SVENSKA RADIOARKIVET
A Swedish community radio station
MRS - Music Radio Service   
...startades under tidiga våren 1980 av Gagarin Miljkovich och två klasskamrater i Alviksskolan i Bromma, med fokus på Urban och R&B-musik på Järvasändaren 91,1 MHz. Sändningarna skedde under våren under namnet "Blackebergs Gymnasium" och förinspelades alltid på Tranebergs ungdomsgård, för att senare sändas ur från Arabisk Närradio's studio i Tensta.
Efter sommaren 1980 ledsnade de tidigare klasskamraterna av ekonomiska skäl, och när nya studiekamrater tillkom under hösten på Blackebergs Gymnasium så återstartades sändningarna, då under namnet MRS, music radio service, efter inspiration av BFBS, Brittish Forces Broadcasting Network i Tyskland, som Gagarin lyssnat på under sommaren 1980. Sändningarna skedde då företrädevis live från en tillfällig kyrkostudio i Sundbybergs centrum. Till varje sändning så fick ny utrustning kopplas upp. Efter en tid ordnades det en studiolokal via föreningen Maphya och Unga Forskare, i Stockholms City, vid korsningen Rådmansgatan/Svevavägen. Under tiden på Rådmansgatan/Svevavägen så skolades det in många radioförmågor som än idag hörs i radion. Studion i city hade även ULO-ledning till City-sändaren 88.0 MHz, så en del s.k talksshows sändes där. Under en mellanperiod kring 1984 efter att lokalen i city avvecklades så hade MRS 91.1 ingen egen studiolokal, utan hyrde in sig i Rinkeby Internationals studio under Rinkeby Torg.
Kring 1985? flyttades MRS-studion till en större lokal på Ibsengatan i Blackeberg, Bromma. Många nya medarbetare strömmade till och fester anordnades för att finansiera omkostnaderna, bl.a från discotek Lorry i Sundbyberg. Live OB-sändningar anordnades från runtom Stockholms klädesbutiker, discotek, innecentrum som Nacka Forum och olika mässor från bl.a Skärholmen och Sollentuna. Kring 1987-88 flyttades sändningarna till den nya närradiofrekvensen Bromma/Vällingby 90,5 MHz, där sändningstiderna utökades till ca 12 timmar per dygn, och MRS bytte namn till MRS 90 och halv. Tillsammans med SAF Radio, som sände resterande övriga 12 timmar/dygn så kom frekvensen 90,5 MHz att bli den mest populära musikfrekvensen i norra StorStockholm under senare delen av 1980-talet.
Några bilder från studion på Ibsengatan 76 i Blackeberg finns här: http://flickr.com
I början av 1990-talet deltog MRS 90.5 i Sveriges första auktion av FM-frekvenser för kommersiell privat FM-radio tillsammans med lokala finansiärer, bl.a Klas Lunding's skivbolag Telegram Records. Detta gemensamma kommersiella radioprojekt hade en budget på 3 miljoner kr. per år. Gagarin fick hålla i budspaden när budgivningen startade och de första kommersiella privata FM-frekvenserna 101,9 och 104,3 MHz såldes för ca 2,5 och 1,9 miljoner vardera, till Kinnekvik och Bonniers. Auktionen tog en paus efter att fem av de tio frekvenserna sålts. MRS 90.5's finansiärers advokat, som hade en in-blanco-check undertecknad utan ett belopp, föreslog då att ringa finansiärna för att höja MRS budgivning. Gagarin ansåg dock att det inte fanns ekonomi att betala mer än de budgeterade 500 000 kr/år i koncessionsavgift till staten. Resterande fem kommersiella FM-frekvenser såldes för mellan 2-3,5 miljoner koronor per år till staten, till främst Kinnekvik, Bonniers, tidningarna, franska NRJ och några andra lokala intressenter som senare under 1990-talet sålde ut slutligen till MTG Kinnevik och Bonniers.
Under 1990 och 2000-talet fortsatte MRS 90.5 som enda återstående musikstation på frekvensen 90.5 och närradion i Stockholm. Mer än hälften av medarbetarna lämnade stationen för betalda arbeten på de tio nya kommersiella radiostationerna. 1994-95 flyttade MRS 90.5 till ny studiolokal Vällingby Centrum och anskaffade där en egen FM-sändare, som fram till idag är placerad på en av höghusen i centrumet. Idag har MRS 90.5 medarbetare från hela världen, som producerar och sänder program för stationen, från världens alla hörn, via Internet.
Här nedan ett foto från studion på Rådmansgatan/Sveavägen kring 1981-82 här med Rasmus Lindwall som DJ för Radio RTV i samtal med en lyssnare på telefonlinjen 08-320832. Rasmus gjorde senare en karriär som musiker/artist/DJ under artistnamnet "RobNRaz" Mitt till vänster på bilden syns det två ULO'na med radioledningar till både Järva-sändaren 91,1 MHz och Stockholms City 88 MHz.
MRS startades av ett gäng där de flesta var i 17-årsåldern, glada amatörer som fått inspiration från de större i dåtidens närradio, Lasse Lundeberg, Per Olsson och SBC. Stuart Ward, på Radio LSF, var också med på ett hörn. Från starten var namnet på deras station "MaPhyA" som betydde Matematik, Physic och Astronomi. Det var en förening i Blackebergs Gymnasium som intresserade sig för att börja att sända närradio hösten 1979, på Järva-sändaren.
Första året förinspelades programmen på Tranebergs Ungdomsgård i Bromma på kassettband som sedan sändes ut från Arabisk Närradio's studio i Tensta. Senare från Solna Baptist-församlings studio i Sundbybergs centrum.
Allt eftersom tiden gick passerade olika talanger, killar och tjejer, som lärde sig att göra radio. För att få vara med och sända fick var och en betala en redig slant som gick till att betala STIM/IFPI-avgifterna.

Så här berättar Gagarin Miljkovich själv ur minnet hur det kom sig att man valde så bra bland DJs redan från första programmet:

Enskilda radio-shower som "Blackout", Radio RTV (radio-tills-vidare) och Bromma Tomtar kom med tiden att bli riktigt bra. Flera av killarna kom att bli "kändisar" inom svenska medier. Bl.a Kristian Luuk, sportjournalisten Ola Wenström, musikproducenten och DJ'n Rasmus Raz Lindvall och Calle Dernulf på SR. Några jobbar idag i bakgrunden som chefer och producenter inom dagens privata radio. Jag är glad att under dessa år fått lära mig en hel del av alla glada och trevliga personer, och kunnat lära ut det jag lärt mig till alla glada och trevliga personer.

MRS är idag den enda station som ännu är aktiv av de som startade som musikradio i början av 1980-talet, och Gagarin är fortfarande en drivande person för närradion i stort i Stockholm. Sändningstimmarna har varierat under åren. Sedan 2000-talet sker sändningar ca halva dygnet, och har utökats med "Planetary Radio" vetenskapsradio från USA. Man sänder bl.a varje dag på tidiga morgnar och sena eftermiddagar, och via internet sker sändningarna dygnet runt.

En radioserie som var speciell gick igång den 1 oktober 1985 och gick under namnet Diskotek och Deejay".
Den sändes som inledande inslag för en serie nattsändningar natten/morgonen till tisdagarna och dessa tider var i princip alltid lediga och ingen konkurrens fanns från någon annan sändare i stockholmsområdet. Upplägget var att inleda med 1.5 timmes högklassig mix av elit-deejays och med den färskaste dansmusiken som spelades ute på Stockholms diskotek. Resterande sändning fram till kl 06 fortsatte med nattpigga lokala förmågor, ibland även dessa inspelade i förväg, ibland live resten av natten.

Dagge, Dag Volle, som han hette på riktigt var då en lärling till Sveriges då bästa mix-DJ Rene Hedemyr, och hade börjat att spela på ett dansställe mittemot gamla MRS-studion på Rådmansgatan, på Sveavägen. Virveln, tror jag det kallades för. Det var Rene som tipsade mig om Dagge. Jag gjorde en intervju med Swemix-gänget, och där var både Rene o Dagge medlemmar. Swemix producerade svenska soul rnb o dansmusik och remixade låtar på det egna skivbolaget med samma namn. I import-skivaffären VinylMania träffade jag på många av DJ-erna. Dagge jobbade där ett tag.

Inspelningarna funkade så att jag besökte dansstället någon timma innan DJ'n skulle spela tillsammans med DJ''n och kopplade in en HiFi-video för inspelning. Någon/några av inspelningarna skedde på rullbandspelare som Mats Gunell ordnat. Detta blev dock för tungt o omständligt, så Mats föreslog HiFi-video istället. Han jobbade då på Walls Radio o TV i Fruängens centrum. Efter att Mats slutade på starionen ställde lyssnaren Georgios upp och köpte en HiFi-video åt MRS. Han jobbade på STV Videokonsult o reparerade bl.a videos. Själva intervjuerna med DJ'erna spelade vi in på en bärbar Casio DAT-bandspelare.

Det blev tröttande att vara vaken varje helg till ca 07 på morgonen, och därefter varje måndag natt, samtidigt som jag pluggade på vardagarna och jobbade på helgerna. Alla originalinspelningar på video- o DAT-band finns kvar. Så här finns det historiska inspelningar av Stockholms Dj's som förmodligen inte ens de själva har kvar.

Här nedan går vi tillbaka till 1980-talet, och i mitten av decenniet såg MRS sändningstider ut så här:
måndagar 16-18, onsdagar 19-21, torsdagar 16-18, fredagar 13-17, söndagar 20-22 - totalt 12 timmar ordinarie sändningar på 91,1 MHz.

- 1980-0900 MRS Maphya radiosektion FM-91 6 min Okänt datum för denna inspelning som blev brusig på grund av inspelningstekniken efter FM-radion.    
- 1983-0206 MRS söndag kl.00.25 Nattsändning en söndagmorgon, och inspelningen startade ungefär 25 minuter efter midnatt.
- 1983-0501 MRS Music Radio Service Järva 91.1 MHz kl.20.00 Ola W. Show (Ola Wenström). I inspelningens start hör vi slutminuten från FMAK med Lasse Lundeberg och Janne Eriksson. Vid kl 20-slaget övergår sändningen till MRS.
Ola Wenström är idag en av Sveriges mest folkkära programledare. Hans dröm 1983 var att bli sportkommentator/journalist, och med det har han lyckats med råge. Han började sin mediakarriär som DJ på MRS 91.1s "Gröngölings-nattsändningar". Innan dess fick Ola tillsammans med andra nya DJs genomgå någon veckas radiokurs som Gagarin höll i. Ola skilde sig från mängden, genom att han hade bl.a en enorm talang i timing, med att sätta prator i intron på låtar och jinglar.

Mer om Olas framgångar här: http://www.expressen.se/sport/fotboll/ola-wenstrom-lamnar-sverige--for-london/
- 1983-0821 MRS 91 natt Nattsändning en söndagmorgon med Rapping Ricke (Richard Johnsson) , Janne F (Janne Forsman). och Lasse Lundeberg från Lasse's studio på Banergatan via utjämnad telefonledning till FMAK/Folkpartiets studio på Varvsgatan, och deras ULO till Järva-sändaren.    
- 1984-1014 MRS söndag Uffe S i en 1 timme 34 minuter lång inspelning.
+ MRS - Music Radio service 91,1 MHz - flyer från hösten 1985. Bli medlem, få alla förmåner, bl.a. billigare entré och förtur i kön till discot!   
- 1985-0526 MRS 91 MHz sön Stefan Dahlberg kl 20-23 1t03min
- MRS 91 MHz okänt datum 1985 Per Olson gästar MRS i nsttsändning och spelar sina favoritplattor från åren 1979-82. Detta blev troligen första och sista gången Per Olsson framträdde i närradion efter upphörandet från SBC.   
- MRS 91 MHz söndag 9 juni 1985 Mats Gunell och Lars Andreasson sänder kl 21-23, men här endast en 44 minuter lång inspelning.
- MRS 91 MHz söndag 15 september 1985 Stefan Dahlberg kl. 20-23 men här i en kortversion i denna 47 minuter långa inspelning. 
Denniz Pop
DJ René Hedemyr

En mycket speciell radioserie gick igång den 1 oktober 1985 under namnet Diskotek och Deejay där några särskilt utvalda diskotek-DJs fick halvannan timme var. Här finns en tabell-översikt av hela serien.
- 1985-1001 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.1 - Wavel, Dag Wolle aka Denniz Pop 1t34m
Dag Volle aka Denniz Pop oerhört välmixade kör är den som är först ut i denna serie. Komplett 1 tim 34 minuter lång inspelning.
- 1985-1112 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.6&7 - Bäckahästen DJ Peter Forsberg_1t33m
i inledningsminuten berättar Peter Forsberg lite om sig själv och om den musik han spelar. Peter är en rutinerad och duktig DJ, det framgår tydligt av kvällens mix. MRS station manager Gagarin avannonserar den förinspelade delen och nämner att Leo fortsätter sändningen från kl 01.30 till 03.00 varefter följer 'Froggen' mellan 03.00 och 06.00. Denna inspelning täcker dock bara tiden fram till 01.33.
- 1985-1119 MRS natt mot tisdag kl.00.00-00.32 - Diskotek och deejay Nr.8 - Daily News Cafe DJ René Hedemyr 1t32min
- 1985-1126 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.33 - Diskotek och deejay Nr. 9 - BZ DJ Robert Forsberg 1h33min
- 1985-1203 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.33 - Diskotek och deejay Nr.10 - Fellini 1h33min
- 1985-1210 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.33 - Diskotek och deejay Nr.11 - Taurus 1h33min
- 1985-1217 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.12 - New Generation DJ Järpen 1h34min
- 1985-1224 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.13 - Glädjehuset DJ Mats Svensson 1h33min
- 1986-0113 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.15 - Funhouse DJ Göran Wirz 1h34min
- 1986-0121 (&1983-1123) MRS natt mot tis kl.00.00-01.33 - Diskotek och deejay Nr.16 - Garage DJ René Hedemyr inspelades 19831123
René Hedemyr, inspelat på diskotek Garage, sänt 1986-01-21 men inspelat 1983-11-23. Inspelningen med musikmix är ca 1 timme och 16 minuter, men med ett kortare uppehåll med uddalåt vid ca 44 min då inspelningen ute på diskoteket avbröts - antagligen för bandvändning. Gagarin avannonserar den förinspelade delen från diskotek Garage vid räkneverket 1h16min och nämner att sändningen fortsätter, Micke E, Dr Music och Glen Galaxy fortsätter nattsändningen fram till 06.00, men denna ljudfil är 1 tim 33 min och täcker bara Renés mix.
- 1986-0128 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.17 - Jensens Hörna DJ Göran 1h34min
- 1986-0204 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.18 - Altenkeller DJ Dan Lundberg 1h34min
- 1986-0211 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.33 - Diskotek och deejay Nr.19 - Midas 1t33min Anteckning om kvällens DJ har fallit bort men inspelningen är gjord på diskotek Midas, som fanns i Gamla Stan.
- 1986-0218 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.20 - Camera DJ Henrik Bergström 1h34min
- 1986-0225 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.21 - Daily News Café, René Hedemyr 1t33m
- 1986-0325 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.08 - Diskotek och deejay Nr.24 - Fellini, Stene Hallström 3h08min
- 1986-0401 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.33 - Diskotek och deejay Nr.25 - Taurus, Robban Broman 1h33min
- 1986-0408 MRS natt mot tisdag kl.00.00-02.27 - Diskotek och deejay Nr.26 - Ritz, Emil Hällman 2h27min
- 1986-0415 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03,05 - Diskotek och deejay Nr.27 - Wavel, Dagge 3h05min
- 1986-0506 MRS natt mot tisdag kl.00.00-02.53 - Diskotek och deejay Nr.28 - Patricia, Snurre 2h53min
- 1986-0520 MRS natt mot tisdag kl.00.00-02.47 - Diskotek och deejay Nr.29 - Bäckahästen, Patte 2h47min
- 1986-0603 MRS natt mot tisdag kl.00.00-04.05 - Diskotek och deejay Nr.30 - Daily News Café, René Hedemyr 4h05min
- 1986-0624 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.07 - Diskotek och deejay Nr.31 - Huset, Juha 3h07min
- 1986-0715 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.22 - Diskotek och deejay Nr.33 - Bäckahästen, Joppe 1h22min
- 1986-1007 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.04 - Diskotek och deejay Nr.38 - Jensens Hörn, Okänd 3h04min
- 1986-1118 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.08 - Diskotek och deejay Nr.40 - Make up, Emil Hällman 3h08min
- 1987-0106 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.08 - Diskotek och deejay Nr.42 - BZ, DJ Hasse Nilsson 3h08min
- 1987-0421 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.06 - Diskotek och deejay Nr.46 - DJ Peter Sjöberg 3h06min
- 1987-0509 MRS natt mot tisdag kl.00.00-02.27 - Diskotek och deejay Nr.47 - Discolife, DJ Mikael Erzeck 3h05min
- 1987-0616 MRS natt mot tisdag kl.00.00-02.57 - Diskotek och deejay Nr.48 - Jacob Oscar, DJ Stefan Huanen 2h57 min
- 1987-0728 MRS natt mot tisdag kl.00.00-02.20 - Diskotek och deejay Nr.50 - BZ DJ Tom-Tom 2h20min
- 1987-0818 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.51 - diskotek Okänt DJ Okänd 1h34min
- 1987-0908 MRS natt mot tisdag kl.00.00-01.34 - Diskotek och deejay Nr.52 - Melody DJ Rodney Öhman 1h34min
- 1987-0929 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.06 - Diskotek och deejay Nr.53 - BZ DJ Okänd 3h06min
- 1987-1117 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.07 - Diskotek och deejay Nr.55 - Daily News Café DJ Denniz Pop (Dag Volle) 3h07min
- 1987-1124 MRS natt mot tisdag kl.00.00-03.07 - Diskotek och deejay Nr.56 - Daily News Café DJ René Hedemyr 3h07min
- 1986-0330 MRS 91 Söndag Stefan Dahlberg kl.20.50-21.00 Mats Gunell 21.37
- 1986-0406 MRS 91 söndag Stefan Dahlberg kl 2002-2055 46min
- 1986-0511 MRS 91 Stefan Dahlberg 20.28-21.00-MatsGunell-21.15 47min
- 1991-0900 MRS 90,5 ca sept-91 kl 19.11-20.00 Mix av PO Häggström 50min
- 1992-0619 KIIS-FM WRKS New York 98,7 MHz DJ Carol Ford Terry Webb Number one rated station - certified by Arbitron radio ratings (sänt MRS)
- 1992-1000 MRS 90,5 36min
+ MRS måndag 14 oktober 1992 Glenn Karlsson  
 
Chic Disco 88/91 FMAK MRS Mälard... MRS Music Ra... SAF Radio SBC SSM Radio SUS
 
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna weBosse Berglund, : Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. radioarkiv@gmail.com