redigerat. Detta anges vara taget i köerna vid diskotek Atlantic och vid Café Opera och Victoria (då faktiskt i vestibulen)
Vid [2h42m24s] kommer Anders och Hasse in med direktreportage från diskotek Evergreens, vi hör även DJn där annonsera utb på diskoteket att de "har besök av Stockholms förnämsta radiostation SBC.
Jocke B intervjuas av Lasse direkt i studion vid [44m29s]
"Klockan är 1 och 46 , plus 12 SBC-grader här ute i Järva" [1h49m46s]
Om man är van lyssnare hör man även att ljudet är annorlunda än vad det är från Banérgatan på 88MHz, man hör även att det är ett förbättrat "Disco-91"-ljud (tack vare egna grejer som man tagit dit) men det finns en "air" av Disco-91-sound.

Här nedan en sammanställning över samtliga tio nattsändningar på Järvasändaren:
14 sep 1980
 

12 okt 1980

 
19 okt 1980
 
26 okt 1980
 
23 nov 1980
 
30 nov 1980
 
7 dec 1980
 
25 dec 1980
 
5 jan 1981
 
6 jan 1981
Lasse
Sven
Lasse + Per
Gudmundur
Sven
Lasse
Gudmundur
Sven
Per
Per Olsson
                   

Inga SBC-nattsändningar 1980 på 91:an gick från Banérgatan utan antingen var de förinspelade (i olika studios beroende på aktuell DJ och tillfälle) och spelades upp från en bandspelare hos Jocke B eller så var det direktsändning från Jocke Bs studio.

+ SBC 88 MHz söndag 19 oktober 1980 Sven Hallberg inleder med italiensk rapping. Reportrar ute på stan är Hans Christopher och Anders Hallberg som även delar ut fribiljetter till olika diskotek - Tramps, Odyssevs, Evergreens, Bobbadilla mfl - totalt har de 100 biljetter att ge bort. De säljer också nya SBC-collegetröjor i färgerna mörkblå, röda och ljusblå för 69 kronor. Anders Hallberg intervjuar en glad SBC-medlem, Carro, på senare år mer känd som svensktoppspresentatör Carolina Norén (vid 51m17s). Sven presenterar veckans SBC topp 15 lista. Gudmundur Bragason Hit Action. 1 tim 51 min.

+ SBC 88 MHz fredag 24 oktober 1980 I denna SBC-sändning fortsätter serien "Dagens gäst-DJ". Här med Carl Peyron, som förut sänt på Radio Enok (Handelhögskolans närradio) och som möjligen var den bästa guest djn som SBC upplät tid till. Jämförelsen med de övriga är kanske inte helt rättvis då han haft många timmar och tillfällen att träna i direktsändning till skillnad från de övriga, och därför även kunde ha förväntats ge ett ännu bättre kör än det blev. Men han har en radiobegåvning och får ca 30 minuters programtid. Därefter kör Lasse vidare på fredagssändningen.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning 25 oktober 1980 Gudmundur Bragason nattsänder mellan fredag och lördagsmorgon ensam hits från igår, idag och imorgon på Järva 91,1MHz. Av den totalt tre timmar långa sändningen finns här bara 56 min bevarat.

+ SR-P1 den 25 oktober 1980 - Nöjesmagasinet - Special där man intervjuar Lasse Lundeberg från Radio SBC. Av Agneta Ekberg och Bo Schedin.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning 26 oktober 1980 Gudmundur Bragason nattsänder ensam hits från igår, idag och imorgon på Järva 91,1MHz. Av den totalt tre timmar långa sändningen finns här 1 tim 32 min bevarade, musiken är alltmer nedkortad mot slutet av inspelningen.

+ SBC 88 MHz lördag 25 oktober 1980 Efter några minuter försenad start blir det en lite rörig direktsändning med Lasse, Sven, Per, Gudmundur och Åke i studion. Lasse och Sven står för snacket, Per spelar några av de senaste heta discovaxen blandat med aktuella publikdragare och Åke sitter och tar emot telefonsamtal med roliga historier från lyssnare.
Den ovanligt stora uppslutningen i studion beror på att Expressen är där och fotograferar, men det dröjde ända till den 4 november innan artikeln kom in.

+ Expressen den 4 november 1980 - (reportage gjort vid ovanstående sändning) - Här sänder popradion - över hela Stockholm sitter ungdomar och försöker urskilja vad som sägs mellan discolåtarna i radion.

+ SBC 88 MHz söndag 26 oktober 1980 Lasse Lundeberg öppnar dagens SBC-sändning med Staffan Percys "Vals i Grisslehamn" som en drift med föregående programledaren från Radio Liberal, Siv Stagman. Han spelar alla låtar i turordning från den aktuella SBC Topp-15 listan, med start från femtonde plats. Det har precis i veckan bestämts att STIM-avgiften blir 225 kronor i timmen och Lasse försöker förmå lyssnarna att bli medlemmar för 1981 och till priset 25 kronor, vilket är höjt från tidigare 15 kronor. Andra sätt att stödja SBC är att köpa collagetröjor.

+ SBC 88 MHz fredag 31 oktober 1980 Fredagsmys med Lasse och Måddan. Den senare = Maud Wikander, Lasses dåvarande, och liksom Lasse en SR-ljudtekniker. Tyvärr skrapig FM-mottagning, men programmet hakar ändå igång och tar sig en liten, liten gnutta uppåt i denna 27 minuter nerkortade highlights-inspelning ur 1 timme 15 minuter sändning. Lasse avslutar programmet med att läsa några lyssnarbrev.

+ SBC 88 MHz lördag 1 november 1980 I inledningen av inspelningen hörs Radio Liberals studio ute parallellt med SBC, och ett band där Siv Stagman talar sänds lika starkt som SBC. Efter några minuter stoppas dock bandet med Radio Liberal och SBC fortsätter som vanligt. Utöver detta är det, liksom vid fredagssändningen, kraftiga störningar från annan sändare, vilket har gjort att ca halva programmet inte spelades in därför att brus och annat då gjorde programmet onjutbart. Den andra halvtimmen som återfinns här är dock OK kvalité. Det var vid tillfällen som dessa som lyssnarna blev påminda om att närradion var ett experiment. Per och Lasse håller i kvällens sändningar, Per taktmixar större delen av sändningstimmen, s.k. non-stop-mix. Lasse gör reklam för morgondagens SBC-sändning, där Gudmundur ska spela fyra låtar från ABBAs nya album.

+ SBC 88 MHz söndag 2 november 1980 Inleds med Gudmundur Bragason "Hit Action" i direktsändning varefter Sven Hallberg tar över live och kör en avslappnad söndagsshow. Anders Hallberg och Hans Christopher är ute på stan, rapporterar direkt från skridskobanan i Kungsträdgården och säljer SBCs collagetröjor. De intervjuar några skridskoåkande killar, SBC-medlemmar, på plats. Inledande 30 sekunder från OSQ-radion finns med, där de driver så smått med Lasse Lundeberg fast det var Sven Hallberg som precis underhållit den gångna dryga timmen. De fick i alla fall det där med Kungsan rätt.

+ SBC 88 MHz fredag 7 november 1980 inleds av gäst-deejay Sune(?) en halvtimme, därefter Lasse L som läser lyssnarbrevet från Sune och spelar ljudexempel på sin favorit-deejay Bill Lee.

+ SBC 88 MHz lördag 8 november 1980 Förinspelad SBC-show i bra och högt lördagstempo med Lasse och Sven. Vid 35m15s talar Lasse ovanpå inspelningen av sig själv och upprepar detta vid 43m54s. Inga telefonsamtal och inga tidsangivelser. Förhandsinformation om att imorgon söndag kommer "Mysteriet med jättegurkorna" att sändas, en sketch som är inskickad av Martin Loogna. Idag får vi veta att igår fredag var det en gäst-dj vid namn Züne, bokstaverat tydligt och klart, som öppnade SBC-programmet.

+ SBC 88 MHz söndag 9 nov 1980 Sändningen kl.14-16 med Lasse och Sven. Förinspelat vid samma tillfälle som lördagens show här ovanför. Genom att originaltejpen till en del av denna sändning finns bevarad så är denna sammansatta inspelning delvis i . Den inleds med FM-monoinspelning fram till 40 minuter in i inspelningen, där Air Supply "All out of love" just börjat spela. Sedan följer stereoljud programmet ut. SBC-medlemmen Martin Loognas sketch Mysteriet med jättegurkorna sänds och får beröm från Lasse och Sven, både för innehåll och utförande. 1 tim 50 min.

+ Stockholms Ljudarkiv 88 MHz nattsändning 9 november 1980 Egentligen ingen SBC-sändning, men Lasse gör talk show all night på 88 och en hop närradioprofiler ringer, bland andra hörs Torkel "Bagarn" Odén, Robban på Stockholms Ljudarkiv, Marie S (Lasses syster) med flera. 6 timmar sändning, här nerkortad till bara 4 tim 41 min.  

+ SBC 88 MHz fredag 14 november 1980 Efter "inkopplningsklicket" berättar Lasse att Frälsningsarmén just genomfört en provsändning före SBCs sändningstid. Lasse tar in lyssnare på telefon 629659 och spelar blandade vax. Efter utkopplingsklicket hörs Lasse via telefon hos Henry Ravet på Radio Moderat, som är nästa förening som sänder.

+ SBC 88 MHz lördag 15 november 1980 Lasse Lundeberg i direktsändnig tar lyssnarna efter Disco91:s just avslutade halvtimmessändning genom kvällens SBC-sändning. Lyssare hör av sig och vill ha mer av den gamla varan - strul, skrik och mer hets - och det utvecklar sig till en lördagkväll med bra flyt och Lasse tar in lyssnare per telefon som presenterar låtar och berättar roliga historier, kort och rappt. 54 minuter av en timmes sändning.

Sven Hallberg i Banérgatanstudion.

+ SBC 88 MHz söndag 16 november 1980 Sven Hallberg direkt från studion. Vi kommer in i sändningen klockan 14.06, alltså fattas 6 minuter av programstarten. Inspelningen är gjord i studion under direktsändningen, men ljudkvaliten är tyvärr medio; Sven verkar ha problem med tekniken, inte minst är mikljudet konstigt. Gudmundur Bragason Hit Action startar lite senare än vanligt, han är "försenad" till studion, sägs det, men sanningen är att han medverkade natten innan vid nattsändning som gick från studion på Gotlandsgatan och Stockholms Närradioförenings studio natten innan, och där har han råkat glömma kvar originalbandet till sitt program som skulle gå nu på eftermiddagen. Situationen räddas genom att en vänlig själ kör bandet på utrustningen därifrån, och programljudet sänds via telefonbox genom hela Stockholm från Skanstull till Östermalm. detta skulle ha kunnat ge ett miserabelt ljud, men låter nästan bättre än det direktsända från Banérgatan. Enda problemet blev att programmet blev en dryg halvtimme försenat när det till slut startar vid ca 14.35. Fortsättningen på Martin Loognas "Mysteriet med jättegurkorna" sänds, första avsnittet sändes förra söndagen 9 november. Intervju görs i direktsändning med bla ordförande Bosse Nyberg om utskick av SBC-material till medlemmar, bla det här om SBC Christmas Party på Fonzie's Hard Rock Café, Hornstull. Sven råkar här i programmet [1:09:55] nämna att "Jultomten kommer dit och delar ut en Technics stereoanläggning" vilket förstås inte var tillåtet att säga i närradion eftersom det bröt mot reklamförbudet, men detta verkar ha passerat utan att det blev någon anmälan.

+ SBC 88 MHz fredag 21 nov 1980 Sven Hallberg direkt från Banérgatan 48. 1 tim 17min.

+ Aftonbladet 21 november 1980 Närradion är underbar (insändare) Musikprogram som Radio SUS, Disco 91, SBC och FMAK är helt underbara. Om SAP nu medverkar till att lägga ner närradion har de förlorat en röst - min.

+ SBC 88 MHz lördag 22 november 1980 Lasse Lundeberg på lördagkvällen i en 49 minuter lång inspelning av SBC-s entimmassändning på 88MHz.

+ SBC 88 MHz söndag 23 november 1980 Gudmundur Bragason "Hit Action" startar kl 14 på 88MHz.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning 23 november 1980 Sven Hallberg i en 2,5 timmar lång inspelning från nattsändning på Järva 91,1MHz.

+ SBC 88 MHz fredag 28 november 1980 Lasse Lundeberg med fredagssändning följt av Radio MUF med ingen mindre än Jocke B (!) som programledare.

+ SBC 88 MHz lördag 29 november 1980 Sändningsstart ungefär fem minuter försenat. Sven Hallberg och Per Olson kör lördagens SBC med de senaste heta disocvaxen. Per står i köket, även kallat "studio 2" med sina egna speciella discoskivspelare och taktmixar låtarna. Musiken blandas med några bra korta sketcher av Sven som driver bla med socialstyrelsen rekommendationer. Reklam för SBCs nattsändning i natt på 91MHz med Lasse och Sven nämner även att tisdag natt med Stockholms ljudarkiv på 88MHz kommer att handla om Beatles. Biljetter till SBC Christmas party på Fonzie hard rock cafe börjar säljas nu på måndag eftermiddag, 1 december.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning söndag 30 nov. 1980 Lasse Lundeberg nattsänder på Järva 91,1 MHz. Komplett, 3 tim 14 min.

+ SBC 88 MHz söndag 30 november 1980 Gudmundur Bragason "Hit Action" i direktsändning och Lasse Lundeberg påminner om att det bara är en vecka kvar till den stora julfesten på Fonzies Hard Rock Café. Lasses syster Marie S berättar om en artist som jobbar som husband på en klubb hon hört utanför Kalifornien.

+ SBC 88 MHz fredag 5 december 1980 Gudmundur Bragason "Hit Action" på en fredagseftermiddag.

+ SBC 88 MHz lördag 6 december 1980 Lars Lundeberg öppnar lördagskvällens SBC-sändning på 88MHz, men Sven kommer med när sändningen pågått ett tag och kör tillsammans med Lasse. De talar bland annat om kommande söndagkväll, och SBC-festen på Fonzie's Hard Rock Café. Det har varit tidningsskriverier om stället, att det fanns spelautomater där - sådana förbjöds i Sverige 1979, alltså året innan. I kvällstidningarna hade det skrivits att "ungdomsgäng" samlats och "dragit genom stan med batonger och andra tillhyggen" med Fonzie Hard Rock Café som samlingspunkt. Detta hade alltså inget som helst samröre med SBC eller SBCs arrangemang, men nu är några lyssnare och SBC-medlemmar oroliga för att deras föräldrar inte ska tillåta dem att få gå på SBC-festen pga skriverierna i pressen. Sven och Lasse säger unisont att även föräldrarna är välkomna ner till festen i morgon så att de själva kan bilda sig en uppfattning om evenemanget.

+ SBC 91,1 MHz nattsändning söndag morgon 7 december 1980 nattsändning på Järva 91,1 med Gudmundur Bragason. Ursprungliga 3 timmar kortade till 44 minuter.

+ Trycksak, inbjudan till SBC Christmas Party söndag 7 december 1980 på Fonzie's Hard Rock Café

+ SBC 88 MHz söndag 7 december 1980 Sven Hallberg inleder med en förinspelad show. Tyvärr låter hans röst och musiken bitvis illa i inspelningen och därför är Svens avsnitt kortad. Efter Sven tar Lasse över live med vanligt ljud från SBC-studion och efter ytterligare ca 45 minuter lämnar Lasse över till Bagarn som kör till söndagssändningens slut 16.00. Lasse åker själv ner till SBC-festen på Fonzie's Hard Rock Café och rapporter tillsammans med Bosse Nyberg direkt i sändning över telefon till alla lyssnare, bla lämnar Stuart Ward ett mindre smakprov på sin sångförmåga samt Christer Sandelin och Gigi Hamilton från gruppen Freestyle är med på ett hörn i intervjun.

+ SBC 88 MHz fredag 12 december 1980 Gudmundur Bragason hyllar den just mördade John Lennon. 30 min av 75 minuter.

+ SBC 88 MHz lördag 13 december 1980 Mike Bike (Disco91) lämnar över till SBC på Lucia genom att spela SBC-signaturen som avslutningslåt. Lasse Lundeberg tar över och ger lite efterhandsintervjuer och reportage tagna vid SBC-festen på Fonzies Hard Rock Café föregående söndag. Det är över huvudtaget många intervjuer, bl.a. med SBC-medlemmen Carolina Norén (12:28), Stuart Ward (22:04) och Siv Stagman, Radio Liberal (31:32), samt med Jocke B, Disco91 (44:20) på tillfälligt besök i Sundsvall.

+ SBC 88 MHz söndag 14 december 1980 - Sven Hallberg kör dagens söndagssändning. Sändningen avslutas med en tyst minut som hyllning till John Lennon (9 oktober 1940 - 8 december 1980). 1h59min.

+ SBC 88 MHz fredag 19 december 1980 - Per Olsson, men tyvärr finns endast denna inledande minut bevarad.

+ SBC 88 MHz lördag 20 december 1980 - Lasse Lundeberg i en endast 5 minuter lång inspelning av en en timmas sändning. Han spelar bland annat Philemon Arthur & The Dung och efter att han spelat Eric Clapton efterlyser han FLER töntlåtar.

+ SBC 88 MHz söndag 21 december 1980 Gudmundur Bragason "Hit Action" följt av Sven Hallberg, som spelar många poplåtar med jultema, en del klassiker och en del nya.

+ SBC nattsänder på 91,1 MHz torsdag juldagsmorgon 25 december 1980 Sven Hallberg i nattsändning på Jarva 91,1MHz. 2 tim 28 min lång inspelning.

+ SBC 88 MHz fredag 26 december 1980 I inledningen för denna inspelning ligger Lasse uppkopplad via telefon hos Johan "Jocke B" Bring på Disco 91 (inspelning från 91MHz), två minuter innan SBCs fredagssändning börjar på 88MHz. Jocke följer med över i telefon vid "överkoppling" till 88MHz och efter ytterligare fem minuters samtal börjar SBCs fredagsshow. Tony Eckardt berättar live från Stockholms närradioförenings studio på Gotlandsgatan att de håller på att sammanställa ett program som ska komma att sändas i Bandverkstan på Sveriges Radio i P1. (se program "1981-05-13 Bandverkstaden om närradio P1, medverkande bla SBC och intervju med LL", vilket är inspelat vid sändningstillfälle). Han spelar upp några exempel från intervjuer som kommer att ingå i programmet.

+ SBC 88 MHz lördag 27 december 1980 Sven Hallberg kör kvällens SBC-sändning och han tipsar oss lyssnare om att ikväll på Riksradion mellan kl 22 och 24 är det ett intressant program där Lasse Lundeberg är reporter ute på stan! (se nästa inspelning). 50 min av 1 timmes sändning.

+ SR-P3 lördagkväll 22.00 den 27 december 1980 Lasse Lundeberg och Artur Ringart intervjuar nöjeslystna på Kungsgatan, direktsändning, Rolf Arsenius i studion i Radiohuset.

+ SBC 88 MHz söndag 28 december 1980 Gudmundur Bragason "Hit Action" - 2 timmars sändning kortad till 61 min. Gudmundur berättar att Sheena Easton är rödhårig, vilket han fick höra på en annan radiostation igår. Detta inträffade närmare bestämt när Lasse Lundeberg var reporter på stan i P3-programmet Discodans igår.  

Ljudmixarna - SBC 1981                     FM 88.00 MHz                          
            Quartz lock            
Mono
     
Signal strength
             
   
Tuned
 

Här nedan finns en kalender över samtliga 1981 års sändningar från SBC. Inspelningarna som finns här på Radioarkivet kan av olika orsaker vara ofullständiga, alltså kortare än vad den respektive sändningen var. I kalendern har därför använts färgmarkeringar för att grafiskt ange hur fullständiga eller ofullständiga de olika inspelningarna är. Här till höger ses förklaringar till hur de valda färgmarkeringarna ska tolkas.Observera också att i kalendern finns klicklänkar så att man därifrån kan göra direkt uppspelning av programmen.

Veckodag

- Fredag 75 minuter sändning -
- Lördag 60 minuter sändning -
- Söndag 120 minuter sändning -

Inspelning finns och täcker 1-20% av sändningen
= < 15 minuter
= < 12 minuter
= < 24 min
Inspelning finns och täcker 20-80 % av sändningen
15-60 minuter
12-48
24-96
Inspelning finns och täcker 80-99 % av sändningen
> 60
> 48
> 96
Komplett inspelning 100% på Radioarkivets webb

75 minuter

60 minuter

120 minuter

+ SBC 88 MHz fredag 2 januari 1981 Lasse Lundeberg kör, och säger bl.a. "Du lyssnar på Lasse, 81, vi har tänkt köra vidare här under 1981". Bra ljud och komplett 1 tim 15 min.

+ SBC nattsänder på 88 MHz lördag morgon 3 jan. 1981 Lasse Lundeberg, 59 minuter inspelning, säger bl.a. att det är samproduktion med andra föreningar på 88:an.

+ SBC 88 MHz lördag 3 januari. 1981 Gudmundur Bragason Hit Action. Bitvis nedkortade låtar i denna inspelning, 24 minuter av en timme,

+ SBC 88 söndag 4 jan 1981 Inspelningen inleds med 10 minuter Radio Liberal, och vid kl 14 övergång till SBCs tvåtimmars söndagssändning, som här finns komplett med sina två timmar, denna gång med Sven Hallberg i studion.

Mitt bland sändningar på 88 MHz
genomfördes två nattsändningar
på Järvasändaren 91,1 MHz

+ SBC nattsänder på 91,1 MHz måndag morgon 5 januari 1981 Sven Hallberg sänder på klämdagen före trettonhelgen i en 1 timme 23 minuter lång inspelning från nattsändning på Järva 91,1 MHz.

+ SBC nattsänder på 91,1 MHz tisdag morgon 6 januari 1981 Per Olsson i en tre timmar lång nonstopmix.

+ SBC 88 MHz fredag 9 januari 1981 Lasse Lundeberg startar sändningen i high energy men ljudet klipps plötsligt av efter 9 minuter. OBS, dock, detta är en komplett inspelning av hur utsändningen lät, för efter de 9 minuterna stod sändaren tyst (alternativt pep) i resterande 1 timme och 6 minuter. Inga kommentarer eller förklaringar gavs såvitt känt efter denna händelse från SBC om vad som orsakat malören.
Lördagen den 17 januari fortsattes utsändningen av detta förinspelade SBC-program, ungefär där det bröts vid utsändningen denna fredag.

+ SBC 88 MHz lördag 10 januari 1981 Per Olson tackar o avannonserar Disco 91 och inleder kvällens SBC-sändning med en specialmix från skiva - Bits and Pieces - som är 22 minuter lång. Antagligen är programmet förinspelat då Per inte vid något tillfälle säger hur mycket klockan är, vilket han vanligtvis är noga med då han direktsänder. Han berättar att från och med onsdag kan lyssnarna träffa SBC på motorcykelmässan som hålls på Älvsjömässan. Där kan man få se Lasse Lundeberg duscha iklädd kalsonger fem minuter varje heltimme i en duschkabin man ställt upp, en sevärdhet från SBC. Imorgon i SBC är det ABBA-special, då en intervju som Gudmundur gjort med Anni-Frid kommer att sändas.

+ SBC 88 MHz söndag 11 januari 1981 Gudmundur Bragason i en mycket speciell Hit Action-sändning. Höjdpunkten är en unik intervju med ABBAs Anni-Frid Lyngstad efter det just släppta ABBA-albumet "Super Trouper". Komplett 2 timmar lång inspelning.

+ SBC 88 MHz fredag 16 januari 1981 Per Olsson direktsänder från SBC-studion med liveinslag direkt från motorcykelmässan i Älvsjö. SBC säljer där medlemskort, knappar, klistermärken, t-shirts och collegetröjor direkt till besökarna. Antagligen har SBC en monter där och visar hur man kör radio och man för ut ljudet över högtalare lokalt runt montern på mässan. Mitt i stora A-hallen håller man till. Carl Peyron som varit guest dj på SBC i okt 1980, dyker upp på mässan, greppar miken och intervjuar några av åskådarna. Carolina Norén, trogen SBC-medlem, hörs även som hastigast. I övrigt tas det upp i programmet att tidningarna, bl.a. DN den 16 januari skrev: Närradion drivs igenom, 277 stationer på fem år - Beslutet innebär ny politisk strid om närradion. Den socialdemokratiska minoriteten reserverar sig bestämt...". DN berättade också att närradion ska bli permanent och att 277 nya närradiosändare landet runt ska sättas upp. Det får Per och Lasse att i programmet spekulera lite om hur den närmaste framtiden kan komma att se ut.

+ SBC 88 MHz lördag 17 januari 1981 Lasse Lundeberg härjar i en high energy-show. Han berättar också att "imorgon söndag" är det Sven som kör och att lyssnarna kan komma ner på mässan då och träffa SBC. Lasse säger att medlemskorten för 1981 kommer att skickas ut den 20 januari, och han nämner även mycket kort och i förbigående att SBC har slagit alla rekord i senaste lyssnarundersökningen. Tyvärr ingenting om några siffror eller någonting annat om vad det var för lyssnarundersökning.

+ SBC 88 MHz söndag 18 januari 1981 Sven Hallberg i en avslappnad söndagssändning. Lasse svarar i telefon och sorterar ut roliga inringare som Sven tar in i sändning. En lyssnare försöker sjunga en hyllningssång till Sven, men blandar ihop Sven med Pekka på disco 91. Liksom motsvarande helg förra året är SBC återigen på Älvsjömässan där det är motorcykeltema, Gudmundur ger direktrapport, och andra SBC-are på plats på mässan är Per Olson och Bosse Nyberg och några till. Sändningen avslutas med att Bagarn och Sven driver med OSQ-radions oprofessionella sändningar. Länge tror man att det verkligen är OSQ-radion som hörs, men när de sedan inleder sin sändning tackar (!!) de SBC för reklamen och ger omedelbart ett gott exempel på - utan att de själva verkar förstå det - hur strama och oengagerade de flesta övriga sändande föreningar lät i närradion i början på 80-talet.

+ SBC 88 MHz fredag 23 januari 1981 Gudmundur Bragason "Hit Action" - komplett inspelning av hela sändningen. Cirka 30 minuter in i inspelningen en intervju med informationssekreteraren Kalle Gustavsson på Närradiokommitéen som berör frågan om närradion är permanentad eller om försöksverksamheten är förlängd. Frågeställningen är aktuell då tidningsskriverier har varit otydliga i frågan. (Intervjun sändes även i repris i SBC Hit Action söndag 8 februari 1981).

+ SBC 88 MHz lördag 24 januari 1981 Sven Hallberg kör "Saturday Show" och tar in några lyssnare på telefon som drar slogans. Reportrar på stan är Hans Christopher och Anders Hallberg, men det blir ett taffligt försök att göra ett förinspelat reportage till direktreportage. De ska försöka hitta någon som har SBC-knapp eller SBC-tröja på sig och den personen får en LP-skiva. Uppdraget inleds från Klarabergsgatan mot Sergels Torg och vidare ner på Hamngatan. Nästa gång de hörs befinner de sig i Gamla Stan vid en pub, där Hans Christopher blir misshandlad av dörrvakten (!). Efter denna händelse hittar reportrarna en person som har en SBC-knapp och som under viss tumult får motta en LP-skiva. Reportrarna avslutar på Nybroplan. Av en ren händelse låter nästa alla de intervjuade som om Sven har förställt rösten. Mitt i det seriösa reportaget berättar Sven att alla beställningar som har skickats in till SBC, bla på collagetröjor, har försvunnit, då kassören Peter Cassselryds portfölj blivit stulen och Sven ber de som har beställt att ta kontakt med SBCs medlemsservice på 673 123. Sven uppmanar de medlemmar som vill hjälpa till vid fester, mässor och annat att skriva till SBC - bli radioaktiv medlem!

+ SBC 88 MHz söndag 25 januari 1981 Lasse Lundeberg inleder söndagssändningen med en sketch bestående av att Maud Wikander hörs i en inläsning rörande den dåvarande livliga debatten om förbud mot parabolantenner och diskussionerna om video som ett våldsbetonat medium. Lassse presenterar 52 minuter in i inspelningen guest DJ Andy Pandy, den enligt Lasse bästa DJ inom närradion.

+ SBC 88 MHz fredag 30 januari 1981 Per Olsson kör, efter lite tekniska problem i starten, och lyssnarna ombeds ringa in och berätta vad närradion betytt. Efter 1tim 15min övergår sändningen till "Pudeln" på Radio MUF för en halvtimme följt av Frälsningsarméns 30-minuters program. Radio AF, Adolf-Fredriks musikskola, 30 minuter och sedan Kyrkoradion från Adolf Fredriks församling. Total speltid 3tim 13min.

+ SBC 88 MHz lördag 31 januari 1981 Före SBC hörs ett par minuters rest av Disco88, som bjuder på Andy Pandy show. Lasse Lundeberg bryter in och imiterar Andy Pandy i övergången till SBCs sändningsstart och sedan hörs hela SBC-sändningen med Gudmundur Bragasons Hit Action. Efter en timmes sändning övertas 88MHz av TM City-programmet, som handlar om indisk transcendental meditation i 30 minuter. Inspelningen har då pågått i 1 timme 31 minuter, när sändningen övertas av Södermalmskyrkan vars program är helt på spanska. De sänder i en halvtimme tills kl 21.30, då Radio Klara och deras Göran Folin startar sin sändning, och det programmet slutar vid 3 timmar och en minut in i inspelningen (kl 22.30) där till slut Radio Maranta inleder sitt program. Tre timmar speltid med bra kvalité.

+ SBC 88 MHz söndag 1 februari 1981 En särskilt bra Sven Hallberg Show. Komplett 2 timmar följt av Osq-radions timme. Totalt 3tim 14min.

+ SBC 88 MHz fredag 6 februari 1981 Lasse Lundeberg. Sketchar bl.a. med stilen i "Eldorado" tillsammans med Bagarn. 1 tim 18 min.

+ SBC 88 MHz lördag 7 februari 1981 Lasse Lundeberg inleder med uttoning från Disco-91 och början på SBCs lördagssändning.

+ SBC 88 MHz söndag 8 februari 1981 Söndagssändning med Gudmundur Bragason "Hit action" som ger en intervju med informationssekreteraren Kalle Gustavsson på Närradiokommitéen - en något längre version är det som sändes den 23 januari 1981. Den återfinns tidigit i inspelningen och återkommer även på slutet, som det var vid utsändningstillfället.

+ SBC 88 MHz fredag 13 februari 1981 Sven Hallberg i en förinspelad fredagssändning, inspelad i Sven Hallbergs hemmastudio. En av dagens begivenheter är ett nytt avsnitt av Svens fiktiva figur "Bengt Bärvåg". Sven går igenom ettorna på listorna världen runt och spelar ettan i USA. Han berättar att utskicket av medlemskort för 1981 är försenat, återigen. Nu hoppas man på att de kan skickas ut i slutet på mars (!). Bengt Bärvåg är i Kolsätra strax söder om Stockholm där han intervjuar de lokala förmågorna som uttrycker sina åsikter på vad verkar vara en typisk torsdagskväll i stadsdelen. Bengt intervjuar även politikern Torbjörn Axelskog på kommunalkontoret om de åsikter som ungdomarna har givit uttryck för. Det kommer mer av Bengt Bärvågs äventyr - del två av mysteriet med atlantkryssaren.

+ SBC 88 MHz lördag 14 februari 1981 Per Olson och DJ Cyril Hines underhåller denna lördagskväll. Cyril Hines har fått stort inflytande på vilka skivor som spelas denna gång. Han var disco-deejay, från början från Irland, och hans kungarike fanns på innestället Phonograph i Stockholm. Det var också han som hade Woolfie's Record Shop på Gamla Brogatan. När det kom ny leverans skivor dit när butiken öppnade kl 11 stod stans alla yngre dj:s i kö för att se vad Cyril plockade åt sig ur lådorna av USA-importerade 7"-singlar, och senare twelveinch's. Per berättar att SBC håller på att bygga en studio i Sandsborg och ber därför lyssnarna om ekonomiskt stöd. Cyril säger att de båda återkommer "på fredag den 20:e februari", men det hände aldrig.

+ SBC 88 MHz söndag 15 februari 1981 Lasse Lundeberg inleder med samma förinspelade band som inledde sändningen den 25 januari, t.o.m inledning på första låten och Lasses gamla övergång från januarisändningen hörs i bakgrunden när Lasse startar en annan platta ovanpå i denna sändning. Sedan rullar sändningen på. Med endast en telefonlinje, Lasse påverkar lyssnarna att lägga på för att få in nästa inringare. Ordföranden Bosse Nyberg berättar om SBC-lokal och om medlemskort. Vid 23 min in i sändningen läser Lasse upp ett brev inskickat av Carolina Norén, som efterlyser ägaren till en registreringsskylt som hon av en händelse hittat på stan. "Bäst att efterlysa via SBC, för det lyssnar alla stockholmare på", skriver Carro.

+ SBC 88 MHz fredag 20 februari 1981 Gudmundur Bragason "Hit Action", här med vissa låtar nedkortade, och mitt i Hit Action är Siv Stagman (annars från Radio Liberal) gäst-deejay denna fredag, även här med nerkortad musik så att hennes halvtimme är 16 minuter. Gudmundur återkommer efter gäst-deejay-inslaget och nämner att om några veckor är nästa gäst-deejay Lars-Erik Asmundson. Detta skedde dock aldrig, då det var turbulens kring SBCs flytt till 91MHz, med mera den 12 april och däromkring, så Siv Stagman blev SBCs sista gäst-deejay. I SBCs fortsättning blev sändningstiderna så små att de blev svåra att fördela till våra fyra deejays ändå. För ovanlighetens skull kör Gudmundur inga oldies överhuvudtaget i fredagens sändning.

+ SBC 88 MHz lördag 21 feb 1981 Inspelningen startar med Disco 88 med Mike Bike som var förinspelat och sänt via SBC-studion. SBC startar kl 1930 och Lasse Lundeberg med låtar med högt tempo och en ganska jämn musikstil genom sändningen.
Efter SBC klipps TM City in tidsinställt från Kaknäs. 1 tim 2 min.

+ SBC 88 MHz söndag 22 februari 1981 Lasse Lundeberg tar över efter Radio Liberal när de blivit abrupt avbrutna vid överkopplingen kl 14.00 och Lasse inleder med Sven-Gösta Jonssons Bimbombey, varefter det blir en skön söndagsshow. Det blir blandade hits, telefonsamtal och brev i dagens direktsändning, bla ett från SBC-medlemmen Carolina Norén, som förklarar ett franskt uttryck och ett kort utsnitt om två låtar från den amerikanska radiostationen WTIC. Fler hälsningar från några semestrande SBC-medlemmar läses och på ett vykort står: "Vi hyr en bungalow för 8:- natten och bara 25 meter till det turkosfärgade havet i Koh Samui i Thailand" daterat 12 februari.

+ SBC 88 MHz fredag 27 feb 1981 Lasse Lundeberg. Debatt med lyssnarna om kompressor - rätt eller fel ha kompressor på ljudet? 1 tim 15 min.

+ SBC 88 MHz lördag 28 februari 1981 Gudmundur Bragason "Hit Action". Nästkommande helg är det precis 20 år sedan Radio Nord påbörjade sina sändningar. Då kommer SBC att göra en stor Radio Nord-special, och som uppvärmning har Ingemar Lindqvist för denna SBC-kväll ställt samman ett 30 minuters oldie-sjok från 1962 och ett inslag från Radio Nords sista timmar. Här med musikinslag nedkortade.

+ SBC 88 MHz söndag 1 mars 1981 Sven har precis kommit in genom studiodörren när SBC kopplas ut i sändning. Senare i sändningen utlyser Sven några olika tävlingar och ber lyssnarna ringa in och svara rätt. Lasse sitter i en annan studio och tar emot telefonsamtalen på telefonnummer 714 00 35 och Lasse spelar in och sammanställer några samtal som kommit in, åt Sven. Gudmundur befinner sig i en annan studio vid Stockholms Universitet (inte Radio SUS studio) för att klippa ihop kommande söndags Radio Nord special - då det är exakt 20 år sedan Radio Nord började sända. Ett avsnitt av "Bengt Bärvågs äventyr - Atlantkryssaren del 2" - sänds i repris. Sven berättar att SBCs medlemsutskick - som inkluderar medlemskort för 1981, affisch, balla vykort, dekal, etiketter och rabatt på SBCs T-shirt - är försenat och kommer att gå iväg om ca 14 dagar.

+ SBC 88 MHz fredag 6 mars 1981 Lasse gör denna fredagsshow med bra flyt. Att det är förinspelat hörs främst på slutet med bandvecks-bludder-bladder men hörs även i starten. Ovanligt nog hörs också "dolda" klipp mitt i låtar. I slutet på programmet har Lasse gjort ett tillägg där han kommer in med annat mikrofonljud och en annan energi och lägger en aktuell puff för morgondagens lördagssändning. Per Olson sägs komma att sända detta, men det blir ändå Lasse som hörs imorgon lördag.

+ SBC 88 MHz lördag 7 mars 1981 Lasse Lundeberg när han är som bäst! Kungen i en dröminspelning som dessutom återger hela kompletta showen. Lägg märke till hans eleganta mixövergångar. Allt inleds med övergången från slutsekunderna av Disco-91 och Sister Sledge "All american girls". Lasse gör övergången till SBC-sändningen med att mixa över till samma låt (5sek in i denna inspelning hörs övergången).

+ SvD 6 mars 1981 Till minne av Radio Nord Söndag den 8 mars kl. 10.00 är det exakt på minuten 20 år sedan Radio Nord startade sina sändningar 1961. Till minne av detta kommer två program i närradion på söndag 8 mars. För det svarar Ljudmixarna Radio SBC.
+ SBC 88 MHz söndag 8 mars 1981 SBC återutsänder Radio Nords premiär exakt på sekunden 20 år efter Radio Nord den 8 mars 1961. SBC hade välvilligt fått låna sändningstiden kl 10-11 av Radio Djurgården.

+ SBC 88 MHz söndag 8 mars 1981 Gudmundur Bragasons dokumentär om Radio Nord med anledning av 20-årsdagen för Radio Nords start, den 8 mars 1961.

+ SBC 88 MHz fredag 13 mars 1981 Sven Hallberg inleder med "Stars on 45" och - vad ligger etta på topplistorna värtlden runt? Sven vet svaret! Han inbjuder medlemmar som, om de vill, kan vara med i föreningslokalen i Enskede, vid T-Sandsborg, Nynäsvägen 321, och hjälpa till att göra i ordning medlemsutskick. 1tim 15min.

+ SBC 88 MHz lördag 14 mars 1981 Lasse Lundeberg. Inspelningen inleds med 3 minuter av den sista låten från Disco-91. Lasse sänder en förinspelad SBC-show, och efter en inledande hyllning av Disco-91 blir det ett program med bra tempo. Lasse fortsätter där Sven började igår fredag med säljinformationen kring nästa stora SBC arrangemang: SBCs discofestival söndagen den 29 mars på Glädjehuset. Det är 20 kronor i entréavgift och det blir double-disco, DJs är Per Olson, Lasse Lundeberg och Sven Hallberg. I övrigt blir det dragshow med bl.a. Surprise Sisters från AD och festen startar 19.00. Ännu finns ingen jingel gjord för detta utan det är delvis inspiration i stunden, delvis nerskriven information. Programmet innehåller ingen datumangivelse, inga direkt-telefonsamtal, inga tidsangivelser, och det tonas ut på slutet utan något "hejdå" eftersom det är förinspelat.

+ SBC 88 MHz söndag 15 mars 1981 Per Olsson håller i denna direktsända söndagssändning med discovax. Per öppnar telefonlinjen till 'bikttjänsten' dit lyssnarna välkomnas att ringa och berätta varför de ännu inte betalt medlemsavgiften till SBC varpå många hörsammar Pers önskan. Per berättar också att igår gick 1408 medlemskort iväg på posten till medlemmarna. Inspelningen abrupt avbruten då ofrivillig radering skett på del av orginalinspelningen i början på 1980-talet. Programtid 14.00-15.34, motsvarar inspelad tid 1h12min, då saknade 22minuter är kortad musik.

+ SBC 88 MHz fredag 20 mars 1981 Gudmundur Bragason "Hit Action" med snöpt start orsakad av ofrivillig radering. Ny jingle för kommande SBC-arrangemanget den 29 mars på Glädjehuset. Gudmundur säger att de har kört mycket förinspelade program den senaste tiden, men att kommande söndagssändning kommer att bli direktsänd. Anledningen till att det blivit mycket förinspelat anger han att det är för att alla har vanliga jobb och att detta att sända närradio sker helt ideelt och endast är en fritidssysselsättning. En sanning må detta vara, att allt vilar på ett fåtal personers oavlönade fritidssyssla om SBC ska överleva. Å andra sidan är detta inget nytt skäl till att reducera de "levande" sändningarna, för så var det också när SBC startade, men den nybyggar- och pionjäranda som då fanns hos de inblandade har börjat falna. Vid SBCs start hade förhoppningarna varit att SBC skulle leda fram till något mycket större än att bjuda andra på sin permanent oavlönade fritidssyssla.

+ SBC 88 MHz lördag 21 mars 1981 Sven Hallberg med lördagskvällssändningen. Denna gång förinspelad men med bra flyt och tempo. Lyssnarna uppmanas att skriva in och rösta på låtar som ska in på tönttoppen.

+ SBC 88 MHz söndag 22 mars 1981 Radio Liberal lämnar över till SBC med Roxy Music "Jealous guy" som synkar med bara en kvartssekunds tidsfel när Lasse Lundeberg, 50 sekunder in i inspelningen, tar över med samma musik. Lasse kör high energy-stil, sitter visserligen ensam i studion men har flera medarbetare på stan, bland annat från kön utanför Konserthuset till Bruce Springsteen-biljetterna, där Gudmundur intervjuar några av de köande. Där fins även som reportrar Torkel "Bagarn" Odéen, Hasse Christopher och Anders Hallberg.

    + SBC 88 MHz fredag 27 mars 1981 SBC finns självklart med på Discomässan 1981 vid Piperska muren på Schelegatan, Kungsholmen. Per Olson sänder idag SBC direkt därifrån, och ljudet hörs även runt i lokalerna. Även förra året var SBC på discomässan, som då var på Hasselbacken. Den gången rapporterades det direkt över telefonen men den gången fanns inte möjlighet att direktsända.
+ SBC 88 MHz lördag 28 mars 1981 Gudmundur Bragason Hit Action. 1 timme komplett program.
+ SBC 88 MHz söndag 29 mars 1981 Lasse hälsar alla lyssnare välkomna till den nyligen införda och tidigarelagda sommartiden och dagens direktsända SBC-program. SBC befinner sig både på discomässan på Piperska muren såväl som på Glädjehuset Holländargatan 32, där kvällens SBC-fest kommer att äga rum. På Glädjehuset finns Sven Hallberg och Bosse Nyberg i förköpsbiljettkassan för att sälja biljetter. Lasse har kontakt med discomässan där Gudmundur spelar några plattor som platsar i HitAction, och även på disocmässan säljer de SBC-biljetter till Glädjehuset. Lasse tar in några lyssnare i telefon i en tävling där vinnaren får säga sitt namn i radio.  
Inför SBC-festen på Glädjehuset den 29 mars 1981 hördes denna live-promotion i ett SBC-program

 


SBC-fest i kväll, lördag den 29 mars 1981

+ SBC 88 MHz fredag 3 april 1981 Per Olson spelar de senaste heta discovaxen denna fredag. SBC drar igång en ny headhunterkampanj där varje medlem som värvar minst sju nya medlemmar får en headhunter T-shirt och den som värvar flest medlemmar av alla får ett par amerikanska Cerwin-Vega högtalare. Kampanjen pågår fram till och med 7 maj 1981. Per nämner även att SBC håller på att bygga en ny studio i Sandsborg som ska vara klar "ganska snart". Det blir även några intervjuer från söndagens SBC-fest på Glädjehuset, Carolina Norén håller i intervjumikrofonen.

+ SBC 88 MHz lördag 4 april 1981 Sven Hallberg öppnar kvällens direktsända SBC, och Lasse ansluter efter ungefär 30 minuter. En kväll med underhållande musik, bra tempo och Sven och Lasse som spexar samt lyssnare i telefonsamtal. Och eftersom det är eurovisionsschlager ikväll passar en del lyssnare på att bidra med sina egna alster i SBC-anda.

Min bild från inspelning av ett Hit Action på Studio Svea på Hornsgatan. Bilden är tagen vid inspelningen av Hit Action den 5 april 1981 (som kan höras här nedan), och här är en extra bandspelare riggad så att jag får en "safety" inspelad på den - det är den gråa Studer A62 som syns mellan Gudmundur och miken, den senare är en Neümann U87. Det är den rullen som nedanstående ljudinspelning kommer från. Jag brukade ha det mesta förberett och klart med alla uppkopplingar i signalväxeln och de danska NTP-kompressorerna hade de inställningar jag själv tyckte lät bra. Vid sändningen från Lasse på Banergatan tillkom effekten från Lasses UREI LA-4-kompressorer, vilket i praktiken medförde att ljudet blev komprimerat i två omgångar när det gick i sändning. Inspelningen här nedan har endast NTP-kompressorernas och "mitt" sound. På bandspelaren användes DP-band för att få 2 timmar inspelning nonstop på en 10" spole vid 7 1/2" hastighet. Runt Gudmundurs hals syns hörlurarna, AKG K240, som han hade lyssningen genom under inspelningen. Det egentliga programbandet spelades in på den Studer B67, som syns närmast kameran i vänstra hörnet, det var det bandet som användes vid sändningarna. Nästa B67 har Gudmundurs jingelband på en 10"-spole med gultejp mellan varje jingel på rullen. De är inspelade på 15" hastighet, och Gudmundur har fjärrstart till jingelbandspelaren med en knapp vid mixerbordet, som är svensktillverkat från SELA i Enskede. Jag cue-ade jinglarna, en efter en enligt programschema från Gudmundur så att rätt jingel hela tiden ligger startklar. Skymd till vänster om Gudmundur finns Technics SL1000 grammofonverket och det andra SL1000 skymtar fram i bildens högra nederkant. Fjärrstarter för grammofonverken är de silverfärgade dosorna på var sida om mixern. 

+ SBC 88 MHz söndag 5 april 1981 Med ljud i från originalbandet. Gudmundur Bragasons näst sista ordinarie sändning på 88MHz, Komplett 2 timmar.

Vad jag minns är den gemenskap och glädje som fanns mellan de så olikartade människor och vitt skilda intresseriktningar som hade samlats inom närradion. Alla drevs av en entusiasm och en gemensam önskan att göra närradion till en succé. Det finns också många exempel på att föreningar lånade ut och in tider från varandra, tex lånade KTH ut sin söndagstid till SBC från den 13 juli till och med den 24 augusti 1980 på 88MHz så att SBC kunde sända 3 timmar i sträck på söndagarna. I september lånade SBC ut sin fredagstid till Radio Liberal och fick som tack söndagstiden 13-14. Radio Nords första timme kl 10 den åttonde mars, exakt 20 år efter händelsen, lånades in för den goda sakens skull - alla verkade se på samma sätt, och Radio Nord var något alla ville hylla. Samma goda anda fanns också när SBC flyttade sändningarna till Järvasändaren, inte minst från Johan Bring och hans gäng på Disco 91.

God anda var det alltså, men möjligen fanns ett underligt dualistiskt budskap från politiska organisationer att sända disco och försöka i detalj efterlikna allt vi gjorde, men samtidigt i alla instanser verka för att vi skulle bort från närradion, vilket de med tiden också lyckades med. Mest hätskt märktes detta från s-märkta organisationer, vilket absolut inte var oväntat, men det som verkligen var förvånade var att det egentligen inte var någon skillnad vilket politiskt parti det gällde. Även om vi inom närradions verksamhet hade ett ömsesidigt vänligt bemötande gentemot folkpartister och moderater valde t.ex. moderaterna att år efter år ha en "medieexpert" tillsatt som ständigt återkom med krav på att de s.k. "discoföreningarna i närradion" borde avstängas. Även folkpartiet verkade i praktisk politik i samma riktning, och det var faktiskt i första hand genom insatser från det "liberala" folkpartiet som vi till slut förlorade tillståndet att sända.

Till vår förvåning fann vi också att man i det stora Radiohuset kom på den sen länge bortglömda idén att göra program för ungdomar. Det var då länge sedan som Tio i topp och liknande program hade lagts ned, och de program som kommit istället hade mer och mer fått rollen att ge ett vänsterpolitiskt manipulativt innehåll. Men i och med tillkomsten av SBC var Sveriges Radio snabba att starta Eldorado redan i början av november 1980 som ett direkt svar på SBC.

Samma omvändelse inträffade på Radio Stockholm, där de ända sen starten varit fastlåsta i ett proletärromantiskt synsätt som genomsyrade deras program. Men nya vindar blåste, eller snarare stormade, och efter den lilla myggan närradions tillkomst slog de om och blev hur kommersiella som helst och sålde gärna programtid till skivbolagen för uppgjorda artistintervjuer i Sommarpuls med Ulo Maasing & Staffan Dopping. Programmet startade sommaren 1983 och fick senare heta Storstadspuls och så blev detta rätt i tiden, och endast möjligt då. Det var viktigt att inte tappa greppet - och den viktiga prestigen - om främst den yngre publiken.

+ SBC 88 MHz fredag 10 april 1981 Sven Hallberg show på fredagseftermiddagen.  

+ SBC 88 MHz lördag 11 april 1981 I början av denna lördagskvällssändning hörs Torkel "Bagarn" Odéen som dj, senare Lasse Lundeberg. I normal ordning klipps sändningen av 20.30 när TM City-programmet tar över med sitt program om meditation.

Under våren 1981 hade man på SBC fått anledning att titta lite mer på den schemaläggningsprocess som planerats fram i slutet av 1980. I den lyckades Föreningen Ljudmixarna påverka så att SBC fick byten av sändningstider med hjälp från Disco 91. De nya förändrade tiderna för SBC på 91,1 MHz var på lördagar 15-16 och söndagar 22.30-24.00. Dessa nya tider passade bättre för SBC att nå sin publik än de tidigare onsdags- och torsdagstiderna.

Det fanns flera aspekter som nu pekade åt samma håll. Ekonomin hade blivit en alltmer besvärlig faktor. Vid april 1981 verkar det som om medlemstillströmningen till SBC även sinat jämfört med hur det varit under hösten/vintern 1980 då det var ett gott inflöde. STIM skulle ha in betalning i förskott för andra halvåret 1981. SBC hade redan betalt till STIM ca 25.000:- för andra halvåret 1980 och minst 25.000:- för första halvåret 1981, dvs minst 50.000:- vid den här tidpunkten i april 1981. Snart - i och med sommaren - skulle ytterligare minst 25.000:- betalas i förskott för fortsatta sändningar andra halvåret 1981 på 88MHz. I mitten av april inträffade också det här:

+ SBC 88 MHz söndag 12 april 1981 Detta blev Lasses "sista" SBC-show - i alla fall den sista för en lång tid framåt.

Först i sista stunden i sändningen avslöjar Lasse att han har hoppat på ett vikariat som tekniker i sex månader på Radio Stockholm, och de angav ett villkor för denna anställning att Lasse skulle avhålla sig från medverkan i närradion. Lasses beslut var okänt för de flesta av oss inom SBCs kärna och blev en oväntad och problemfylld överraskning.

Då, i början på 1980-talet tillämpade man på Radio Stockholm ännu den klassiska fördelningen med programledaren / journalisten i studio som var åtskild med en tvåglasad ruta mot kontrollrummet, där teknikern satt och spakade ljudet. På Radio Stockholm var det ändå en lättsammare atmosfär än i Radiohuset på så vis att det fanns möjlighet även för tekniker att vara programledare, men då skedde detta ändå så att en annan tekniker spakade ljudet; självkör existerade inte. Jämfört med hans jobb på Radiohuset var detta lockande för Lasse, att som tekniker även i vissa fall få programleda, bland annat vid lunchtid - välja skivor och prata. På lördagar och söndagar var det teknikerjobb att köra ut program - vanligtvis invandrarprogram - och då även vara hallåman och påannonsera och avannonsera under timmen 17 till 18, då dessa program gick. Lasse tyckte det var oerhört kul att vara hallåman! Jag njöt av det, berättar han. När de sex månaderna gått och vikariatet var slut blev han erbjuden fast tjänst, men gick ändå tillbaks till RH som han fått tjänstledigt ifrån.

Under perioden på Radio Stockholm hade Lasse skrivit ihop ett programförslag som han föredrog vid en konferens för stationens personal. Hans förslag inbegrep att man skulle starta ett längre programblock på eftermiddagarna med mycket musik, självkör, nyheter varje timme, trafikrapporter, direktintervjuer, utereporter på stan m.m. Lasse hade innan denna konferens visat upp sina idéer för teknikerna, som visat stort gillande, och en annan som också visade stort gillande var Ulo Maasing.

Radio Stockholm var då fortfarande en arbetsplats med stor dominans av reportrar med vänsterpolitisk läggning, och för dessa gav Lasses idéer ett samfällt raseriutbrott. I övrigt möttes det bara med tystnad, och sen gick man vidare till nästa punkt i konferensen. Den här händelsen gav stark påverkan för det beslut Lasse senare tog. Han blev visserligen erbjuden fast jobb på Radio Stockholm, men valde istället återgång till Radiohuset. Genom detta beslut kunde han även återgå till SBC eftersom yrkesförbudet endast gällde i anställningen på Radio Stockholm.
Så gick ungefär ett och ett halvt år, och Ulo Maasing drev igenom att sända eftermiddagar med Staffan Dopping. Samma format, och ännu mer artistintervjuer och ny musik än Lasse, möjligen. När sedan de ordinarie Ulo och Staffan skulle på semester kom Lasse in på vikariat för dem.



Lasse på nya jobbet hos Radio Stockholm i Klarakvarteren - men vad nu då?! Han skulle ju tvätta av sig allt samröre med SBC. Så var det bestämt, men här bär han SBC-tröja - och FMAK-knapp!

+ Radio Stockholm / P3 Lasse Lundeberg avannonserar två olika sändningar från Radio Stockholm i Klara

I mitten av april 1981 upphörde SBC på 88MHz för att istället lägga alla sändningar på Järvasändaren 91,1MHz. Förutom de dyrare STIM-avgifterna motiverades detta också med att föreningen ansåg sig ha funnit att de flesta av SBC-medlemmarna bodde inom 91:ans täckningsområde. Den sista veckohelgen med ordinarie SBC-sändningar på 88:an var fredagen 17 april (Gudmundur), lördagen 18 april (Sven) och söndagen 19 april (Per).
Efterföljande helgen, 24-25-26 april, sändes på SBC-tiderna 88MHz en förinspelad slinga där Per och Gudmundur förklarade orsakerna till förändringen.

+ SBC 88 MHz fredag 17 april 1981 Gudmundur Bragason Hit Action på långfredagen - det sista Hit Action på 88MHz. Komplett 75 minuter lång inspelning.

+ SBC 88 MHz lördag 18 april 1981 - Sven Hallberg i en förinspelad show som är hans sista på 88 MHz. Han upprepar budskapet att från och med nästa helg byter SBC sändningsfrekvens till 91 MHz med premiär kl 1500 kommande lördag för regelbundna popsändningar. Han säger också att SBC kommer att hålla sig kvar på 88 MHz på söndagar 14-16, men några vanliga musiksändningar från SBC på 88MHz skulle aldrig komma att ske efter morgondagens söndagssändning.

Inspelningen är gjord i Svens nyordnade hemmastudio och låter så som resten av Svens shower på SBC kom att låta även efter bytet till 91MHz. Det är en avsevärd skillnad mellan att sända direkt och att spela in shower i förväg, och det återspeglas även i hur det låter. Lägg därtill den mentala påverkan av det faktum att tiden har skurits ned, och byte till sämre tider på dagen samt byte till en sändare som hade avsevärt färre lyssnare. Nog hörs det att omständigheterna har påverkan på programmen.

+ SBC 88 MHz söndag 19 april 1981 - DEN SISTA ORDINARIE MUSIKSÄNDNINGEN FÖR SBC PÅ 88 MHz
Per Olson i ett förinspelat program som är hans sista musikshow på 88 MHz. Per talar liksom Sven gjorde i gårdagens sändning upprepande gånger om för lyssnarna att från och med nästa helg byter SBC sändningsfrekvens till 91 MHz med premiär kl 1500 kommande lördag för regelbundna musiksändningar. Han säger också att SBC kommer att hålla sig kvar på 88 MHz på söndagar 14-16, men några vanliga musiksändningar från SBC på 88MHz skulle aldrig komma att ske efter den här söndagssändningen.
Headhunterkampanjen pågår - värva 7 medlemmar innan den 7 maj och du får en kvalificerad T-shirt "med ballt motiv på" - just nu leder medlem 1088 aka "kassetten" som redan värvat 11 stycken nya medlemmar. Per peppar lyssnarna att ta upp kampen och värva fler än medlem 1088.
En anekdot kring medlemmen "kassetten" var att han var utklädd till, eller snarare iklädd, ett jättestort kassettytterhölje (lådan) i papp av märke 'Maxell' - sådana som förr fanns i radio- och TV-affärer som skylt-och reklammateriel och var ca 120-150cm höga, helt skalenligt med vanliga kassettytterhölje i plast - på SBC-festen på Alexandra 13 april 1980.
Det sägs även att han ska ha haft dålig mottagning hemma av närradion på 88 MHz så han tog ofta bandspelaren med fräscha batterier i och gick upp på en höjd eller till en skolgård i närheten när SBC sände för att kunna höra bättre och för att kunna spela in sändningar. En klar entusiast helt enkelt.

+ SBC 88 MHz 24 april - 3 maj 1981 En SBC-slinga som meddelar att sändningarna upphör på 88 MHz, Gudmundur och Per förklarar flera saker kring upphörandet. Det brukar ju ofta vara så, att förändringar motiveras med sockrade ord om att någon förbättring uppnås genom förändringen, ja, som om den enbart skänker fördelar åt alla. Per drar till och med fram orden "För att fira frekvensändringen". Vad fanns att fira? Jo, Per säger i slingan att "...vi har funnit att vår största medlemsskara bor just i det täckningsområde som den sändaren har..." och Gudmundur understryker detta, han också: "..våra flesta medlemmar bor i den sändarens [91,1] täckningsområde..."
Det hade förmodligen varit närmre sanningen att säga tvärsom: den "största medlemsskaran" bor inom 88MHz täckningsområde" - bevisligen, det var ju ändå genom den sändaren som man hade nått sin medlemsskara, inte via 91,1 MHz, och efter frekvensändringen blev det ännu svårare än tidigare att dra till sig betalande medlemmar till föreningen.

+ SBC 88 MHz 3 maj 1981 Ett särskilt program som helt vid sidan om ovanstående slinga blev sänt på SBC-s ordinarie söndagstid på 88 MHz kl. 14-16 detta datum . Per Olsson och Gudmundur Bragason förklarar varförv sändningarna upphör på 88 MHz. Här är endast 41 minuter av de två timmarna bevarade, men snackinslaget upprepades likadant men åtföljdes av olika musikmellanrum, det var enda skillnaden. Det här blev SBCs allra sista sändning på 88 MHz. I programmet talas om en möjlig återkomst till 88 MHz, men detta blev aldrig verklighet.

Slingan fortsatte att sändas den efterföljande helgen, fredagen den 1 maj, lördagen den 2 maj, men på söndagen 3 maj skedde en förändring, då ett längre, mer förklarande förinspelat program med Per och Gudmundur blev sänt. Per och Gudmundur uppges då ha betalat STIM-avgiften ur egen ficka.

Det är kanske att ta i, att säga att det mesta i SBC blev stolpskott resten av 1981, men nära verkligheten är det. När det gällde teknisk kvalitet stod vi fortfarande högst jämfört med de andra musikföreningarna i närradion. Programmen blev i det avseendet näst intill perfekta, men det var inte mycket kvar av den lätthet och lekfullhet som hade funnits i programmen före flytten till 91,1 MHz. Här finns återigen skäl att tänka på att vårt ideal var de långa sändningspassen på söndagseftermiddagarna på 88 MHz, och även de två timmar vi haft på lördagkvällarna på samma sändare. Vi var oftast ett helt gäng som samverkade vid dessa direktsända kör. Efter våren 1981 blev det närmast generellt så att program förinspelades, av Sven hemma hos sig, och av Gudmundur hos sig. SBC hade blivit snöpt till ett minimum av den storhet vi haft.

        FM 91.10 MHz                          
Quartz lock            
Mono
     
Signal strength
             
   
Tuned
 

Det var visserligen inte första gången som SBC sände på 91 MHz, men efter denna övergång blev Sven först med nypremiären, och den blev sänd den 25 april. På söndagen 26 april sände Gudmundur sin nypremiär med HitAction, men inspelning av den sändningen fattas i arkivet..

+ SBC nypremiär på 91,1MHz lördag 25 april 1981 Sven Hallberg direktsänder kl. 15-16 denna SBC nypremiär på 91 MHz från Disco-91/Jocke B:s studio i Spånga, med alla de tekniska begränsningar det medför. Sven klarar det ändå med bravur, det är väsentligt bättre än de flesta andra som sände från samma studio. Sven berättar att Gudmundur finns med under sändningen och svarar på telefon 760 39 00 från lyssnarna. Sven sänder två avsnitt ur "Bengt Bärvågs äventyr", dels avsnittet "Atlantkryssaren del 2" samt uppföljaren "Bengt Bärvågs äventyr, del 37".

+ SBC 91,1MHz söndag 26 april 1981 Gudmundur Bragason Hit Action inspelat på Studio Svea på Hornsgatan 54. Här nedkortat till 34 minuter av 1,5 timme.

Sändningar från Lasses vardagsrum hörde nu till en förgången tid, och någon ledning eller annan uppkoppling till sändaren på 91 MHz hade föreningen inte tillgång till. Därtill fanns också det praktiska omaket att ta sig till Jocke Bs studio i Spånga för att sända. Sven bodde söder om stan, och det blev krångligt att ta sig till studion. För honom blev utgången naturlig, han byggde upp egen studio hemma med en ReVox rullbandspelare, två Technics SL 1200 skivspelare, en mixer och en kompressor, den senare var byggd av undertecknad. Ungefär samma uppsättning blev det hemma hos Gudmundur, som trots synskada klarade sina inspelningar utan teknikerhjälp hemma.

SBC hade förut utmärkt sig mest genom att vara direktsänt, avslappnat, lekfullt, mycket av inringande lyssnare, och visserligen i värsta fall ett kaos emellanåt, men nu blev det alltmer förplanerat, förinspelat, allt mindre lekfullt och med allt mindre lust till mediat i sig. Nästan allt levererades nu på förinspelade band, med utvalda selekterade låtlistor och förinspelade inslag.

Sven och Gudmundur hade båda under sep-okt-nov-dec 1980 provat på nattsändningar både i direktsändning och förinspelat hos SPF/Disco 91:s studio hemma hos Johan Bring högst uppe i en villa i Spånga. Jämfört med studiostandarden hos Lasse lämnade det mycket övrigt att önska både i handhavandet och i teknisk standard. Resorna, och miljön i Jockes studio, ansågs dock inte så gynnsamma ur kreativitetssynpunkt.

De få gånger Per medverkade i SBC på 91 MHz verkar han ha sänt live, och han hade en ovanlig ljudkvalitativ medvetenhet, och det förefaller som om han vid livesändning från Jocke B tog med sig egen utrustning som mixer, två skivspelare och mikrofon. Jag minns däremot att han vid åtminstone ett tillfälle kom till mig på Svea-studion och förinspelade ett program där. I de flesta fall blev de förinspelade programbanden av praktiska skäl den "gyllene regeln" på SBCs tider på 91 MHz.

+ SBC 91,1 MHz lördag 2 maj 1981 Sven Hallberg denna lördag i förinspelad SBC-sändning på 91 MHz, men trots att den är förinspelad är det bra riv i Svens mixningar, och denna show bör inte missas! FM-inspelning som kortats till 49 minuter ur sändning som varade i en timme kl. 15-16, och följande fem låtar i programmet blev dessvärre kortade/klippta under inspelningen: Paul Nickos - Raggae like it used to be, Hall and Oates - Kiss on my list, Sheena Easton - Take my time, Gino Vanelli - Living inside myself, Beatles - I will.

+ SBC 91 MHz söndag 3 maj 1981 Gudmundur är mycket förkyld denna söndagskväll men lyckas ändå genomföra sitt Hit Action, och detta är det andra Hit Action på 91,1 MHz Järvasändaren. Han levererar aktuella hits och en hel del oldies som brukligt. Det blir en tävling där lyssnarna ska lista ut vilket ord som inledningsbokstaven i titlarna till sju ABBA-låtar bildar. Inspelningen är kort: drygt 25 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.

+ SBC 91,1 MHz lördag 9 maj 1981 Sven Hallberg denna lördag i ett direktsänt SBC. I studion finns även Gudmundur som sitter redo vid 760 39 00 att svara på inkommande samtal. I detta programmet är det första gången som festen på Atlantic annonseras, festen kommer att ske 8 juni dvs om en månad. Den festen skulle komma att bli den sista som SBC arrangerade. Antagligen hade planeringen av festen skett tidigare under våren då SBC fortfarande sände på 88MHz och hade stort publikstöd. Som dragplåster på festen ska Freestyle - som precis släppt låten "Vill ha dig / I want you" som skulle komma bli en extrem framgång för gruppen - uppträda och sångaren i bandet, Christer Sandelin, är även med i programmet i en mycket kort intervju/push via telefon.
Sex låtar i den till 39 minuter nedkortade inspelningen av detta entimmesprogram är kortade/klippta: REO speedwagon - Keep on loving you, Max "N" Specs - Don't come stoned and don't tell trude, Juice Newton - Angel of the morning, Gary T' to Band - Bullets of love, Gino Vanelli - Living inside myself, Hall and Oates - Kiss on my list.

+ SBC 91 MHz söndag 10 maj 1981 (kortat till endast 35 minuter) Gudmundur på söndagskvällen 22.30-00 läser upp en dikt som han anser att Sven Hallberg har skrivit och efterlyser fler exempel därpå. När en knastrig oldie spelas säger han: "Om jag satt i sandlådan när den här skivan var liten så måste jag haft den med mig". Därefter komer en trailer med ovanligt urrkigt ljud, men den handlar om ett program från Bandverksatan som handlar om närradion och som ska komma att sändas i Riksradions P1, onsdag 13 maj 1981. När programmet skapades i december 1980 intervjuade Lasse Lundeberg Tony Eckardt live från Stockholms närradioförenings studio, här är det programmet:
--------------------------------------------------------
+ SBC 88 MHz fredag 26 december 1980 I inledningen för denna inspelning ligger Lasse uppkopplad via telefon hos Johan "Jocke B" Bring på Disco 91 (inspelning från 91MHz), två minuter innan SBCs fredagssändning börjar på 88MHz. Jocke följer med över i telefon vid "överkoppling" till 88MHz och efter ytterligare fem minuters samtal börjar SBCs fredagsshow. Tony Eckardt berättar live från Stockholms närradioförenings studio på Gotlandsgatan 64 att de håller på att sammanställa ett program som ska komma att sändas i Bandverkstan på Sveriges Radio i P1, och här är det programmet:
--------------------------------------------------------------------------
+ SR-P1-Bandverkstan, sänt den 13 maj 1981 Ett program som handlar om närradion i Stockholm, "Disco eller halleluja?", producerat av Tony Eckart, och med medverkan av bl.a. Lasse Lundeberg.

Slingan med information om förändringen för SBC fortsatte att sändas, men i och med helgen fre 8 maj-lör 9 maj-sön 10 maj och framåt, sände SBC varken ordinarie program eller prat-program i form av slinga eller dylikt.
Under de tider som SBC tidigare sänt på 88MHz var det fortsättningsvis tyst, eller det paus-pip som hördes när ingen studio är inkopplad. Tidigare hade det varit "hett" för andra föreningar att ha sändningar intill SBCs tider, men efter SBCs avhopp från 88MHz var dessa tider inte alls lockande längre. De föreningar som förr hade glädje av att ha sina sändningstider intill SBCs fick plötsligt ett kraftigt nedsatt lyssnarintresse.

+ SBC 91,1 MHz lördag 16 maj 1981 Per Olson i sin första lördags-SBC-show över 91 MHz. Headhunterkampanjen är förlängd fram till SBC-festen den 8 juni på Atlantic. Kampanjen var ursprungligen tänkt att avslutas i maj 1981.

Tyvärr var inte radiokonditionerna de bästa denna lördagseftermiddag. Ljudet är därför sämre än på andra samtida inspelningar. Sannolikt var det också något bandspelartekniskt problem vid uppspelandet hos SPF/Disco-91s studio av Pers förinspelade program då det låter dovt. 46 minuter in i inspelningen kommer blandningsljud in från en annan inspelning som går baklänges (Beatles). Därför är de sista 15 minuterna kraftigt kortade till ca 2 minuter.

Från och med denna lördag 16 maj var nog planen att Per skulle växla om med Sven på varannan lördag. Den nästkommande helgen, fast på söndagen, hoppade Per tillfälligt in och ersatte Gudmundur. Men Per skulle sen ändå komma att hoppa av i mitten på augusti 1981 då han gör sitt sista program den 15 augusti. Per hade vid det laget varit med aktivt i SBC ganska exakt två år, och dessutom formellt varit ansvarig utgivare för Föreningen Ljudmixarmas sändningar.

  + SBC söndagkväll 91,1 MHz 17 maj 1981 Det är söndagkväll på 91,1 MHz den 17 maj 1981. Klockan är 22.30 och som vanligt är det då Gudmundur Bragason Hit Action. Eftersom det är Norges nationaldag - visserligen sent på kvällen - inleder han med det landets vackra nationalhymn.
Ett lyssnarbrev läses upp där lyssnaren föreslår att Gudmundur varje vecka kunde läsa upp de fem översta placeringarna på USA- och Englandslistorna. Gudmundur verkar tveksam och tycker att det kan kanske göras - då och då. Emellertid blev detta ändå ett stående inslag i Hit Action - så småningom, och det kom också att utökas till att även omfatta Radio Nords lista. Där ser man vad lyssnarpåverkan kan åstadkomma, även om det i detta fall tog lite tid innan polletten trillade ner....
Man ska komma ihåg att på den här tiden var denna typ av information svår att komma över för vanliga människor i Sverige. Visst kunde vem som helst prenumerera på utländska facktidningar, men de var dyra och så måste man känna till vilka dessa facktidningar är och hur man kommer i kontakt med dessa för att prenumerera. Och ordna med betalning i utländsk valuta genom att köa för att köpa en check på banken (obs! innan kl 15 för då stängde alla banker) och som skulle skickas med posten till tidningen ifråga. Det var krångligt, svårt och dyrt - det var många som var intresserade men de praktiska hindren sållade bort de allra, allra flesta. För övrigt var man mer intressarad av musik, och inte så intresserad av facktidningen i sig och med en begränsad budget blir prioriteringen enkel: man köper hellre plattor som innehåller musik än prenumerar på en ljudlös facktidning med hitlistenoteringar.
Gudmundur ska vara ledig nästa helg, säger han, och då kommer istället Per Olsson att stå för musiken. Inspelningen är kortad: drygt 48 minuter av kvällens Hit Action finns bevarad.

I ett annat liknande brev, se här, till medlemmarna, berättade vi bl.a. att "Vi hyr en lokal där vi håller på och bygger studio och där vi kommer att ha medlemsträffar". Det var i början av 1981 som vi hyrde en butikslokal på adressen Nynäsvägen 319 i området närmast Sandsborg. Idén med en klubblokal och butik blev en flopp. Vi hade mer än nog med allt annat, inte minst allt arbete kring programmen, som var mer värt att prioritera. I lokalen hann vi i alla fall ha ett par av våra möten för oss tiotalet närmast sörjande, men lokalen blev allt mer stökig med halvfärdigt monterade lagerhyllor / kartonger innehållande SBC-knappar / affischer / dekaler m.m. liggande mer eller mindre på golvet därför att hyllor fattades. Ett betydligt mer ombonat ställe för våra möten var hemma hos ordföranden Bosse Nyberg, som bodde vid Bergsunds strand nära Hornstull, där de flesta interna SBC-möten hölls. Den hyrda butikslokalen blev aldrig mer än ett skräpigt förråd, och jag vet inte hur länge den hyrdes, men förmodligen blev den starkt tärande på vår sargade ekonomi, men aldrig till någon nytta för oss.

+ SBC 91,1 MHz lördag 23 maj 1981 Sven Hallberg i ett mycket bra, visserligen förinspelat SBC denna lördag kl. 15-16 på 91 MHz. För första gången spelas den nygjorda trailern/jinglen inför SBC-festen på Atlantic, och som ses här till höger trycktes även affisch. Vill du se den i större format kan du klicka på den. Sven visar inget förbarmande för den tjej som skrivit in och berättar att hon har TÄNKT att bli SBC-medlem - nej varför visa någon ödmjukhet för dem som ännu inte tagit det steget att betala supersnåla 10 kronor för medlemskapet och som nu klagar när SBC tvingats flytta till en sändare med billigare STIM-avgifter? I ett inslag rapporterar Bengt Bärvåg från Quarnevalen som gick genom city förra helgen.
Följande sex låtar i programmet är kortade/klippta: Alan Parson Project - Time, Gary us Bonds - It's only love, okänd - ohörbar, Lulu - The man who sold the world, John Paul Young - 653354, Koda - Bam bom

+ SBC 91,1 MHz söndag 24 maj 1981 - Per Olson spelar utvalda plattor, lite fler av de softa discovaxen än vanligt. Egentligen skulle det denna kväll ha sänts Hit Action, men Gudmundur är på Island över helgen. Efter flytten till 91 MHz är denna söndag den enda under 1981 samt med ett undantag för hela 1982 då Gudmundur inte sände Hit Action på söndagskvällen kl 22.30-24.00. En ovanlig händelse med andra ord.
Per promotar SBCs fest på Atlantic den 8 juni, arrangemanget kallar han även för "SBCs skolavslutningsfest för hela Stockholm".
Följande fyra låtar i programmet är kortade/klippta: Light Of The World - London town, ABBA - The name of the game, Sister Sledge - Don't you let me lose it, TS Monk - The Last of the wicked romancers.
+ SBC 91,1 MHz lördag 30 maj 1981 Sven Hallberg i förinspelat SBC denna lördag kl. 15-16 på 91 MHz. Sven hade varit på fest förra helgen och många av de han talade med var övertygade om att SBC slutat sända, helt och hållet, eftersom de inte fanns på 88MHz längre.
Det är första gången som "Stars on 45" med Beatleslåtar spelas - den kommer att spelas många, många, många, många, många, många, många, många, många gånger framöver - både på SBC och hos de andra. Skivans releasedatum var i april 1981 i USA - Sven anger att han spelar den amerikanska versionen. Just denna vecka ligger den på tredje plats på Billboards Hot 100, upp från förra veckans femteplacering och åtta veckor på listan just nu. Den gick in på listans 76:e placering den 11 april, dvs samma vecka som singeln släpptes i England ! (releasedatum UK: 3 Apr 1981). Stars on 45 släpper nya singlar med sina andra mixar på under ett år framåt, sex singlar under denna tid. Med samma bastrumma....Vägen var sedan tidigare lagd, mixar sålde bra redan innan fast då var det illegala mixar som fanns på olika (o-)befintliga skivbolag, i begränsade upplagor och ofta till mycket höga priser.
Följande fyra låtar i programmet är kortade/klippta: Ultravox -Vienna, Betty Wright - What are you going to do with it, Gino Vanelli - Living inside myself, Jim Photoglo - I'm a fool in love with you.
+ SBC 91,1 MHz söndag 31 maj 1981 Gudmundur berättar en väl förborgad hemlighet ikväll: Sven-Olof Sandbergs folkbokföringsnummer! I detta Hit Action presenteras det även en ny tävling där lyssnarna ska bilda ett ord av initialbokstäverna på sex ABBA-låtar. Efter byte av sändningsfrekvens har rykten börjat spridas på stan att SBC skulle ha slutat sända så Gudmundur ber lyssnare som hör det här sprida att SBC fortfarande sänder men på 91 MHz - och på andra tider än tidigare. Det är 'Upp Till Kamp' som gäller nu. Ikväll går startskottet för redovisning av ettorna på Radio Nords exakt på dagen för 20 år sedan och det kommer att fortsätta ett år framåt. Listredovisningen skulle senare komma att utökas med att även spela en låtsnutt av samtliga de tio översta på listan varje vecka, men det är något som kommer så småningom. Inspelningen är kortad: drygt 45 minuter av kvällens HitAction finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 6 juni 1981 Per Olson direktsänder denna SBC-lördag över 91MHz - Per ger tidsangivelser på sekunden - som han ofta gör när han dirketsänder. Tyvärr slaskades denna sändning ner av störningar, antagligen orsakade av att en annan studio låg inkopplad samtidigt (parallellt) med SBC den allra största delen av sändningstiden. Därför har all musik kortats kraftigt men Pers mellansnack finns kvar. Dock hörs det att det är ett bra ljud som Per har, han har definitivt kopplat ur SPF/Disco-91s limiter och antagligen även tagit med övriga grejor, t.ex. egen mixer som inte brummar (som Disco 91:s), sannolikt hade den ljudkräsne Per även med sig egna skivspelare, och han har definitivt en mikrofon som låter bra. I övrigt flaggas det förstås för SBC-festen på Atlantic nu på måndag den 8 juni, dvs om två dagar. Som ofta annars är det strul med utskick av medlemskort, men de som ännu inte fått det kan få sitt medlemskort i handen på Atlantic, i annat fall kommer de att skickas ut nästa vecka.
+ SBC 91,1 MHz söndag 7 juni 1981 Gudmundur öppnar kvällens HitAction med att påminna om morgondagens SBC-fest "sommarens hetaste natt" på Atlantic, och denna trailer blir lite överdrivet tjatigt körd i detta program. Gudmundur förklarar att det är han själv som sätter ihop musiken i programmet och att han uteslutande spelar singlar, då det är vanligt att det är olika versioner på olika fysiska utgåvor som singlar och lp. Vi vet även att det förekom skillnader mellan utgåvor i olika länder. I övrigt säger Gudmundur att han har mottagit ett brev från en lyssnare och att det tickar så trevligt, men att han inte har öppnat det ännu.... Inspelningen är kort: drygt 37 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
Sändningen verkar vara störd av s.k. FM-konds, atmosfäriska störningar från utländska stationer, ett särskilt vanligt fenomen vid den här tiden på året.
 
+ SBC 91,1 MHz lördag 13 juni 1981 Sven Hallberg med lördagstimmen i en komplett inspelning, men bitvis med FM-störningar.
+ SBC 91,1 MHz söndag 14 juni 1981 254kbps mp3. Gudmundur Bragason Hit Action. 1tim.29min.
+ SBC 91,1 MHz lördag-midsommardagen 20 juni 1981 En något förkyld Per Olson håller i lördagens sändning med ett program som förefaller att vara förinspelat. Dagen innan denna sändning, på midsommarafton, hade han spelat på ett ställe på stan. Per säger att "vi hade fest i måndags" och att efter ett sommaruppehåll på festfronten hoppas man att det blir fler fester. Det hände dock aldrig - festen på Atlantic blev den sista festen SBC arrangerade. Dessutom, att han säger "i måndags" är lite lustigt då det gått nästan två veckor sen måndagskvällen på Atlantic. Per gör ett bra SBC-kör, men han kanske borde stannat hemma och kurerat sin förkylning(?). Inspelningen från denna sändning är komplett - en timme lång.
+ SBC 91,1 MHz söndag 21 juni 1981 Gudmundur har nu börjat att redovisa de tio översta låtarna på den amerikanska topp listan - enligt förslag från en lyssnare - samt de tio bästa på Radio Nords topp 20-lista, där han än så länge endast läser upp låtarna - finessen med musiksnuttarna av låtarna tillkom senare, men ettan på Radio Nords lista spelas i fullängd. Till kvällens tekniska missöden kan lite glappkontakt i mikrofonen sorteras, det är nästan ett unikum. Gudmundur går loss på Riksradions nya program kallad RRKD, som har marknadsförts som "amerikansk radio på svenskt manér" - men Gudmundur kallar den typen av amerikansk radio lika amerikansk som surströmming.
Måhända inspirerad av Riksradions folkbildningsideal berättar Gudmundur för lyssnarna om ett japanskt folkmusikinstrument som kan höras i en av de spelade låtarna i kväll. Det är japanskt och kallas Koto. Inspelningen är kort: drygt 40 minuter av kvällens HitAction finns bevarad

+ SBC 91,1 MHz lördag 27 juni 1981 Sven Hallberg i ett förinspelad SBC denna lördag på 91 MHz. I den 29-onde minuten inträffar något unikt i SBC-historien: helt tyst i bakgrunden - i nära tre minuter är det ingen musik alls bakom Svens prat. Kolla detta! Sven meddelar att SBC-T-shirtsen är slut och ber medlemmarna att inte beställa några, det kommer att dröja väldigt länge innan det kommer in några nya (somliga väntar kanske fortfarande?.....). Det är rea på restlagret av SBCs collegetröjor, det finns endast storlek small kvar och priset är nedsatt till 49:- (ordinarie pris var 69:-, men beställ inga tröjor nu när ni läser detta, det är försent!).

Följande fem låtar i programmet är kortade/klippta: Air Supply - The one that you love, Frankie and the knockouts - Sweetheart, Phil Seymour - Precious to me, Candi Staton - Nights on broadway, Michael Wycoff - One alone.

+ SBC 91 MHz söndag 28 juni 1981 Hit Action och Gudmundur Bragason fortsätter att bevaka de aktuella hitlistorna + läser upp de tio översta låtarna på Radio Nords topp 20-lista. Han läser placeringarna uppifrån ettan och ner vilket är ett ovanligt sätt att redovisa en topplista. Han spelar upp låten med placering nummer tio men inte översta placeringen vilket brukar vara brukligt. Konceptet har inte satt sig riktigt vilket kan vara förvånande då just HitAction var ett mycket konceptstyrt program. Inspelningen är kortad: drygt 42 minuter av 1,5 timme finns bevarad.

+ SBC 91,1 MHz lördag 4 juli 1981 Dagens SBC med både Sven Hallberg och Per Olson direktsänds men Sven inleder med att köra ett förinspelat 20-minutersinslag (här är musikinslagen nerkortade så det blir totalt ca 10 minuter), en sammanställning från SBC-festen 'Sommarens hetaste natt' på Atlantic den 8 juni 1981, "så att ni som inte var där kan återuppleva det" som Sven så underfundigt uttryckte det. Gruppen Freestyle var det självklara dragplåstret med hitlåten "vill ha dig", som kom att ligga etta på listorna i fem veckor i sträck. Första gången låten kom in på försäljningslistan var bara några dagar innan festen, den 5 juni 1981 och då på plats 11 och låg sedan totalt 12 veckor på listan, varav fem på första plats. källa: se här. Låten blev STOR även på Svensktoppen, där den sammanlagt låg i sex veckor under perioden 13 september-29 november 1981, med två förstaplatser de inledande veckorna som bästa placering. Så det var inte illa för SBC att få dem som dragplåster till festen.

Extra roligt är att Sven, som en blinkning till (den saknade) Lasse, inleder med att spela den instrumentala sidan av låten som Lasse Lundeberg har författat den svenska texten till, "Fågelsången" eller som den hette i original "Die Vogel-song" eller som det står på omslaget "Die Fogel-Song Rap [Rapping Duck] – Lasse Lundeberg". Det var (inte oväntat) Bert Karlsson som låg bakom utgivningen.
Sven Hallberg och Per Olson sänder från SPF/Disco-91s studio, där ljudet från mikrofonerna är som vanligt: dvs otydligt och konstigt. De försöker ta in en lyssnare i telefon men efter upprepade försök med tomma brummande telefonledningar slutar det med att Gudmundur hörs i stället för lyssnaren! De drömmer sig nog tillbaka till studion på Banérgatan....

Följande sex låtar i programmet är kortade/klippta: Stars and bars - Stars and bars; Kia and the Kicks - Whispering; Spray - Kan dom inte göra som kaninerna gör; Studio - Låt mig få stanna; Air Supply - The one that you love.

+ SBC 91,1 MHz söndag 5 juli 1981 Gudmundur Bragason Hit Action med bland annat de tio översta låtarna på Radio Nords topp 20-lista. 43 minuter (nedkortad musik) ur en 1,5 timme löång sändning.

+ SBC 91,1 MHz lördag 11 juli 1981 Sven Hallberg i ett förinspelat program. Vid sidbyte av bandet förtlorades Beatleslåten Wait och Air Supply - The one that you love.

+ SBC 91,1 MHz söndag 12 juli 1981 Här är det första programmet där Gudmundur spelar upp mitt sjok av korta snuttar ur samtliga de tio översta från Radio Nords Topp 20-lista, till skillnad mot tidigare då han endast spelade upp den översta placeringen. Det är ett koncept som skulle komma att bibehållas i drygt ett år framåt i Hit Action. Inspelningen har i övrigt vissa delar av musiken kortad, drygt 46 minuter av kvällens 1,5 timme långa HitAction finns bevarad.

+ SBC 91,1 MHz lördag 18 juli 1981 Per Olson är som vanligt tidigt ute med nya och kommande discohits och denna sändning är ett bra exempel på det, här även kryddat med några danshits från 70-talet. Inspelningen är ändå kortad i vissa låtar, bland andra: Grover Washington Jr - Winelights (på grund av sidbyte av band mitt under inspelning från radion), Scandal featuring Lee Jones - I wanna do it.

+ SBC 91,1 MHz söndag 19 juli 1981 - Gudmundur Bragason Hit Action

+ SBC 91,1 MHz lördag 25 juli 1981 Sven Hallberg håller i dagens förinspelade SBC-sändning. Ett nytt äventyr med Bengt Bärvåg presenteras "avsnitt 37". Inspelningen är kortad på låten Hamilton, Joe Frank and Reynolds Fallin in love.

+ SBC 91,1 MHz söndag 26 juli 1981 - Gudmundur Bragason Hit Action. Det förekom att lyssnare rapporterade att de hört SBC på de mest avlägsna platser, som Lasse L som fick vykort från kanarieröarna där en lyssnare berättade att hon hört en granne där spela hans program på en playa. Gudmundur, däremot, har fått brev om att hans Hit Action brukar spela inne hos en radiohandlare i Örnsköldsvik, då förstås i bandad form. Ja, tro't den som vill.Gudmundur spelar de flesta av de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan Inspelningen är kortad: drygt 47 minuter av kvällens HitAction finns bevarad

+ SBC 91,1 MHz lördag 1 augusti 1981 Per Olson rattar dagens förinspelade SBC-sändning. Det är Fredrik Ramel som har valt ut dagens skivor. Därför något annorlunda musikutbud än vad som brukar vara när Per väljer. Per säger att nästa gång han sänder, dvs om 14 dagar, kommer Fredrik och Per att göra ett program tillsammans. Det inträffade aldrig, däremot skulle nästa program med Per bli hans sista på SBC. Det här programmet är alltså Pers näst sista. Inspelningen är komplett

+ SBC 91,1 MHz söndag 2 augusti 1981 - Gudmundur Hit Action spelades fortfarande in på Studio Svea, Hornsgatan 54, och med EMT "guld-eko" på Gudmundurs röst. Han upplyser om att SBC-tröjorna är slut och ber medlemmarna att inte beställa några. Gudmundur spelar de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 23 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.

+ SBC 91,1 MHz lördag 8 augusti 1981 Sven Hallberg håller i dagens förinspelade SBC-sändning. Denna utsändning kom dessutom att gå i repris den 16 januari 1982, okänt om det var avsiktligt eller om misstaget inträffade att fel band valdes vid den senare utsändningen. Inspelningen är oönskat kortad på grund av band-sidbyte vid inspelning efter radio ifråga om låten med Commodores - Easy.

+ SBC 91,1 MHz söndag 9 augusti 1981 - Gudmundur Bragason Hit Action. Han upplyser lyssnarna även denna vecka om att SBC-tröjorna är slut och ber medlemmarna att inte beställa några. Det var i juni som Sven annonserade i sitt program att det fanns några få tröjor kvar i storlek small och nu verkar det alltså som om det restlagret har gått åt helt och hållet. Gudmundur påminner om att nästa sändning - dvs på lördag - är det Per Olson som sänder. Det kom att bli Pers sista sändning på SBC. Gudmundur spelar som vanligt de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 35 minuter av kvällens HitAction finns bevarad

+ SBC 91,1 MHz lördag 15 augusti 1981 Per Olson direktsänder dagens SBC-sändning, men detta blev Pers sista på SBC. På dansmusikfronten var det förändringens tider - det som Per sedan våren 1980 har kallat för "New Wave" - och Per kanske helt enkelt inte kände att det var den sortens musik han gillade fullt ut, och därmed valde att helt sluta med att spela musik(?). Inspelningen är kortad endast ofråga om en låt : 1/ ca 28 sek av låten Evelyn Champagne - King Spirit of the dancer. I övrigt komplett.

+ MRS 91,1 MHz okänt datum 1985 Per Olson gästar MRS i nsttsändning och spelar sina favoritplattor från åren 1979-82. Detta blev troligen första och sista gången Per Olsson framträdde i närradion efter upphörandet från SBC.

+ SBC 91,1 MHz söndag 16 augusti 1981 - Gudmundur gratulerar SBC till 2-årsjubileet som radiostation vilket passerades i veckan den 12 augusti. Och så påminns vi om att det är exakt på dagen fyra år sedan Elvis Presley dog, här spelas ett inslag från en nyhetssändning på Capital Radio upp (sändningen från Capital Radio kan höras i sin helhet här). Dagen till ära kommer Gudmundur att köra en 30 minuter non-stop-mix med Elvis hits i slutet på programmet, gjord av Ingemar Lindqvist . Gudmundur upplyser lyssnarna om att SBC-tröjorna är slut och ber medlemmarna att inte beställa några. Det var i juni som Sven annonserade i sitt program att det fanns några få tröjor kvar i storlek small och nu verkar det alltså som om det restlagret har gått åt helt och hållet. Gudmundur spelar de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 56 minuter av kvällens HitAction finns bevarad

Det kommer under senhösten 1981 och våren 1982 att höras i SBC att popmusiken, speciellt den dansvänliga, men även vanlig "radiopop", förändrats i karaktären med grupper som Duran Duran, Soft cell, Human League, Ultravox, Depeche Mode mfl. Det som vissa skulle etikettera "andra engelska vågen", och som med sina, i många fall, nyskapande musikvideos passade perfekt för den nystartade och kraftigt expanderande MTV, vilken fungerade som en marknadsföringskanal som var nästan omöjlig att ignorera för (pop-)artister och skivbolag som ville sälja.
Och som det står i Wikipedia: : "More hints of the impending invasion were observed in 1981 on the dance charts. Only seven of the top 30 groups of the dance rock chart Rockpool were of American origin" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Second_British_Invasion )
Inom SBC var Sven Hallberg den som tidigast var med på noterna medan Lasse, som återvänder till SBC i september -81, återkommande sa att han inte förstod sig på den här nya musiken. Man kan nog definitivt säga att discon, som den lät från mitten på 70-talet och framåt, nu gick i graven.
En annan orsak till Pers avhopp kan möjligen vara att SBC med Lasses återkomst (en månad senare, 19 september) innebar att det blev tre disc jockeys, förutom Per - som hade att dela upp sig på två sändningstider per vecka. Söndagstiden 22.30-24 verkade Gudmundur ha ensamrätt, så det blev för de andra två att dela upp sig och för var och en blev det bara en timme var 14:e dag. Vi var egentligen redan för många för de snåla sändningstider vi hade tilldelats / hade råd med. Det innebar också att vi hade mycket liten orsak att se oss om efter andra radio-talanger, som vi gjorde när vi sände på 88.
+ SBC 91,1 MHz lördag 22 augusti 1981 Sven håller i dagens SBC-sändning och presenterar bland annat Bengt Bärvåg, sista delen, del 68, slutet på "Mysteriet på Atlantkryssaren" samt ytterligare en sketch "SBCs 1-minuts teater" vilket kan ses som svar på de allt mer händelselösa och utdragna TV-serier som är aktuella vid denna tid.

Inspelningen är kortad enligt följande: 1/ Evasions Wika wrap (orsakat av bandsids-byte); 2/ ELO Twilight; 3/ Jimmy Ruffin What becomes of a broken hearted.

+ SBC 91,1 MHz söndag 23 augusti 1981 - Några av Gudmundurs lyssnarbrev har förkommit, och han säger att det förmodligen är Sven Hallberg som har ätit upp dom. Ä ännu ett överraskande (inte minst för mig själv) avslöjande om medarbetarna hos SBC görs: Ingemar Lindqvist är egentligen en av bröderna Lindqvist, en musikgrupp som var känd under 70-talet och som spelade mestadels gammeldans.´I övrigt slaktar han (ytterligare) ett radioprogram hos Riksradion, denna gång RRKD med Per-Erik Nordquist. Gudmundur spelar de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 22 minuter av kvällens HitAction finns bevarat.
+ SBC 91,1 MHz lördag 29 augusti 1981 - Ingen sändning på grund av "ledningsfel hos annan part", vilket var Adventskyrkan som hade genomfört en testsändning, sade Gudmundur i sin sändning 30 augusti. Sven säger i sin sändning den 5 september 1981 att det berodde på "både tekniska och personella missförstånd som gjorde att vi inte fanns ute"
+ SBC 91,1 MHz söndag 30 augusti 1981 - Med andan i halsen inkommer här Gudmundur Bragason för att sända sitt SBC Hit Action på Järvasändaren 91,1 MHz söndagkvällen den 30 augusti 1981. Här får vi också ett exempel på ett av alla de problem som förekom på Järvasändaren. I detta fallet gällde det att sändningar uteblev därför att andra föreningar var odisciplinerade och låg ute i sändning på andras sändningstider. Gudmundur beklagar att det inte blev någon lördagssändning igår:"vi kom inte ut i sändning utan det blev ett tekniskt missöde som gjorde att vi inte kunde komma ut, utan det var en testsändning från Adventskyrkan som gick ut i stället". Och han sänder en förhoppning om att det inte ska upprepas - men det upprepades efter fem veckor den 3 oktober 1981 då SBC ånyo inte kom ut i sändning. Gudmundur utlyser en tävling där lyssnarna ska identifiera intialbokstaven på några Beatleslåtar som spelas och bokstäverna tillsammans bildar ett ord. Vinnaren kommer att få fyra aktuella hitsinglar. Gudmundur gör först en demonstration av hur upplägget är tänkt och får då ihop ordet BABIS, vilket tydligen ska vara Bortre Habakudriens huvudstad... Ett ovanligt inslag i kvällens sändning är att det vid flera tillfällen hörs telefoner som ringer i bakgrunden, det förkom i princip aldrig annars i HitAction. Gudmundur spelar de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 34 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 5 september 1981 Sven Hallberg öppnar med att drömma sig tillbaka till SBCs storhetstid. Han beklagar även att förra lördagens sändning blev inställd [2m24s in i inspelningen]. Det skulle bli en sketch med Ture Slevman, fast istället blev det med professor Bengt Benbrock. Och ett inslag med Figge Fjant och "Nostalgothequet". Inspelningen är 56 minuter och kortad i låten ELO - Yours truly.
+ SBC 91,1 MHz söndag 6 september 1981 Gudmundur Bragason Hit Action från söndagkvällen (22.30-00). Han berättar att det nu för första gången finns en person som har det utpekade ansvaret för SBCs medlemsregister och att det nu är hans bror.
Gudmundur redovisar svaret på förra veckans tävling: 'ABBA-låtar'. Veckans tävling går ut på att ta inledningsbokstäverna till ett antal Beatleslåtar och bilda ett ord av dessa, en ledtråd är att de bildar ett efternamn. För säkerhets skull körs tävlingen tre gånger under sändningen. Jocke B gratuleras, han fyller 20 år den 9 september, vilket innebar att Jocke var nyss fyllda 18 när Disco-88 började sändas i närradion. Gudmundur spelar de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Komplett, 90 minuter.
+ SBC 91,1 MHz lördag 12 september 1981 Sven håller i dagens SBC-sändning och avslöjar att nästa helg är Lasse Lundeberg tillbaka och kommer att köra SBC varannan lördag framöver. I detta program kommer ett inslag om den sanna historien om Beatles. Och Kalle Kultur i SBCs 1-minutsteater är även med på ett hörn Vid sidbyte på bandet förlorades lite grann av låten ELO - From the end of the world. I övrigt komplett 58 minuter av en timmes sändning.
+ SBC 91,1 MHz söndag 13 september 1981 Gudmundur Bragason berättar om en nattsändning som socialdemokratiska Radio SSR hade haft tidigare, där de utlovade att redovisa s-partiets ståndpunkter ifråga om närradions framtid, men inte alls gjorde detta när sändningen väl genomfördes. Sveriges Radio har sent omsider förändrats, konstaterar Gudmundur; förbudet mot att spela aktuell popmusik verkar ha tagits bort. Gudmundur Bragason, här rätt stavat, men Gudmundur får ofta skäl att försöka specificera stavningen, men till och med Lasse Lundeberg och Sven Hallberg fortsatte vanan att alltid kalla honom "Gudmunder" och efternamnet uttalas "Bragarsson" fast de borde ha lärt sig namnet efter dessa flera år och säkert mer än hundra Hit Action-program i SBC. Förra veckans tävling får sitt svar, nämligen The King of Swing, Sandberg. Som vanligt presenteras Radio Nords Topp 20-lista i den 20-årigt bakåtvända spegeln. Komplett, 90 minuter.
 
Efter ungefär ett halvårs bortovaro från SBC blev det en återkomst för Lasse. Hans vikariat på Radio Stockholm upphörde, och han erbjöds fortsatt fast anställning där, men han valde att återgå till sin anställning på SR där han hade fått tjänstledigt. Genom att återgå till SR var hans yrkesförbud borta, och hindren mot att medverka i närradion gällde inte längre. Händelsen upplevdes då som så betydande att vi hedningar drog till med bibliska uttryck, Den förlorade sonens återkomst, och händelsen beskrevs, fast, föstås, halvt på skämt ändå, med Messias återkomst:
+ SBC 91,1 MHz lördag 19 september 1981 Alternativ inspelning efter FM-tuner, se nedan för originalbandet i stereo. Här hörs startklicket av rullbandspelaren inkluderat samt uttoningen i slutet av sändningen.
+ SBC 91,1 MHz lördag 19 september 1981 320kbps mp3. Lasse Lundebergs comeback i närradion efter ett halvårs yrkesförbud hos Radio Stockholm. Här är ljudet taget från originalbandet. 1 tim 8 min.

Klart att många hade höga förväntningar på Lasse inför denna comeback, men med detta program fick vi inse att Lasse kunde vara ett geni - ibland - men liksom många slags genier kan han ge varierande kvalitéer - och även en del stolpskott. Han hade inför sin comeback producerat en rad nya nya jinglar.

+ SBC 91,1 MHz söndag 20 september 1981 Gudmundur Bragason i en nedkortad inspelning. Av den 90 minuter långa sändningen finns bara 20 minuter bevarat.
+ SBC 91,1 MHz lördag 26 september 1981 Sven rattar dagens SBC-sändning. Nu är ljudet bättre än på mycket länge, både bas och diskant finns med och bruset lyser nu med sin frånvaro, är det månne Lasses förtjänst? Ett avsnitt med Bengt Bond, tidigare Bengt Bärvåg, presenteras "Agent hos hemliga polisen, del 1". Inspelningen är kortad enligt följande: 1/ Pointer Sisters - Someday we will be together (33 sek) (orsakat vid sidbyte på band) och 2/ ELO - From the end of the world (20 sek). Inspelningen är totalt 59 minuter, så den är i det närmaste komplett.
Dagens program avslutas med en intalad dikt av Carolina Norén som går så här:

"Efter kulturen jag längtar och trängtar / mitt hjärta - ack - så fyllt av smärta

min eländigt tomma själ / och min sårbara akilleshäl och att då SBC fyllt mitt hjärtas bistra vrå / det borde ju var och en förstå
 

+ Disco 91 söndag 27 september 1981 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg gör prtemiär på Disco 91. Han sänder 13:00 - 14:30 och första timmen är det förinspelat program och här hör vi på Lasses originalband, men detta tar slut vid kl. 14.07. Därefter, vid 1:07:28 på räkneverket, är ljudet taget från en FM-radioinspelning, och därför i mono. Lasse har under tiden bandet rullar hemma på Banérgatan förflyttat sig till Jocke B-s studio i Spånga, och mixar där bort förbindelsen med Banérgatan och fortsätter i direktsändning. Mikljud och annat låter annorlunda från Jocke B-s studio jämfört med ljudet från Banergatan, men i övrigt länkar de olika delarna i denna sändning ihop omärkligt. Programmet är komplett 1 tim 30 min.


I programmet härovan från Disco91 berättar Lasse i skämtsam ton om att han skall komma ut på skiva. Det låter som om det bara vore ett skämt men var faktiskt sant. Melodin "Fågelsången" var gammal men pånyttföddes i slutet av 1981, och Lasses version var nog den första skivinspelningen i Sverige - efter låtens pånyttfödelse. Senare hamnade låten på Svensktoppen, och på försäljningslistan kan man följa dess storslagna uppgång på listan här och det framgår att denna skiva nådde FÖRSTAPLATSEN! och låg totalt på listan i 14 veckor.

Lasse var på skivan "Rapping duck", och skivmärket "Duck Records". Orkesterbakgrunden består av Curt Haagers orkester, och det hela var ett påhitt från Bert Karlssons bolag. Inspelningen på skivan kan vi lämna kvar i glömskan, Lasse har nog gjort andra saker han är mer angelägen om numera. Men som SBC-kuriosa är det väl en rolig händelse, eller hur?
+ SBC 91,1 MHz söndag 27 september 1981 Gudmundur spelar som vanligt de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 26 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
Ledning till sändaren på 91 MHz från Banérgatan 48 blev installerad först efter Lasses återkomst hösten 1981 - skulle antagligen ha varit i funktion i början på oktober men något verkar ha strulat rent praktiskt (med Televerket). Sändning skulle t.ex. ha skett detta datum:

+ SBC 91 MHz lördag 3 oktober 1981 ...men av någon anledning uteblev denna. Orsaken angavs efteråt som "trasig programledning". Sannolikt var orsaken att inkopplingen av ULOn skulle ha varit klar detta datum, men av någon anledning fungerade det inte.

+ SBC 91,1 MHz söndag 4 oktober 1981 Gudmundur beklagar att det inte blev någon lördagssändning igår, han säger "vi kom inte ut i sändning därför att det var fel på Televerkets utrustning. Den ledning som, där sändningarna går alltså, från studion upp till sändaren, den var trasig". Gudmundur spelar de 10 översta låtarna av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Den annonseras felaktigt som den 3 oktober, och det visar sig också - nästa vecka - att även listplaceringarna är fel och korrigeras då. Ikväll är det premiär för inslaget där de sämsta skivorna ska röstas fram, det som senare skulle komma att kallas för 'Veckans slaskvax'. Enligt Gudmundur kommer de att hålla på med detta i några veckor. Förvisso sant, men det skulle komma att hålla på till mars månad 1982, Var det måhända en succé bland lyssnarna? Hur det än var med den saken så var inslaget helt unikt i Stockholms närradio i allmänhet och bland popstationerna i synnerhet. Inspelningen är kort: drygt 37 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 10 oktober 1981 Sven Hallberg håller i dagens SBC-sändning. Sven berättar angående förra lördagens uteblivna sändning att "Lasse satt redo i studion men ingenting hände när han tryckte ut sig för sändning". Han säger även att helgen innan dess var det kyrkan som inte ville släppa tiden, det borde innebära den 26 september. Men inspelning finns att lördagssändningen gick som den skulle utan problem. Och även Gudmundurs program söndagen 27 september gick ut ostört. Sven kanske tänker på något annan tillfälle och blandar ihop händelserna? Ett nytt avsnitt med hemliga agenten "Bengt Bond på äventyr, del 2" spelas upp. Inspelningen är komplett.
+ SBC 91,1 MHz söndag 11 oktober 1981 Gudmundur gör ikväll en rättelse till förra veckans RadioNords Topp 20 och spelar upp de riktiga 10 översta av RadioNords Topp 20 från den 4 oktober 1961. Dessutom redovisas även RadioNords Topp 20, men som vanligt på dagen för exakt 20 år sedan. Vi får även reda på vem som var Värmlands rockkung 1958! Det redovisas också vilken av de osmakliga låtarna i 'Veckans slaskvax' lyssnarna tyckte sämst om i förra veckans omröstning och det blir en ny omgång av 'Veckans slaskvax'. Inspelningen är kort: drygt 24 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 17 oktober 1981 Lasse håller i dagens SBC-sändning. SBC inleder med en liten fin hint om att nu är det dags för föregående förening, Filadelfiakyrkan, att sluta sända för nu har ni dragit över er programtid. Och det genom att spela upp ljudet av en lätt orkanvind som överröstar det som sänds. Lasse kör grötrimm i parti och minut, anar vi en viss inspiration från en icke okänd amerikansk stjärn-DJ Bill Lee ? Det blir inslag med en piratradiorapport, och talande om hur tystnad i amerikansk radio är något som bör undvikas, även om det är livesändning från en begravning som håller just en tyst minut. Inspelningen är komplett.
+ SBC 91,1 MHz söndag 18 oktober 1981 Gudmundur spelar i vanlig ordning de 10 översta på Radio Nords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Han redovisar vilken av de vedervärdiga låtarna i 'Veckans slaskvax' lyssnarna tyckte sämst om i förra veckans omröstning och det blir en ny omgång av 'Veckans slaskvax'. Inspelningen är kort: drygt 20 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 24 oktober 1981 Sven Hallberg håller i dagens SBC-sändning, och som oftast annars är det förinspelat. Det blir pysselhörna med farbror Ulla nu när julen står för dörren, det blir julklappstips för hela slanten. Och ett inslag med piratradiorapportören Alex Nordström. Lasse Lundeberg bryter in live de sista sju minuterna för att pusha för Gudmundurs program i morgon kl 2230 och - naturligtvis - Lasses nästa sändning kommande lördag och så spelar han två låtar. Lasse avslutar SBC-sändningen exakt på sekunden och lämnar över till Brother Memo på Rinkeby international. Inspelningen är komplett.
+ SBC 91,1 MHz söndag 25 oktober 1981 Gudmundur spelar nya hits och de som blev de 10 översta av Radio Nords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Han fortsätter med 'Veckans slaskvax' och presenterar hur lyssnarna väljer i en omröstning via brev, och det blir även en ny omgång i serien. Inspelningen är kort: drygt 22 minuter av kvällens HitAction finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 31 oktober 1981 224 kbps nedanstående program från Lasses stereorulle, men tyvärr finns endast första halvan av programmet.
+ SBC 91,1 MHz lördag 31 oktober 1981 Lasse Lundeberg på lördagseftermiddagen kör enligt spellista dagens låtar, tiden då val av låtar gjordes just i stundens ingivelse är nu, sedan länge, förbi. Ett inslag från SBC 1980 om "Vad är kultur?" spelas upp samt ett inslag med en aktuell piratradiorapport. Den just då dagsaktuella frågan vad som ska göras med den sovjetiska ubåten U-137 som står på ett grund i Karlskronas skärgård sedan den 27 oktober 1981 tas upp, en lyssnare tas in i sändning och anser att ubåten ska sänkas, men Lasse är inte helt begeistrad över den idén. Inspelningen är kortad så att det saknas ca 10 sek vid [46m39s] för sidvändning av bandet, så det är så gott som komplett.
+ SBC 91,1 MHz söndag 1 november 1981 Gudmundur återgav i sina Hit Action en återblick på hur de tio översta placeringarna såg ut på Radio Nords Topp 20 exakt 20 år bakåt i tiden. I detta program sker inte detta på grund av att det detta datum 1961 inte blev sänt något Topp 20 - Radio Nord hade antennproblem och sändningarna låg nere några dagar. Gudmundur ger ett rakt motsatt besked om detta i programmet och förväxlar vilken vecka detta problem fanns, att det fanns en vecka senare än i verkligheten. Det var i alla fall helt korrekt att inte sända Topp 20-genomgången denna 1 november, men en vecka senare, den 8 november, sände Radio Nord Topp 20 1961. Hit Actionprogrammet blev denna gången stympat på slut-jingeln och Radio Maranatas signatur bryter in - tydligen ska de ha nattsändning och är lite för tidiga med sin sändningsstart.
+ SBC 91,1 MHz lördag 7 november 1981 Sven Hallberg håller i dagens SBC-sändning. "Bengt Bonds äventyr, del 3" presenteras och även en piratradiorapport. Inslaget med parodi av Sven angående svenska politikers agerande i ärendet med den strandade sovjetiska ubåten U-137 klipps av tvärt på grund av bandslut och sidbyte - okänt hur mycket som saknas. Därefter Carambas "Spottnjik": saknar inledande cirka 1min 40sekunder.

Efter SBC återfinns 5 minuter med Brother Memos tillfällige vikarie Robert Vidholm på Rinkeby International.

+ SBC 91,1 MHz söndag 8 november 1981 Ikväll ger Hit Action en ny tävling där Gudmundur spelar upp korta instrumentala avsnitt ur låtar av samma grupp, och där initialbokstaven för respektiva låt tillsammans bildar förnamnet på en av gruppmedlemmarna: frågan består av två delmoment, förnamnet samt samtliga låtars titlar. Han spelar därefter upp sju stycken korta snuttar. Och nämner att det nog är svårare än vanligt. I nästa veckas program redovisar Gudmundur svaret, dock kommer det visa sig att svaret då består av sex bokstäver....måhända en s.k. 'slamkrypare'......eller kanske ett innovativt sätt att döpa om en av gruppens medlemmar? Nog verkar det ha varit 'svårare än vanligt'? Gudmundur spelar de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Det redovisas också vilken av 'Veckans slaskvax' lyssnarna tyckte sämst om i förra veckans omröstning och det blir även en ny omgång av 'Veckans slaskvax'. Inspelningen är kort: drygt 29 minuter av kvällens HitAction finns bevarad

  Moden skiftar, men den här jackan var det många som ville gå omkring och stajla i. Per Olson (bild från 2009) visar upp sitt exemplar. Det var en gång när vi kom gående, vi några SBC-are, och några av oss bar sådana jackor, och vi passerade förbi några tonårstjejer. Då hördes hur de i korus viskade “essbeeeceee”. Jackan kanske inte är så märkvärdig idag, men då var den helt rätt om man ville impa med sin klädstil.
+ SBC 91,1 MHz lördag 14 november 1981 Även denna lördag släpps SBC in i sändning försendat pga tidsöverdrag från föregående sändande förening, Pingstkyrkan i Spånga. Sedan kopplas fröken Ur in och förkunnar att klockan är 20 sekunder över femton och Lasse drar igång lördagsshowen Dagens händelser som berörs är att popgruppen Noice idag signerar sin nysläppta LP (Det ljuva livet) samt ett inslag med en piratradiorapport. Lasse kör även en trailer för både Stockholms ljudarkiv och för Radio Rutig, båda sänder på 88 MHz. Lasse fortsätter sina shower på ett välplanerat och strukturerat sätt även denna gång, bla genom att ha satt ihop en spellista över dagens låtar. Sändningen avslutas med att Fröken Ur talar om att klockan är sexton noll och noll. Man kan ana en viss irritation från Lasses sida att andra föreningar alltmer har börjar ta för vana att sända på SBCs tid, både i början och i slutet. Inspelningen är komplett en timma lång, och ger också ett par minuter av Brother Memo, som startade sin sändning efter SBC.
+ SBC 91,1 MHz söndag 15 november 1981 Radio Nords Topp 20 för exakt 20 år sedan presentaras av Radio Nords Larsan Sörenson. Vinnaren till förra veckans tävling offentliggörs, och Gudmundur läser upp rätt svar: A-G-N-T-H-A, dvs sex bokstäver och en person uppges ha alla rätt - vilket naturligtvis borde ha varit sju bokstäver, varför inget E i Agnetha? Hm, vi får nog fundera på det där nån annan gång. Han redovisar också vilken av 'Veckans slaskvax' lyssnarna tyckte sämst om i förra veckans omröstning. Och det blir även en ny omgång av 'Veckans slaskvax'. Inspelningen är kort: drygt 25 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 21 november 1981 Sven Hallberg i lördagssändning. Han bjuder på SBCs pysselhörna med farbror Ulla och julklappstips, visserligen repris från 24 oktober, plattor som ligger etta världen runt och det blir även en kort-kort piratradiorapport. Förändringen inom musikutbudet börjar bli alltmer uppenbar där discon är på kraftigt utgående och den "nya engelska vågen" eller "new romantics" blir alltmer framträdande, Sven spelar i dagens program i en jättesnygg mix fem låtar från denna nya stil med grupper som Duran Duran, Heaven 17, Depeche Mode och Soft Cell. Sven visade nu allt mer upp sig som SBCs egentligen störste. Han hade visserligen varit stor under disco-eran också, men nu kom hans bästa tid, och det verkade nästan som om hans talanger stått på tillväxt, precis avpassade inför de nya händelserna inom musikvärlden som nu kom, och i detta program är han bättre än någonsin tidigare. Men mer skulle komma.
I många sammanhang kunde Sven överraska med fullkomligt otroliga saker, och i detta programmet dyker en mix upp. Han kallar den "Stars on 45 - Swedish superstars, volym 1", och det är lätt att tro att det skulle kunna vara just Stars on 45, vilka var så populära vid denna tid med sina mixar. Men här är det Sven som på egen hand och egen idé satt ihop en mix med svenska klassiker som Thore Skogman "Plättlaggen" och "Jämtgubben", Sven Ingvars "Då Kom En Liten Tår" och "Jag ringer på fredag", något av favoriter på SBC, börjar vid (30m18sek). Ett gott exempel på vad som skilde SBC - och Sven Hallberg - från andra sändande föreningar - proffsigt, innovativt, begåvat och med glimten i ögat. Men själv verkade han vilja få det att framstå som något han satte ihop lite i brådskan, med vänsterhanden, bara.

Inspelningen av denna utsändning är komplett.

+ SBC 91,1 MHz söndag 22 november 1981 Hit Action med Gudmundur Bragason, men tyvärr med mycket dåligt ljud de första 3½ minuterna, vilket i detta fall beror på att sändningen lät så illa. Sannolikt smutsigt tonhuvud på den bandspelare som förmedlade Gudmundurs inspelning vid sändningen. Efter en stund tonar 'Någon' in en skiva direkt från studion och rättar förmodloigen till bandspelaren under den stund när skivan snurrar, men sedan när bandet startas igen har man ställt in en överkompensering av tonkurvan för det diskantfattiga ljud som fanns innan, så ljudet blir för "gällt". Ljudet bättrar sig sdock allt eftersom under sändningen.
Gudmundur spelar "Stars on 45 - Swedish superstars vol 1", efter att Sven spelade den igår i lördagssändningen. Ja, detta är Svens egenhändigt skapade mix - en del har fått för sig att jag låg bakom detta, men heder åt Sven, det var en väldigt kul idé han fick och genomförde med glans.
Gudmundur spelar även denna gång de 10 översta av Radio Nords Topp 20 för exakt 20 år sedan och det redovisas vilken av 'veckans slaskvax' lyssnarna tyckte sämst om i förra veckans omröstning. Och det blir en ny omgång av 'veckans slaskvax'.
Inspelningen är kort: drygt 31 minuter av kvällens HitAction finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 28 november 1981 Lasse går ut hårt genom att först släppa loss en kraftig orkanvind i ett försök att blåsa bort den föregående föreningen vilka dragit över på tiden, för att sedan spela den alltigenom ifrågasatta - och därför extremt populära - Eddie Meduza med låten "Mera brännvin". Eddie Meduzas låtar var förbjudna att spelas på Riksradion fast många av hans låtar låg högt på topplistorna och försäljningslistorna. Kanske var det för att någon av de sändande föreningarna på 91 MHz inte delade SBCs rätt att själva få bestämma vad de ska sända som de lägger material i bakgrunden när SBC sänder och stör sålunda [särskilt tydligt 7 minuter in i sändningen här] och det fortsatte hela SBC-sändningen igenom. Synd på ett Ludde-kör som annars hade kunnat anses som ett av hans bästa. Vid 12 minuter höjer Lasse ljudstyrkan för att mer kunna överrösta störningen. Inspelningen är komplett.
Förklaring till störningen: Vid Järvasändarens olika tillkopplade studior var det möjligt att parallellkoppla sig med andra studior om man lät ULO-knappen vara kvar i inkopplat läge även när andra studior skulle sända. Det krävde därför särskild disciplin hos de olika föreningarna att i exakt tid koppla ifrån sig, när sändningstiden var slut. Uppenbart slarvade Filadelfiakyrkan med detta i vecka efter vecka - avsiktligt, eller av nonchalans - eftersom ingen rättning skedde utan terrorn fortsatte. De hade sin sändningstid närmast före SBC på lördagseftermiddagen.
+ SBC 91,1 MHz söndag 29 november 1981 Gudmundur utvecklar ikväll sin syn på myter och uppmanar lyssnarna att banda SBCs sändningar, och andra närradioprogram, så att det finns kvar för eftervärlden så att andra kan ta del av och höra hur sådan radio fungerade. Han upplyser lyssnarna om att kommande lördag med Sven Hallberg kommer han att köra ett helt okomprimerad låt från ABBAs LP för att lyssnarna ska kunna spela in "skattefritt", det som ett inlägg i diskussionen om kommande extraskatt på tomkassetter gällande för både ljud- och videoinspelning, en skatt som Stickan Andersson i ABBA har varit en drivande kraft för. Gudmundur spelar även Sven Hallbergs mix "Stars on 45 - Swedish superstars vol 1", så även gången innan dvs söndagssändningen 22 november. Som vanligt genomgången av de 10 översta av Radio Nords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 27 minuter av kvällens HitAction finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 5 december 1981 Sven har skaffat en mini leksakssynt som har inspirerat honom till att leka fram några nya jinglar. Han använder den även i en tävling där lyssnare ska gissa vilken aktuell hitlåt introt han spelar är från. En snabb genomgång av de aktuella ettorna på försäljningslistorna jorden runt hinns även med. Sven ger reklam för Disco-91 och deras julfest och nämner att SBC inte kommer ha ha någon julfest - den sista någonsin blev ju den på Atlantic den åttonde juni 1981 "Sommarn's hetaste natt". Ett treminuters inslag om närradion hämtat från Riksradions Dagens Eko spelas upp, där de olika riksdagspartiernas inställning just nu gås igenom. Det hänger på en eller två röster om närradion ska permanentas. Det är kohandel som pågår. Hur det slutade vet vi. Sven avslutar med att ta upp att det ska införas en kassettskatt i Sverige, som ett av få länder i världen. Därför spelar han ABBAs "One of us" helt utan prat och utan kompression så att lyssnarna ska kunna spela in "skattefritt" om de vill. Skatten kom att införas 1982-06-24: "Lag (1982:691) om skatt på vissa kassettband". Skatten finns fortfarande kvar men kallas nu för "Privatkopieringsersättning". Programmet är komplett återgivet i denna inspelning..
+ SBC 91,1 MHz söndag 6 december 1981 Gudmundur har i kvällens Hit Action en speciell tävling där lyssnaren ombeds identifiera låttitlar och av inledningsbokstäverna bilda ett ord - utlyst vinst är en tomkassett. Som bonus får dessutom den som kan identifiera flest artister till dessa låtar lika många kassetter som antal rätt identifierade artister. Inslaget var ursprunglingen ca 17 minuter, här nerkortad till ca 3 minuter (10 låtar totalt). Gudmundur spelar även de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 37 minuter av kvällens Hit Action finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 12 dec 1981 192kbps mp3. Lasse Lundeberg i stereo efter mixerbord och de två UREI LA-4-kompressorerna. Benny Boogie kollar hitlistorna, Olle Rydberg kollar julruschen på stan och Anders Klemets rapporterar om piratradioläget. 91,1MHz. 60 min, komplett inspelning.
+ SBC 91,1 MHz lördag 12 december 1981 alternativ inspelning. Även denna ger kompletta programmet men hörs här via FM-tuner 91,1 MHz mono.
+ SBC 91,1 MHz söndag 13 december 1981 Gudmundur Bragason Hit Action bjuder som vanligt på Radio Nord Topp 20-listan exakt 20 år bakåt i tiden och hur de tio översta på listan placerade sig. Han ger också svaret på förra veckans tävling, och vem som vann den. Denna programinspelning är nedkortad till bara 28 minuter av de utsända 90 minuterna.
+ SBC 91,1 MHz lördag 19 december 1981 Sven Hallberg håller i lördagens SBC-show och öppnar med jultema. Det blir ett och annat sista-minuten-julklapptipps idag och det blir även en snabb översikt över aktuella ettor världen över. Piratradiorapporten är ett stående inslag även denna vecka. I ett annat inslag återkommer också Bengt Bärvåg - alltså ej Bengt Bond [om någon märker skillnaden] - på nya äventyr "del 1, Bengt hälsar på tomten" Komplett inspelning.
+ SBC 91,1 MHz söndag 20 december 1981 Sista Hit Action före julen och Gudmundur önskar lyssnarna en God Jul. Som vanligt spelas de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan. Inspelningen är kort: drygt 20 minuter av kvällens HitAction finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 26 december 1981 Lasse går inledningsvis loss i ett jullåtspotpurri i lördagens SBC-sändning. Lasse flaggar för att "The Saturday Show", som hållit på sedan 1968 i Riksradion/utlandsprogrammet, läggs ner. Idag är det sista gången programmet sänds. Han gör en snabb humorsam genomgång av "årets" diskolåtar. Benny Boogie drar igenom skivettorna världen över, och en kort rapport från radiopiratsidan blir det också. Inspelningen är kortad i följande låtar: Millie Small - My boy Lollipop och David Bowie / Queen - Under pressure. Speltid 42 min av en timme.
+ SBC 91,1 MHz söndag 27 december 1981 Sista SBC-sändningen för året 1981. Gudmundur sammanfattar året som varit och uttrycker sig om förväntningar på nästkommande år för SBCs del. Han tackar också för gott samarbete inom SBC och framförallt tackar han alla SBC-medlemmar. Som vanligt de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan, och denna gång spelas sammanställningen först och kommenteras efteråt. Inspelningen är kort: drygt 30 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.
Ljudmixarna - SBC 1982                     FM 91.10 MHz                          
            Quartz lock            
Mono
     
Signal strength
             
   
Tuned
 

Här nedan finns en kalender över samtliga 1982 års sändningar från SBC. Inspelningarna som finns här på Radioarkivet kan av olika orsaker vara ofullständiga, alltså kortare än vad den respektive sändningen var. I kalendern har därför använts färgmarkeringar för att grafiskt ange hur fullständiga eller ofullständiga de olika inspelningarna är. Här till höger ses förklaringar till hur de valda färgmarkeringarna ska tolkas.Observera också att i kalendern finns klicklänkar så att man därifrån kan göra direkt uppspelning av programmen.

Veckodag

 
- Lördag 60 minuter sändning -
- Söndag 90 minuter sändning -

Inspelning finns och täcker 1-20% av sändningen  
= < 12 minuter
= < 18 min
Inspelning finns och täcker 20-80 % av sändningen  
12-48
18-72
Inspelning finns och täcker 80-99 % av sändningen  
> 48
> 72
Komplett inspelning 100% på Radioarkivets webb  

60 minuter

90 minuter

 
  + SBC 91,1 MHz lördag 2 januari 1982 Sven Hallberg i första SBC-sändningen för 1982. Han inleder med en kort nostalgisk återblick över gångna SBC-tider, med glimten i ögat. Ännu mer glimten i ögat blir det med "Benny Boogie Super Christmas Surprize New Year Disco-Tävling" där man ska gissa vilket svar som frågan gäller.
Medlemsavgiften bibehålls på 25 kronor "för hela 1982" meddelar Sven. Sven ger som vanligt en bra blandning mellan klassiska poplåtar och de senaste heta vaxen. Och en och annan pik till Gudmundur för hans liv och leverne delas ut men även Lasse får sig en släng av sleven. Till Centerpartiet utdelas en 'årets spark' efter att dom ändrat åsikt totalt i den aktuella närradiofrågan och - ska det visa sig senare - vill kohandla om en annan då aktuell mediefråga. Benny Boogie rapporterar vilka årets plattor och artister blev i USA 1981, utsedda av branschtidningen Billboard.
  + SBC 91,1 MHz söndag 3 januari 1982 Årets första HitAction på söndagkvällen 22.30 och Gudmundur berättar glatt om andra SBC-DJs liv och leverne, speciellt med anknytning till jul och nyår. Han spelar som vanligt de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan Inspelningen är kortad, den ger 53 minuter av det 90 minuter långa programmet.
+ SBC 91,1 MHz lördag 9 januari 1982 320 kbps. Lasse Lundeberg med bl.a. ABBAs senaste. Anders Klemets om stiltje på piratradiofronten. Benny Boogie sammanfattar om veckans hetaste vax. Komplett program, 1 tim 3 min.
  + SBC 91,1 MHz söndag 10 januari 1982 Gudmundur nämner att i USA talas det om att skivindustrin har kris då nedgången i försäljning av amerikanska artister är stor. Det händer ganska lite och få nya artister kommer fram och de förstår att skivköparnas smak har förändrats. Förändringen är det som senare tiders pophistoriker kom att kalla "den andra engelska vågen". I Sverige är analysen en helt annan: att konsumenterna kopierar på kassett istället för att köpa skivorna och därför införs kopieringsskatt istället. Ack ja, det glada 80-talet... Gudmundur spelar de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan och reflekterar även över skillnaden i kvalité mellan låtar som spelas här och i utlandet. Han har även satt samman ett medley av korta bitar ur oldies till den tävling där den vinner som kan ange flest artister. Denna programinspelning är nedkortad, bara 11 minuter av kvällens 90 minuter långa HitAction finns bevarad.
  + SBC 91,1 MHz lördag 16 januari 1982 Ett tekniskt missöde drabbade Sven Hallbergs SBC-sändning den 16 januari 1982. Från bandet, och ut i sändningen, hördes oraderade rester från inspelningen av det SBC-program med Sven som hade blivit sänt den 8 augusti 1981. Dessa två olika program hördes alltså samtidigt "överrösta varann" den 16 januari 1982 med ungefär likvärdig styrka i sändningen. Efter några minuter märker någon i sändningsstudion detta fel, kopplar om, men kopplar då så att det bara blir den äldre inspelningen som hörs i sändningen. Det blir alltså en repris av sändningen från den 8 augusti 1981. Därför har denna inspelning inte tagits med här.
  + SBC 91,1 MHz söndag 17 januari 1982 Gudmundur har fått in oldiesönskemål från Siv Wastesson och Lennart Stendahl och ska spela dessa under kvällens sändning. Han resonerar kring de senaste politiska händelserna för närradio bland regeringspartierna, slutet närmar sig den sista juni kan nog Gudmundur konstatera för SBCs del, tillsammans med några andra föreningar. Gudmundur spelar som vanligt de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan och återupptar 'veckans slaskvax' där man nu kommit till kvartsfinaler efter uttagningarna under förra året. Inspelningen är kort: ca 19 minuter av kvällens HitAction finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 23 januari 1982 256kbps. Lasse och Sven i en stereoinspelning av sändningen (som gick ut i mono som vanligt) tagen direkt i SBC-studion. 1 tim 1 min.
Det framgår inte här, när SBC är avgränsat från andra aktörer inom Stockholms närradio, men under åren med SBC började Lasse allt mer att "sprida sina gracer". Han började höras överallt i närradion, på Radio SUS, på FMAK, på Disco 91, i nattsändningar under namnet Radio 88 och på Radiomissbrukarna och SNF, och i Mälardalens radiosällskaps nattsändningar. När han inte var med i studion deltog han via telefon hemifrån Banérgatan eller samsände med Jocke B på 91-an så fanns Lasse också på 88:an från Banérgatan. Han var obegripligt produktiv och hördes nästan dygnet runt för när han inte var på 88:an fanns han ofta på 91:an. De som gillade att höra Lasse i radion, och de var de flesta i yngre åldrar, hade i denna ständigt fortare snurrande karusell med Lasse Lundeberg-inflation inte längre några skäl att passa tider för att höra SBC och bidra med medlemsavgifter dit. Det var bara att slå på radion när som helst, dag som natt, så var chansen stor att Lasse hördes.
  + SBC 91,1 MHz söndag 24 januari 1982 Inget är som förr - i detta program erbjuder Gudmundur någon av lyssnarna att få bli lycklig kattägare då det finns kattungar som skänks bort till en kattvän. Han spelar även de 10 översta av Radio Nords Topp 20, för exakt 20 år sedan Inspelningen är kort: endast 12 minuter av kvällens Hit Action finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 30 januari 1982 Sven Hallberg tar över sändaren på 91,1 MHz med en timmes förinspelad SBC-sändning. Sven kommenterar pinsamheten med föregående lördagssändningen, där det uppstod ett tekniskt problem som orsakade att ett gammalt program helt felaktigt gick i repris istället för det nyproducerade, aktuella. Inte lätt att förklara detta, och Sven gör det på ett sketchartat sätt. Sven nämner att SBC hade ett utskick till alla medlemmar 1981 häromveckan med ett inbetalningkort för medlemskap året 1982, detta utskick kan du spana in här. Sven kör tävlingen där tre låtar med samma årtal spelas., gissa vilket och vinn senaste singeln med Duran Duran "My own way". Benny Boogie rapporterar om Världens Hetaste Vax.

+ SBC medlemsutskick i slutet av januari 1982 "Halva styrelsen har avgått" är den alarmerande formuleringen i det brev som skickades ut till medlemmarna i slutet av januari 1982. Det var nog inget bra att skriva så om man ville uppmana medlemmarna till att ge SBC nytt förtroende för det nya året. I brevet utlovas medlemmarna att de kommer att få "ett helt års radio SBC", men det skulle visa sig bli ett större löfte än vi kunde hålla.

+ SBC 91,1 MHz söndag 31 januari 1982 Den här gången är programmet ännu mer nedkortat än vanligt, och endast snabbgenomgången av Radio Nords på dagen 20 år gamla Topp 20-list finns med, följt av avsignaturen för Hit Action.
+ SBC 91,1 MHz lördag 6 februari 1982 Lasse Lundeberg i lördagens SBC-sändning. Det startar bra med t.ex. Benny Boogie som rapporterar de tio högst placerade plattorna i USA och ettorna runt om i världen, och en förlängd piratradiorapport. Som helhet dock inte någon rolig pop-radio. Det är mycket prat och avlägset från de lättlystnade och till synes enkla pop-programmen som SBC stod för tidigare. Det ges referenser till något debattprogram som sänts på teve tidigare i veckan men det verkar föga sannolikt att SBCs målgrupp tonårslyssnare ägnade timmar vid dylika politiserade TV-sändningar. Det var ju pop-radio-formen man sa sig vilja utveckla, var det inte så? Den inspelade tiden är i alla fall 100% och alltså en komplett programinspelning.
+ SBC 91,1 MHz söndag 7 februari 1982 Gudmundur var på ELOs konsert på isstadion på lördagen, och de var riktigt bra live. Han spelar de 10 översta av Radio Nords Topp 20, för exakt 20 år sedan och i inslaget 'veckans slaskvax' har man nu kommit till den sista av kvartsfinalerna. Inspelningen är kort: drygt 25 minuter av kvällens Hit Action finns bevarad
+ SBC 91,1 MHz lördag 13 februari 1982 Det är Sven Hallbergs tur denna lördagens förinspelade SBC-sändning. Sven har som vanligt bästa kollen på de senaste och mest efterfrågade låtarna just då inom New Wave: Duran Duran Careless memories och Ratata Ögon av is. Inspelningen blir lite nedkortad, men bara orsakat av sidbytet på bandet. Den här gången har Alex Nordström fått extra trevligt piratradioinnehåll med mycket fokus på Radio FM och bland annat deras jinglar.
+ SBC 91,1 MHz söndag 14 februari 1982 Sven Hallberg räddar söndagens kvällsändning då Gudmundur hastigt insjuknat. Sven är live i studion och spelar upp ett avsnitt från SBCs kulturavdelning med Kalle Kultur och dess enminutsteater. Vi får även ett smakprov (!) från den danske kocken och får en lektion av - ja, vad? Sven driver även med det då enda TV-programmet med populära artister, Måndagsbörsen, oftast presenterades dessa av en helt annan Hallberg - ej släkting till Sven - med en för ämnet helt okänslig kamrersaktig intervjuteknik. Inspelad tid är ca 45min av 90 minuters ursprungssändning 22.30-24.00.

+ SBC 91,1 MHz lördag 20 februari 1982 Studiooriginal med påannonsering av Lasse (på bandet, ej i sändning). Lasse inleder sändningen och berättar vad kultureliten anser att riktig kultur är för något. Anders Klemets har mycket att rapportera, ökad piratradioaktivitet på 101 MHz.trots att tre pirater åkt fast. I samma veva (den 24 februari) sänder programmet "Magasinet" i TV en dokumentär om piratradion i Stockholm. Benny Boogie ger listan Världens hetaste vax. Håkan från Radio MCB ringer upp och berättar om närradion i Malmö, och hur de tänker sig at lösa det där med "annan huvudsaklig verksamhet" som närradioföreningarna påstås måste ha, vid sidan om närradioverksamheten. Komplett inspelning som dessutom ger halvannan minut överlapp på slutet som inte gick ut i sändning.

+ SBC 91,1 MHz söndag 21 februari 1982 Gudmundur var sjuk förra söndagen och därför spelas de 10 översta av RadioNords Topp 20, för exakt 20 år sedan den 14 februari. Och av dagens Radio Nordinslag blir det en autentisk inspelning från den 21 februari 1962, snabbgenomgången med Larsan Sörenson. Av inslaget 'veckans slaskvax' blir det första semifinal och resultatet av förra kvartsfinalen redovisas. Inspelningen är kort: drygt 39 minuter av kvällens HitAction finns bevarat.

+ SBC 91,1 MHz lördag 27 februari 1982 Sven Hallberg med de stående inslagen om listettor runt om i världen, topplistan i USA och piratradiorapporten. Här flaggas också för den kommande nattsändningen den 26-27 mars som ska komma handla om fri radio - länk här. Sven hörs hälla upp en läskande dryck och säger att "det där tror jag Karin Söder skulle ha gillat" och vi förstår att han driver med den då nyligen genomförda totala lördagsstängningen av Systembolaget. Den höll sedan i sig från 1982 och fram till 2000. Svens syftningar och övergångar är många, genomtänkta och väl genomförda. Tillsammans med några av de populäraste låtarna just då summerar det till ett ovanligt bra SBC-program på 91 MHz. Inspelningen är komplett.

+ SBC 91,1 MHz söndag 28 februari 1982 Inget inslag av 'veckans slaskvax' då det blivit en förväxling av brev DJs emellan. Det blir dock som vanligt de 10 översta av Radio Nords Topp 20, för exakt 20 år sedan Gudmundur gör reklam för kommande nattsändning 26-27 mars, en nattsändning på ämnet 'fri radio'. Inspelningen är kort: 40 minuter av kvällens Hit Action finns bevarat.
+ SBC 91,1 MHz lördag 6 mars 1982 Lasse håller i denna lördagens SBC-sändning Han inleder med ett utsnitt från Radio LSD, en piratradio som propagerar för knark. De har skickat in en kassettkopia av sin sändning till SBCs postbox. Benny Boogie rapporterar att etta på försäljningslistan i Sverige är "Kvack Kvack" Die Fogel-Song - alltså Lasses version av låten. Lasse verkar vara ur form. H an säger sig vilja ge en försmak av kommande nattsändning - den 27 mars - och gör detta genom att ha ett inledande block om ca 15 minuter med egen monolog där han bla kommenterar olika mediautspel och drar igenom sin önskelista om fri radio ännu en gång. Och sedan följer några 'kompisinringare' som inte tillför något. Lasse avslutar programmet med att meddela att John Belushi har avlidit och Lasse berättar - som så många gånger tidigare - om handligen i sin favoritfilm "Blues Brothers" från 1980 där John Belushi spelade en av huvudrollerna. Komplett inspelning, 60 minuter.
+ SBC 91,1 MHz söndag 7 mars 1982 Gudmundur redovisar 'veckans slaskvax' av förra veckans semifinalgång och och en ny semifinal av 'veckans slaskvax'presenteras. Nästa vecka är det dags för final! Kortad inspelning, cirka 22 minuter av kvällens HitAction finns bevarat.
+ SBC 91,1 MHz lördag 13 mars 1982 Sven Hallberg kör en lyckad show och spelar bland annat upp smakprov ur veckans amerikanska topp-tio-lista. Vid halvtimmen dyker Svens alter ego Benny Boogie upp och avger listan över världens hetaste vax - alltså låtarna som ligger etta världen runt. Sven pushar mycket för nattsändningen som kommer den 26-27 mars. Alex Nordström ger piratrapporten med inslag om Radio FM. Ett inslag om en presskonferens den 8 mars med utbildningsministern som lägger fram ett nytt förslag om begränsningar för att hålla närradion i schack. De nya reglerna ska börja gälla fr.o.m. den 1 juli. En timme speltid.
+ SBC 91,1 MHz söndag 14 mars 1982 Gudmundur Bragason Hit Action i en komplett inspelning - hela sändningen från kl 22.30 till 00.00 finns bevarad. Gudmundur spelar flera oldies, och gör reklam för kommande nattsändning 26-27 mars som ska handla om hur SBC ser på ämnet fri radio. Svaret på tävlingen från föregående vecka, och vinnaren presenteras.
+ SBC 91,1 MHz lördag 20 mars 1982 Lasse håller i lördagens SBC-sändning som startar efter att föregående förening - som vanligt - dragit över och sänt på SBCs tid. Henrik har ringt in och vill berätta en "rolig" historia. Jag själv kommer in i sändningen och berättar om nattsändningen kommande helg den 26-27 mars som kommer att gå djupare i ämnet fri radio. Bl.a. kommer inslag med chefredaktörer och ledarskribenter på större dagstidningarna Aftonbladet, Dn, Expressen och SvD men även andra kända och mindre kända intressenter deltar i debatten. Benny Boogie kommer in som vanligt och avlägger rapport om Världens Hetaste Vax. En annan närradiokändis som kommer in via telefon är Robban från Stockholms Ljudarkiv, som meddelar att de har nattsändning på 88 MHz. Det blir en piratradiorapport med Anders Klemets, och det har blivit livligt på piratradiobandet 101 MHz, och man har börjat sända även på andra dagar än söndagkvällar. Anders och Lasse diskuterar lite om piraterna.
+ SBC 91,1 MHz söndag 21 mars 1982 Gudmundur Bragason Hit Action i en komplett inspelning - hela sändningen från kl 22.30 till 00.00 finns bevarad. I detta Hit Action kunde Gudmundur ta hjälp från Radio Nords snabbgenomgång av Topp 20 genom att vi då nyligen fått tag på originalbandet från Radio Nord den 21 mars 1982 ur Jack Kotschacks samling. Gudmundur har även tagit med en matexpert i programmet denna gång, matprogram i radio är ju så populärt. Gudmundur säger att STIM-avgifterna är 83:- per musiktimme och ber lyssnare om att bli medlemmar eller att bidra ekonomiskt. Gudmundur redovisar resultatet av finalomröstningen av 'veckans slaskvax' där Margareta Kjellberg vann med 'Ska vi gå på skansen'. En trailer spelas för kommande SBC-nattsändning 26-27 mars.
+´SBC nattsänder på 91,1 MHz lördag 27 mars 1982 SBC-gänget har samlat ihop synpunkter kring yttrandefrihet och mångfald i radio. Gänget är Gudmundur Bragason, Lasse Lundeberg, Sven Hallberg och jag själv. Till detta program har bland annat gjorts många intervjuer av dåtida chefredaktörer, politiker från olika partier, medarbetare på SR, och av andra tyckare. 2 tim 25 min.
+ SBC - tio minuter kort sammandrag - debattinslagen från nattsändningen.
+ SBC 91,1 MHz lördag 27 mars 1982 Lördagens förinspelade SBC-sändning, och Sven Hallberg bjuder på bra flyt och schysst blandning av riktiga popklassiker med nya plattor - eller som det heter nuförtiden: Sven levererar! Det är helt enkelt så bra det kan bli på 91 MHz, men tyvärr milsvitt från hur SBC-sändningarna var när det fortfarande sändes på 88 MHz.
+ SBC 91,1 MHz söndag 28 mars 1982 En inspelning som är så gott som komplett, men där musiken bitvis är nedkortad så att 85 minuter av de 90 minuterna återstår.
+ SBC 91,1 MHz lördag 3 april 1982 Lasse inleder med en hel Thore Skogmanlåt och verkar oinspirerad - inget flyt och ett ovanligt dovt mikrofonljud. Lasse säger i slutet att "det är en ny studio här, det är svårt att hålla reda på alla prylar här.....så jag kan inte med det här". Bagarn kommer in via telefon och gör reklam för kommande sändning med Radiomissbrukarna på söndagsmorgonen där de kommer att sända en debatt mellan Göran Folin på Radio Klara å den vänstraste vänstersidan och Rolf Petterson på Öppet Forum på den yttersta högersidan.SBC-inspelningen är komplett en timme lång.
Lasse berättar om moderatledaren Ulf Adelsohn, som uttryckte sig på detta sätt om den dåtida s-märkta kulturpolitiken: "Om nånting är populärt avgiftsbelägger vi det. Är det tråkigt ger vi det bidrag. Om det är mycket populärt förbjuder vi, och det som är outhärdligt gör vi obligatoriskt".
+ SBC 91,1 MHz söndag 4 april 1982 Ännu kortare inspelning av kvällens Hit Action, här bara inledningsminuten. En del av orsaken till att programmet kortats är att det i hög grad bestod av ett sammandrag från nattsändningen den 27 mars. Detta sammandrag finns separat här.
+ SBC 91,1 MHz lördag 10 april 1982 Sven Hallberg med förinspelad SBC-sändning på självaste påskafton. Amerikanska topplistan redovisas som vanligt, ettorna runt om i världen likaså samt en kort och koncis piratradiorapport. Sven proklamerar SBCs syn på hur fri radio definieras. Annars inget speciellt utan ett tämligen vanligt program av Sven, dvs jämn och bra kvalité. Nästan komplett inspelning, 59 min av 1 timme.
+ SBC 91,1 MHz söndag 11 april 1982 Gudmundur inleder sändningen med samma jingel som Sven kommer att inleda sin sändning med den 24 april. Gudmundur avslutar söndagskvällsändningen med att lämna över till Disco-91 och DJ Madman som har nattsändning. Inspelningen är kort: endast 8 minuter av kvällens HitAction finns bevarat.
+ SBC 91,1 MHz lördag 17 april 1982 Lasse Lundeberg med ett tokroligt program där även Benny Boogie medverkar. Ring 629 659 och berätta vad du tänker göra ikväll - folk ringer "som galna". Lasse plussar för den stundande nattsändningen från Mälardalens Radiosällskap, "men då får man ratta över till 88an" - eller stanna kvar på 91 MHz för där utlovas nattsändning med Disco 91. Benny Boogie säger "Hello freaks" och ger listan för hela världens ettor på topplistorna. Komplett en timme speltid.
+ SBC 91,1 MHz söndag 18 april 1982 Inspelningen startar mitt i "The Beatles Movie Medley". Gudmundur ger förhandsreklam inför en nattsändning som kommer att ske natten mellan fredag-lördag den 15 maj, då Sven och Gudmundur kommer att spela mängder med oldies. Inspelningen av detta Hit Action är kort: endast 8 minuter av kvällens 90 minuter långa sändning finns bevarad.
+ SBC 91,1 MHz lördag 24 april 1982 Sven Hallberg i förinspelad SBC-sändning. Sven berättar historien om tanten som torkade sin hund - en pudel - i en mikrovågsugn och sedermera stämde den säljande butiken för att det inte fanns varningstext mot detta. Ett kort inslag om rättegång mot piratradiosändande ungdomar - Radio Snake - och domslutet om fastslagna 60 dagsböter. Radio FM tipsade sina lyssnare att rättegången skulle ske den 20 april, länk till Radio FM-sändningen här. Mer om rättegången och om Radio Snake här. SBC-i Inspelningen är komplett en timme lång.
+ SBC 91,1 MHz söndag 25 april 1982 Gudmundur Bragason Hit Action har här blivit kraftigt nerkortat till endast symboliska 2 minuter av 90.

+ SBC 91,1 MHz lördag 1 maj 1982 Lasse Lundeberg påannonserar på bandet, men detta är ändå en direktsändning, och han inleder, dagen till ära, med "Internationalen" (i specialversion gjord av undertecknad med hjälp av en Eventide Harmonizer) och sänder en timme fram till 16. Benny Boogie kommer in via förinspelad lägesrapport och detsamma gör också Anders Klemets, men med en lägesrapport om piratverksamheten. Vad som följer efter SBC denna dag framgår inte eftersom bandet här bara återger studioljudet från Banérgatan 48.

+ SBC 91,1 MHz söndag 2 maj 1982 Gudmundur Bragason Hit Action men tyvärr är inspelningen kort: endast 4 minuter finns bevarat.
+ SBC 91,1 MHz lördag 8 maj 1982 Lördagseftermiddagens förinspelade SBC-sändning. Sven annonserar att SBC kommer att ha nattsändning natten mellan fredag och lördag kommande helg, dvs natten 14-15 maj 1982 mellan klockan 00.00 - 03.00 . Sven spelar senaste singeln med Lustans Lakejer - Diamanter, som skulle komma att bli en av Lustans signaturlåtar.
+ SBC 91,1 MHz söndag 9 maj 1982 Sven Hallberg rycker ut och håller i söndagens kvällsändning då Gudmundur är sjuk i en elakartad influensa. Sven sänder live, mest troligt hos Lasse, eftersom Lasse sedan ett år tillbaka har egen uppkoppling till 91-sändaren och det finns inget ljudmässigt som signalerar att miljön är Jocke B-s studio i Spånga. Igår under den vanliga lördagssändningen 8/5-82 sa Sven att SBC skulle ha nattsändning natten mellan kommande fredag-lördag dvs 14-15 maj och så gör även Sven i denna sändning - de sista 20 sekunderna av inspelningen. Tyvärr finns endast 14 minuter av sändningen bevarad, av 1h 30 minuter.
  + SBC nattsänder på 91,1 MHz natten mellan fredag och lördag 15 maj 1982 Sven Hallberg och Gudmundur Bragason i en nattsändning fylld med oldies följt av ännu mer oldies i "Radio Nords ettor", inslag av Ingemar Lindqvist. Inspelningen är komplett 3 timmar och två minuter lång

+ SBC 91,1 MHz lördag 15 maj 1982 FM-störningar hörs ibland för ljudet är taget från FM-tuner på Banergatan. Men här bör man känna till en liten bakgrundsstory: Under en längre period hade SBC fått sin sändningsstart störd av en frikyrkoförsamling som sände alldeles innan SBC på lördagarna vid 3-tiden på Järva 91,1 MHz. De kopplade inte ur sig ur sändning, och SBC fick gång på gång sända med kyrkans programljud som störeffekt. Lasse Lundeberg tar sig därför friheten att göra ett litet "skamgrepp" tillbaka mot dem denna gång, och sänder en lovsång om "Frälsaren som snart ska komma", d.v.s. Lasse Lundeberg själv - lyssna på de första sekunderna av inspelningen! SBC sänder fram till 16, och Benny Boogie ger en lägesrapport från Sergels torg en solig majdag med 14 SBC-grader och man tycker sig faktiskt känna av våren. Anders Klemets ger piratrapport med Freak station, Radio Spezzial, WFM, Radio FM, Radio Broadcast. Radio Flash har åkt fast med rättegång i Rådhuset.
Efter SBC kl. 16 följer Brother Memo, som spelar låtar från 1964.

+ SBC 91,1 MHz söndag 16 maj 1982 saknas i Radioarkivet, sannolikt sändes det ett Gudmundur Bragason Hit Action.

+ SBC 91,1 MHz lördag 22 maj 1982 Sven Hallberg håller i lördagens förinspelade SBC-sändning. Sven förundras över att socialdemokraterna fortfarande inte har lagt en speciell skatt på Pac-man, som är ett framgångsrikt videospel. Men den extra skatten kommer nog alldeles snart då det finns många alternativa kulturformer som behöver stöd, spekulerar Sven. Sven säger att om SBC blir stoppade så är det sista gången han hörs i närradion, för han kommer inte att köra för något politiskt parti. Mycket riktigt, Sven tog sig sedan framgångsrikt över till kommersiell TV som startade ett antal år efter SBC förbjudits och sedan vidare till kommersiell radio när den slagit igenom ungefär i mitten på nittiotalet. 55 minuter inspelning, osäkert om det är en nedkortad version, men sannolikt pågick sändningen i en timme som vanligt.
+ SBC 91,1 MHz söndag 23 maj 1982 Inspelningen är kort: endast 12 minuter av kvällens HitAction finns bevarad.

+ SBC lördag 29 maj 1982 Lasse Lundeberg i direktsändning i en tvåkanalig inspelning (inte stereo, men med två olika monoinspelningar exakt i fas med varandra). I kanal 1 (vänster kanal) hörs studioljudet från Banérgatan och i kanal 2 hörs ljudet från sändaren på 91,1 MHz (Järva). Man kan alltså jämföra studioljudet med ljudet från sändaren genom att vrida på balanskontrollen mellan vänster och höger kanal. Efter SBC-sändningen hörs Brother Memo i ett par minuter i högerkanalen.

+ SBC lördag 29 maj 1982 Lasse Lundeberg. Alternativ inspelning till ovanstående. Här hörs studioljudet från Banérgatan i båda högtalarna. Komplett inspelning 1 timme 2 minuter.

+ SBC 91,1 MHz söndag 30 maj 1982 Gudmundur Bragason Hit Action - tyvärr endast första halvan av programmet, 45 minuter.

Ända sen starten hade SBC varit det mest ifrågasatta i närradion, och en ny närradiolag infördes, där en särskild paragraf hade satts in med den primära avsikten att stoppa oss. Alla sändande föreningar fick kravet på sig att ansöka om nya sändningstillstånd eftersom de gamla sändningstillstånden löpte ut den sista juni 1982. För att få nytt sändningstillstånd hade den särskilda regel tillskapats som stadgade att "Sändande förening skall ha annan huvudsaklig verksamhet än att sända närradio". Kravet om "annan huvudsaklig verksamhet" kanske Jan-Erik Wikström, om han ansåg att detta var ett bra och rimligt krav, ha ålagt även på dagspressen och Sveriges Radio och Sveriges Television. Om de ålagts detta krav på annan huvudsaklig verksamhet än att ge ut tidningar, sända radio eller TV, hade Wikström blivit en ovanligt handlingskraftig och minnesvärd kulturminister.

Från Närradiokommittéen meddelades att de som sökte först, också skulle få besked först, och därför var Föreningen Ljudmixarna bland de allra första i kön att begära nytt sändningstillstånd - det gjorde vi den 8 juni. Andra, som sökt senare än oss, fick sina tillstånd klara i god tid och kunde fortsätta sändningarna som vanligt. Fortfarande i slutet av juni hade vi inte fått något klartecken om vi skulle få vår ansökan beviljad. Vi kontaktade artigt och vänligt Närradiokommittén och vågade inte riskera våra chanser genom att uttala oss om vad vi inom oss trodde att fördröjningen berodde på. Så kom sista juni utan att Närradiokommittéen hade gett oss besked och först några dagar efteråt skulle våra onda aningar besannas. Vi fick sedan en begäran om komplettering, och den lämnade vi in den 12 juli, och vi blev då lovade ett besked den 28 juli. Detta uteblev, och istället fick vi löftet om besked den 18 augusti. Även detta uteblev och vi fick då löftet att beskedet skulle komma den 29 september.

 
Vi på SBC hade flera gånger orsak att besöka utbildningsminister Jan Erik Wikström. Jag själv, och Lasse och Kenneth besökte Wikström, men inget förändrades av våra, eller andras besök.
+ SBCs Lasse Lundeberg och Kenneth Andersson hos Jan-Erik Wikström i juni 1982 
+ Jan Fjellander, Fritidsfiskarna, intervjuar Jan Erik Wikström om närradion i juni 1982 
När vi genomförde vår allra sista sändning i slutet av juni 1982 hade vi alltså inte fått något besked från Närradiokommittén - den myndighet som utfärdade tillstånden. Vi kunde inte ge våra lyssnare och medlemmar några besked ens i vår sista sändning den 30 juni om det kunde bli någon fortsättning på vår verksamhet. Vi vågade inte heller "kasta sten i glashus" och uttrycka vår ilska över den rävsax vi hamnat i eftersom vi var rädda att försämra våra chanser. För mig och för de övriga i SBC var det självklart att paragrafen var tillkommen i avsikt att få bort den typ av föreningar som SBC var. Men, för att skydda politikerna mot risken att vi i våra sändningar skulle rikta kritik mot vår avstängning hade de tänkt ut det så fegt att vi inte skulle få något besked om vi skulle få förnyat sändningstillstånd - förrän långt efter att vi sänt för sista gången - om vi någonsin fick besked.
 

För mig gav tiden med SBC helt nya insikter om hederskänslan inom de politiska partierna och inom svensk politik. Intrycken står orubbade än idag. Jan-Erik Wikström uttryckte själv vid mötet - det finns inspelat - att ”Det är tyvärr ofta svårt att hävda yttrandefrihet i det svenska samhället”, och det var ett fantastiskt uttalande när det kom från en representant för regeringen - ja dessutom från kulturministern, som i ett bättre samhälle skulle vara den som främst skulle värna yttrandefrihet. Men det gjorde han inte. För moderaterna och folkpartiet var det där med "fri radio" bara en poängplockarfråga, på samma sätt som frågan om kollektivanslutning inom facket. Genom att kritisera sossarnas låsning i dessa frågor kunde borgarna framstå som folkets partier, som värnade om folkets frihet, men att göra något aktivt i frågorna fanns inte på agendan. Den politik de bedrev gick i motsatta riktningen för en SR-monopoliserad radio, liksom moderaterna - och sossarna. Närradion skulle hållas på mattan, inte bli så stor och populär som SBC försökt göra den.

När SBC i början av september ringde den jurist som hade uppgiften att granska våra papper fick vi beskedet att han inte hade mottagit några papper ännu, de hade fastnat någonstans, okänt var. Jag minns inte om vi överhuvudtaget fick något besked, för vid det laget hade vi helt resignerat om en sådan möjlighet.

+ SBC 91,1 MHz lördag 5 juni 1982 Sven Hallberg i lördagens förinspelade SBC-sändning. Han ger kommentaren att Lasse numera gör sina program STÅENDE - bra, tycker Sven för då håller han sig nog själv vaken, ha-ha-ha! Sven nämner att riksdagen har antagit nya närradiolagen och reflekterar lite kring denna. I övrigt är det bra flyt i programmet, och inspelningen är dessutom komplett en timme lång, och efter SBC följer Brother Memo, som anger att detta är hans sista program.

+ SBC 91,1 MHz söndag 6 juni 1982 saknas i Radioarkivet, sannolikt sändes det ett Gudmundur Bragason Hit Action.

+ SBC 91,1 MHz lördag 12 juni 1982 320kbps mp3. Lasse Lundeberg i direktsänt program som bandades i stereo under mono-sändningen efter Lasses UREI LA4-kompressorer. Bandet är tyvärr bitvis fyllt med drop-outs men låter i övrigt bra. Medverkan från lyssnare i telefon och Benny Boogies skivrapport, Anders Klemets piratradiorapport, Alex Nordström rapporterar om närradiolagens tillkomst och dess påverkan på dagsläget för SBC, och utbildningsminister Jan-Erik Wikström uttalar sig särskilt om SBC.

+ SBC 91,1 MHz söndag 13 juni 1982 saknas i Radioarkivet, sannolikt sändes det ett Gudmundur Bragason Hit Action.

+ SBC 91,1 MHz lördag 19 juni 1982 Sven Hallberg i sin sista show på SBCs egna sändningstillstånd.

+ SBC 91,1 MHz söndag 20 juni 1982 Gudmundur i Hit Action presenterar som vanligt de tio översta på Radio Nords (näst sista) Topp 20 för exakt 20 år sedan, dvs 20 juni 1962. Han flaggar för SBCs kommande nattsändning den 29-30 juni och säger även att SBC tidigast kan få besked om forsatt sändningstillstånd den 28 juni och hoppas därför att kunna ge besked om detta under den kommande nattsändningen. Vid [14m02] och [46m09] kör Gudmundur jinglar som Papa har gjort. Papa informerar om Disco-91s sommarspecials sändningstider under sommaren. Gudmundur lämnar över till Disco-91 när SBCs sändning är slut, för Disco-91 ska ha nattsändning. Vi får höra DJ Madman, som inleder det hela med att starta skivan på fel hastighet och han verkar ha svårt att veta vad han ska säga. Papa finns med på telefon från Ängbybadet och driver lite med DJ Madman i studion och hans betoningar, men skämtet verkar inte uppfattas. Denna Hit Action-inspelninhg är komplett.

+ SBC 91,1 MHz lördag 26 juni 1982 320kbps mp3. Lasse Lundebergs sista sändning innan SBC förbjuds fortsätta. Sändningen ÄR direktsänd, detta band som ljudfilen skapats från spelar in programljudet i stereo under (mono-)sändningen. Lasse tar in övriga medverkande via telefon: skivrapport från Gudmundur Bragason, piratrapport från Anders Klemets och i övrigt några lyssnare angående SBCs då ännu okända framtid. Lyssnarbrev läses upp av Kristina Gisselberg. Komplett inspelning, hela timmen.
+ SBC 91,1 MHz söndag 27 juni 1982 Detta blev sista Gudmundur Bragason Hit Action på SBCs egna sändningstillstånd och också den sista SBC-sändningen på vår ordinarie tid. När detta sändes visste vi inte ifall Föreningen Ljudmixarna skulle få tillstånd eller inte, trots att bara tre dar återstod. Gudmundur flaggar för SBCs kommande nattsändning på natten mellan tisdag och onsdag 29-30 juni 1982, där det bl a blir en repris på Radio Nord-specialen från den 8 mars 1981, den som också kan avlyssnas .här. Gudmundur presenterar den sista Radio Nord Topp 20-listan, från den 27 juni 1962. Inspelningen är komplett 90 minuter lång, men bitvis lite brusig.
+ SBC nattsänder på 91,1 MHz för sista gången den 30 juni 1982 Lasse Lundeberg, Sven Hallberg, Ingemar Lindqvist, Gudmundur Bragason. 2 timmar 41 minuter lång inspelning, men nattsändningen fortsatte längre. Har du denna nattsändning inspelad? Kontakta mig på ljudmixarna@gmail.com
 

Men riktigt slut var det inte för SBC. Lite över månaden senare, i augusti - september 1982 inträffade det att Föreningen för Modern Alternativ Kultur, FMAK, sökte - inofficiellt å våra vägnar - tillstånd att sända på SBC:s gamla sändningstider på 91:an och var goda nog att sedan till oss låna ut dessa sändningstider. Vi sände på så vis några encore-program, vilket även gav oss möjlighet att sända över valet den 16 september och säga adjö ordentligt. Vår allra sista sändning gick därmed på söndagen den 26 september 1982.

+ SBC 91,1 MHz lördag 4 sept 1982 kl.15 SBC gör comeback, och Lasse är ironisk i programmets inledning om allt som gjorts från politiskt håll att tysta oss, men nu hörs SBC igen. Komplett 1tim.
+ SBC 91,1 MHz söndag 5 sept 1982 kl.22.30 Komplett inspelning av Gudmundur Bragason Hit Action - sånär som 10 sekunder i starten. Han berättar om närradiokommittens tre månader långa politiskt styrda förhalning av besked om SBCs ansökan.
+ SBC 91,1 MHz lördag 11 sept 1982 kl. 15 Sven Hallbergs sista SBC-kör. Tackar och säger adjö. 1 timme.
+ SBC 91,1 MHz söndag 12 sept 1982 kl. 22.30 Gudmundur Bragasons näst-näst sista Hit Action. Komplett 1 timme 29 minuter.
+ SBC 91,1 MHz lördag 18 sept 1982 kl. 15 Lasse Lundeberg sänder dan före riksdagsvalet. Efter mer än tre månaders väntan fortfarande inget besked från närradiokommittén om SBC:s sändningstillstånd. 1 timme.
+ SBC 91,1 MHz söndag 19 sept 1982 kl. 22.30 Gudmundur Bragason Hit Action för näst sista gången. Inspelning och FM-mottagning i måttlig kvalité. Komplett, 1 timme 30 minuter.

1982 var ett valår, valdagen var söndagen den 19 september. Det utföll så att för första gången sedan valet 1976 fick Sverige en socialdemokratisk regering med Olof Palme åter igen som statsminister.

+ SBC 91,1 MHz lördag 25 sept 1982 kl. 15 - 16 Den allra sista SBC-sändningen med Lasse och Sven. "Vad har hänt med gamla struliga och balla SBC", undrar en lyssnare. Här får vi en lekfull show i den stil som SBC hade från början, men nu är det slut. Inspelningen är komplett för heltimmen, sånär som ett kort ljud-tapp för sidbyte av band i 45:e minuten.
+ SBC 91,1 MHz söndag 26 sept 1982 kl. 22.30 Den allra sista SBC-sändningen någonsin. Så här slutade äventyret, i förödmjukelse, och Gudmundur Bragason fick bli SBCs sista deejay och fick spela sista skivan och föra avslutningssnacket. Här tyvärr en brusig inspelning, bitvis MYCKET brusig. Men den är komplett, en timme och 28 minuter lång.
+ SBC-teatern ger: En liten saga om Allemansdemokratin

Fortfarande i slutet av september, tre månader efter att vår ansökan om sändningstillstånd lämnats in, hade vi inte fått något som helst besked. Att krypa in via andras tillstånd upplevde vi som konstlat och kränkande för SBCs integritet, hur vänliga än FMAK var, och efter någon månad valde vi att upphöra helt med dessa sändningar. SBC hade sina sista sändningar lördag och söndag den 25 och 26 september 1982. Det var först efter detta som beskedet kom från Närradiokommittén - AVSLAG på vår ansökan.

En tröst efteråt var att SBC hade gett inspiration för många unga radioentusiaster och även för många inom SR där folk på lägre nivå gav sitt stöd. SBC blev illa sett av de högre upp i Sveriges maktelit. Därifrån gavs order om hur de etablerade skulle ta över denna form av radio samtidigt som t.ex. SBC skulle stoppas. Skälet är att populära media ska kontrolleras inom de etablerades ram. Vi tänkte då på hur historien om Radio Nord och Melodiradion upprepades, och om den märkliga poängen, eller vad man ska kalla det, att SBC lagstiftades bort på samma sätt, och exakt på dagen och sekunden 20 år senare, som just Radio Nord.

De som jag själv hade haft mest samarbete med under åren med SBC var Lasse Lundeberg, Gudmundur Bragason och Sven Hallberg. Vi tänkte så lika, nästan som om vi var en enda person, och när det som så starkt förenade oss försvann var det en märklig sak sett så här långt efteråt i backspegeln, att vi inte hittade något sätt att fortsätta vårt samarbete och dra nytta av våra gemensamt samlade kunskaper. Vi hade kunnat starta ett produktionsbolag för ljudproduktion av mångahanda slag. I gänget hade vi tre avancerade ljudtekniker och bra producentämnen. Vi splittrades åt varsitt håll och träffas numera aldrig - vi har blivit som gamla lumparkompisar eller skolkamrater.

En annan frågeställning efteråt är att det var märkligt att vi bara gav upp våra sändningar på 88MHz. Orsaken var förstås att musikkostnaderna där blivit större än våra ekonomiska möjligheter medgav. Å andra sidan hade flera av oss redan då visat upp bra talanger för att göra pratradio, och vi hade kanske kunnat utveckla oss i den genren. Under flera år under 00-talet sände Lasse många timmar pratradio över först Radio Nacka, och senare över 95,3MHz med egna infallsvinklar på den dagsakruella debatten. Det hade förstås varit för krävande om vi hade gjort sådant då, i början på 1980-talet, om vi både skulle köra popradio i samma utsträckning som tidigare och samtidigt fylla sändningstimmar med spännande pratradio. Kanske det också hade kunnat verka förvirrande i vården av vårt "varumärke" om vi i vissa fall var en pratradio och i andra var popradio. Men visst hade popradiosändningar på 91MHz och pratradiosändningar på 88 kunnat vara bra komplement åt varandra och vi hade också på den ena frekvensens sändningar kunnat tipsa om sändningarna på den andra frekvensen, även om de naturligtvis inte skulle ha sänts samtidigt på båda frekvenserna.
Alla vi i gänget kring SBC har med åren blivit allt dystrare när vi kommer i samspråk om utvecklingen i den svenska radion. Men samma tendens märks också när man pratar om samma sak med helt andra vänner, utanför detta gäng. Alla är lika missnöjda med hur det blev, och det är märkligt hur den nya kommersiella radion - som var det som vi alla kämpade för - blev en så stor besvikelse, och verkligen inte bara för oss - för ALLA:
* för lyssnarna, vars majoritet ändå föredrar att lyssna på SR-P4, som har större lyssnarsiffror än alla de kommersiella kanalerna sammantagna
* för de ansvariga inom den kommersiella radiobranschen, som klagar över höga koncessionsavgifter som de själva medverkat till genom övertrissade auktionsbud
* för socialdemokraterna, som fick se slaget förlorat i sin opinionsmässigt dyra trettiotvååriga kamp mot kommersialism när den privata lokalradion infördes
* för de gamla radioentusiasterna från närradions och FM-piraternas rebelliska år, som trodde på att "fri radio" automatiskt ger ökad valfrihet
* Många minns säkert året 2009, när PLR-stationerna genomförde en stor tyck-synd-om-oss-kampanj kring storleken på koncessionsavgifterna. Kampanjen fick sitt klimax när de alla i en protestaktion genomförde en timmes tystnad på morgonen den 3 december 2009. Hur stort allvar som fanns i den protesten visade sig vid auktionen på hösten året därpå, när fjorton nya koncessioner skulle bjudas ut. Då värderades en koncession i Norrtälje, med bara 115 000 invånare, att den vid budgivningen trissades upp till 1,4 miljoner kronor i årlig avgift. MTG ansåg att en koncession i Sundsvall, med 127 000 invånare och med tre befintliga konkurrenter, är värd 580 000 kronor i årlig avgift.
Hur blev det så här
Radiobranschen är uppdelad mellan två storägare - Prosiebensat 1 Media [tidigare Bonniers] och Stenbeck [MTG Radio], som båda har hjälp från JKL för att manipulera marknaden.
Först skedde detta i början av 1990-talet genom att påverka politiker att anordna frekvensauktionerna. I auktionerna trissade de två storägarna upp priser, ofta genom bulvaner. Sedan genom en lag att ägare måste vara ekonomiskt starka, och de får förtur till sändningstillstånd. På bägge dessa sätt gynnas de två storägarna.
Sedan sades det att de sänkte reklampriser, och därmed försvårades konkurrensförhållandet för de svagare. Hela annonsmarknaden sänktes.
För storägarna innebar detta inget problem. Så gick en efter en av de svaga ägarna under. Kvar blev de två starka, som köpte upp de andra.
Storägarna driver verksamheten i stordrift, vilket gör det billigare. Och de satte datorer att pumpa musik. Och de sänder allt från Stockholm.
Där är hela förklaringen. 
 Lasse Lundeberg experimenterade mycket, och han byggde och ändrade i sin SBC-studio i vardagsrummet på Banérgatan. Även efter att SBC upphört byggde han om. Jag minns ett besök jag gjorde hos honom bara några veckor efter SBCs upphörande hösten 1982, och då hade han flyttat om allt som förut funnits utmed långsidan i rummet. Tidigare fanns allt uppbyggt vid den vägg som hade köket på andra sidan väggen.
Vid detta besök hade han istället byggt upp studion allra längst in i rummet så att han satt med ryggen vid hörnet, och invid väggen på kortsidan som på andra sidan väggen hade sovrummet, vilket i sin tur hade fönsterutsikt mot innergården på andra sidan huset. I detta läge hade han alltså huvudet vänt mot hallen och entrédörren ut mot trapphuset.
Då hade han den gamla rattmixern uppmonterad på nedersta hyllskivan i lagerhyllan, som bilden visar här, och under denna på bordsytan hade han istället nyanskaffade cartmaskiner, som väl var 6 stycken har jag för mig. De var alla monomaskiner som han några år senare tog med sig när han byggde upp SAF Radios studio. Dessa monomaskiner användes bara i början
för SAF Radio, de skulle snart ersättas på SAF Radio med stereomaskiner.
Arbetssättet i detta hörn i rummet blev mycket annorlunda med dessa cartmaskiner som inte bara skulle ge kortare inslag (t.ex. jinglar) utan även all musiken. Därmed kunde även vinylspelarna ställas åt sidan - de behövdes inte längre i närheten genom att all musik istället låg på carts. Visserligen i detta fall med monoljud, men det var arbetssättet, med carts, som var det intressanta att testa. Bilden är sannolikt från slutet av september eller i oktober 1982.

 

Här nedan några exempel på de andra riktningar som SBC fördes in på, efter vår avstängning.
  + Lasse och Kenneth i förarbeten 1982 inför Eldoradoprogrammet på SR - pratar samman om olika personligheter i amerikansk radio.
  + SR-P3 tisdag 1 februari 1983 Lasses Lundebergs trailer för Eldorado Rox Special om amerikansk radio, här avannonserad av Staffan Schmidt, SR.
  + SR-P3 tisdag 1 februari 1983 192kbps.aac. Eldorado Rox Special - Lasse Lundeberg och Kenneth Andersson om amerikansk radio.
+ SR-P3 lördagkväll 27 mars 1983 - Eldorado Max Mix 320kbps.mp3. Lasse Lundebergs Nonstop musikmix 1 timme inspelat efter FM-tuner.
+ Disco91 nattsänder i oktober-november 1983 224kbps.mp3. Sven Hallberg med "Benny Boogie Pop Pop i Topp Show" som var förstatimmen på nattsändningen.
  Efter Nyheterna med Rolf Arsenius :
+ Benny Boogie Pop-Pop-i-Topp-Show - En testsändning från Radiohuset över 103,3 MHz, sänt den 7 december 1985. Syftet med testsändningen var att inviga den nybyggda studion, studio 39 + att testa nyanskaffad ljudprocessutrustning + att testa möjliga "nya deejayförmågor. Bakom detta stod producenten Claes Engström och vi f.d. "SBC-are".
  + Lars from Sweden on KQIK-AM 1230 (Country radio) Lars Lundeberg, Lakeview, Oregon, USA. 1 tim. maj 1993
  + Lars Lundeberg on KQIK-AM 1230 (Country and middle of the road radio) Lars Lundeberg, Lakeview, Oregon, USA. 48 min. Okänt datum året 1993.
  + Lars Lundeberg måndagen den 27 februari 1984 på City Sound järvasändaren 91,1 MHz Okänt vad föreningen hette som sände detta, men det är ett snyggt kör av Lasse.
  + SR-P4 fredag 25 juni 2004 192kbps wma - kl- 15.03-16: Sven Hallberg, känd som radiopirat och närradiodiscjockey, men på Sveriges Radio har han också medverkat flera gånger. Bland annat denna gång, med ett program som hette Pop60. Programmet och Sven presenterades i programtablån på detta vis: Det startade i september 1963. ""She Loves You"" hette låten och Sverige började lyssna på pop. Pop 60 är en timme med tonvikt på svensk popmusik från 1960-talet. Vi får bl.a. höra en mycket udda låt med Shanes från popfilmen ""Drrra på"" samt Pekka Langer och Mascots från Bild Journalens ""Topp Skiva"". Det var inte bättre på 1960-talet, men modernare. Simon Spies byggde ett runt hus med plastmöbler, Lasse Hallström gjorde musikvideos långt innan MTV och modet var OP, dvs svart/vitt. Sven Hallberg är uppväxt på 1960-talet. Gjorde som 12-åring egna radioprogram som sändes lokalt i lägenheten i Huddinge. Han har arbetat som programledare i närradion, TV3 och ZTV och är idag en frilansande radioman som gillar pop, soul och att köra italiensk scooter. Programmet sänds i repris på lördag kl. 03.03. Sänds även imorgon kl. 03.03.
+ Radio Stockholm i juli 1984 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg programledare för Sommarpuls med lite assistans från Hasse Gustavsson. Airchecks med pipsignal mellan sekvenserna. Total speltid 8min. Ovisst datum i juli 2004.
  + Utlandsprogrammet testsänder den 30 mars 1985 med pop-sound och Lasse Lundeberg som disc jockey. Det skedde över den då nya mellanvågssändaren 254 m / 1179 kHz vid Sölvesborg i Blekinge-skärgården.
Härnedan är en annan variant av ovanstående:
Vid utsändningen, som var en direktsändning, gjordes samtidigt inspelning av utgående programljud till sändaren parallellt med returljudet via mellanvågen från sändaren. Dessa två ljudkanaler fördelades på inspelningen så att studioljudet ligger i vänster kanal och ljudet via mellanvåg i höger kanal.
+ Hör här denna speciella inspelning
men observera att detta är tvåkanaligt, men ändå INTE någon stereoljudinspelning. Den bör avlyssnas med antingen den ena kanalen, eller den andra. Enklast kan det göras genom vridning av balanskontrollen mellan ytterlägena - eller genom att växla mellan de två hörlurskapslarna (välj metod själv!). Obs: det är helt i sin ordning att vänster kanal är tyst ända tills själva programmet startar - endast returen från mellanvåg återger den ID-slinga som är i sändning före programmet.

+ Radio Stockholm kl.01.03-02.00, torsdag 14 maj 1992 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg är nattlig telefonväktare i programmet "Drömstationen", en föregångare till Karlavagnen i P4.

+ Radio Stockholm kl.01.03-02.00, torsdag 14 maj 1992 224 kbps mp3 - Lasse Lundeberg är nattlig telefonväktare i programmet "Drömstationen", en föregångare till Karlavagnen i P4.

I juli 2007 intervjuade jag Lasse Lundeberg om hans radiohistoria. Hur han i slutet av 60-talet pryade på Sveriges Radio och 10 år senare var Clabbes tekniker i "Rakt över disc". Lasse startade Radio SBC och tidningarna skrev om honom som "Radiohjälten" och sen byggde han upp SAF Radio. Han flyttade ifrån monopolradions Sverige till Kanada och senare till USA, och han jobbade på en del radiostationer, kallades "Lars from Sweden" och körde country och andra format, men sen kom han hem igen.
Intervjun är uppdelad i tre delar:
+ FMM 95,3 MHz onsdag 18 november 2007 Lasse Lundeberg är inbjuden till studion, Thomas Lönnblad intervjuar och det börjar 8 minuter in i inspelningen. Lasse berättar att "det roligaste var det här med SBC", om idolskapet, om folk som började med radio för att de hört Lasse, att inte inse att i Sverige är (var) radio till för de etablerade och att attrahera ungdomar inte uppskattas bland makthavarna. På sätt och vis hade det varit ett läge att börja med riktig Talk Radio, om jag hade varit mogen för det, det hade varit jättekul. 1982 var det jättedeppigt, det var det"" ""Jag var så politisk naiv så jag fattade inte att de skulle förbjuda oss"". ""På SBC funkade det för jag plockade ut folk som var självständiga, hela marknadsföringen fixade andra, administrationen var det andra som fixade, hela tillståndskrivningen fixade andra, det var många som kunde det här med musik, BPM-mixningarna, det var många delar jag inte kunde, det jag var bra på var körningen och det tekniska hur man får det att låta bra och lite kontakt med lyssnarna""
""Jag var i alla fall initiativtagare, jag var visionären som kunde se vad man kunde göra därför att jag själv hade lyssnat på radio så länge och på så många olika, jag var ganska radiokunnig""
""SBC var intressant, för det var ingen toppstyrd organisation, för jag ville inte vara ordförande till och börja med, det fixade en annan kille, jag vill inte bestämma utan jag var mest intresserad av att köra""
""Mycket av det som gjorde att SBC blev stort var andra starka krafter, som kunde det mycket bättre""
"Jämfört med många andra hade jag en överblick med många olika saker" "Mina svaga sidor har alltid varit marknadsföring, reklam, ekonomi och försäljning" "Jag hade velat att SBC hade sänt som en riktig station, att sända dygnet runt" "Det fanns ett uppdämt behov hos många, så mycket vilja" "De fyra stadiga jocksen som var berodde på att de hade talang, alla hade var sin talang [...] så att det blev bredd".
+ Det svenska radiomonopolet - av Lasse Lundeberg en inläsning som Lasse gjort av sin egen text med en skärskådning från olika håll mot det svenska radiomonopolet. Okänt när han gjorde detta. Han anger i inläsningen att texten ska finnas på hans blogg radiolars.com, men jag har inte kunnat hitta texten där.

+ Lasse Lundeberg berättar "SBC snabbstory" - 2009.

+ Gudmundur Bragason berättar "Så blev det Hit Action" - 2009.

 
Chic Disco 88/91 FMAK MRS Mälard... MRS Music Ra... SAF Radio SBC SSM Radio SUS
 
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna webb: Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. ljudmixarna@gmail.com